Ziare.com

Presedintele CCR, in cazul Udrea: Constitutia prevaleaza

de Camelia Badea
Marti, 24 Februarie 2015, ora 17:44

   

Presedintele CCR, in cazul Udrea: Constitutia prevaleaza
Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, s-a ferit sa comenteze concret situatia ultimului vot dat in Camera Deputatilor pentru arestarea Elenei Udrea in dosarul Gala Bute, dar a declarat ca avocatii pot face "orice" in instanta, iar Constitutia prevaleaza in fata oricarei alte legi.

Asaltat de jurnalisti cu intrebari, dupa ce avocatul Elenei Udrea si prof. Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, au declarat ca votul dat luni a fost "ilegal", Augustin Zegrean a declarat ca nu urmareste subiectul si nu doreste sa dea declaratii pe aceasta tema, asa cum eronat a anuntat anterior mass-media.

Totusi, la insistentele jurnalistilor, presedintele CCR a sustinut ca trebuie citite art. 5 din Regulamentul Camerei Deputatilor si art. 76, alin. 2 din Constitutie.

Presedintele CCR i-a replicat amuzat unui jurnalist care il rugase sa explice mai mult pentru ca telespectatorii nu cunosc legile si nu inteleg, ca "numai asta le spuneti, sunt familiarizati pana peste cap, sunt satui".

Revenind la un ton serios, Augustin Zegrean a subliniat: "Constitutia prevaleaza intotdeauna".

In ceea ce priveste faptul ca statutul parlamentarilor nu este pus in acord cu Constitutia, presedintele CCR a reamintit ca "a fost o tentativa de modificare in 2013, dar a fost declarat neconstitutional pe un alt motiv decat cvorumul, si nu s-a mai rezolvat".

Intrebat daca exista o sesizare a CCR pe tema cvorumului necesar pentru avizarea arestarii unui parlamentar, Augustin Zegrean a negat, dar a adaugat: "Avocatii pot sa faca orice".

Presedintele CCR a precizat ca articolul neconstitutional din statut poate fi atacat la Curte "de cine are un proces in care s-ar aplica aceasta lege sau de Avocatul Poporului, care poate orice".

Avizul pentru arestarea Elenei Udrea in dosarul Gala Bute a fost votat luni seara de 170 de deputati. Avocatul ei, Marius Striblea, si fostul Avocat al Poporului Gheorghe Iancu au sustinut ca votul a fost ilegal, pentru ca legea prevede ca pentru un aviz pozitiv era nevoie de 199 de voturi, adica jumatate plus unu din numarul total al deputatilor.

Elena Udrea, din nou la DNA. Avocatul sustine ca avizul dat de Parlament pentru arestare nu respecta legea (Video)

Gh. Iancu: Ultima hotarare privind arestarea Elenei Udrea este ilegala

In schimb, art. 76 din Constitutie prevede la alin.2 ca "legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera", acesta fiind si cazul avizelor solicitate de DNA.

Prin urmare, avizul dat luni a fost in acord cu Constitutia si cu regulamentul Camerei Deputatilor, dar in dezacord cu Legea 96/2006, care reglementeaza Statutul parlamentarului, lege care ar trebui contestata la CCR pentru a fi modificata in acord cu legea fundamentala.

Inalta Curte va decide, miercuri dimineata, daca Elena Udrea va fi din nou arestata preventiv in dosarul Gala Bute. Decizia va fi executorie, dar nu definitiva, putand fi contestata tot la Inalta Curte.

DNA cere arestarea Elenei Udrea: Cand afla daca ajunge din nou dupa gratii UPDATE
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3291 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Fii propriul tău altar și propria ta flacără...

Primăvara incepe cu un Mărțișor. Ghiocei și viorele, toporași și brindușele, motocei și mărțișoare ne duc fuga la "izvoare"...

La 1 Martie sau Anul Nou pe vechi, pe meleagurile noastre, ne vom aminti de justețea lui Zamolxe pe tărimul Babei Dochia, odată Cosinzeana din Carpați... Meditind, melancolic, la legile ancestrale zalmoxiene, uite-așa ne vor trece zilele babei și nopțile vegherii.

După retrospectiva in adincurile "Ființei Romanești" vom asista cumva la o adevărată justiție printanieră in Romania noastră modernă?

S-auzim numai de bine,
Ariana din Carpați

 

Nașpa !

In concluzie, Udrea Gabriela Nutzica va intra din nou la bulău. Și iar nu o să găsească o pușcărie de 5 stele.

 

"Constitutia prevaleaza intotdeauna", spune Presedintele CCR

... "Adică, ce scrie in Constitutie este cel mai important, peste ce scrie in Regulamenttul CD." - vă spun si Dvs ce mi-a spus un jurist.

Augustin Zegrean:

"Asta e măretia dreptului, toate legile lasă loc de interpretări"

Adica, votul dat in Camera Deputatilor e corect

Iancu si avocatul Elenei Udrea contesta votul in baza unei legi... neconstitutionale. Asadar, "avocatii pot face ce vor", inclusiv sesiza CCR. Dar, atentie: CCR nu le va da satisfactie

A plantat-o bine grupul Bittner-Cocos

La cancelaria prezidentiala (Basescu a fost la picioarele ei;)

Sobolanii parasesc corabia

Procurorii au obtinut prea multe probe!

 
 

 

Curtea constitutionala si art.118 din Constitutia Romaniei

Intrebarea cea mare este ce facem cu o curte constitutionala care omite articole importante din constitutie ?

In 2012 CCR a omis existenta art.118 din constitutie care afirma ca armata este garantul democratiei constitutionale.

Obligatia CCR era sa stabileasca daca in contextul loviturii de stat parlamentare din 2012, trebuia sau nu aplicat art.118 din constitutie.

L-a omis si OMIS a ramas pina in ziua de astazi.

Asta insemnca CCR a incalcat constitutia.

Mai este o astfel de curte constitutionala ?

Teoretic nu e cazul sa mentionez, dar mentionez totusi, pentru ca iata, avem de a face cu situatii interesante.

Articolele de lege nu sint optionale pentru judecatori. Juramintul se depune spre respectarea legilor tarii in integralitatea lor si nu doar a unor parti din aceste legi.

Nu se aplica doar articolele care iti convin, cind iti convine, functie de contextul politic. Se aplica legile asa cum sint in integralitatea lor.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor