Procurorul din cazul Udrea-Bica da detalii despre extradarea celor doua

Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 14:11
6740 citiri
Procurorul din cazul Udrea-Bica da detalii despre extradarea celor doua

Procurorul-sef al Biroului Extradari din Costa Rica, Laura Monge, a oferit cateva detalii despre cazul Elena Udrea - Alina Bica si despre extradarea celor doua.

Monge a explicat de ce Udrea si Bica au fost retinute in octombrie, in conditiile in care acestea se afla in Costa Rica de luni de zile, argumentand ca "procesul de extradare necesita formalitati".

"Am cerut sa primim un mandat de retinere cu scopul extradarii prin intermediul cailor diplomatice ca sa actionam pentru executarea lui. Si deci acest mandat a ajuns pe cai diplomatice.

Cu toate acestea, de cand am aflat ca in Costa Rica exista doua persoane de nationalitate romana fugite de justitie, cei de la Biroul de consiliere tehnica si relatii internationale al Procuraturii Generale a Republicii Costa Rica imediat i-au contactat pe omologii din Romania pentru a verifica daca intr-adevar s-a emis mandat de arestare cu scop de extradare si a solicitat Interpolului din Costa Rica sa verifice toate subiectele legate de sesizari (alerte) si procedurile corespunzatoare de retinere internationala.

Dupa ce autoritatile din Romania au trimis prin caile diplomatice corespunzatoare cererea, politia din Costa Rica si Interpolul in colaborare cu ADIS le-au retinut pe cele doua romance", a spus Laura Monge, pentru Antena3.

Monge a precizat ca documentele de arestare au ajuns la Ambasada Costa Rica din Mexic, in 30 iulie, iar in august au ajuns documentele necesare si la Judecatoria Penala, care se ocupa de realizarea procedurilor corespunzatoare.

Referitor la un termen anume in care trebuie sa se faca extradarea, Laura Monge a explicat ca, in medie, cazuistica pe tema extradarii poate dura intre 6 si 8 luni, insa aceasta perioada poate fi prelungita in functie de circumstante.

Procurorul a mai spus ca mandatele de arestare preventiva pe numele Elenei Udrea si al Alinei Bica pot fi prelungite si dupa data de 30 decembrie, pe toata durata procedurii de extradare.

"Odata ce se ajunge la 30 decembrie, daca nu s-au rezolvat cererile de extradare, atunci judecatorul poate prelungi termenul pana cand se va termina procedura de extradare, fara a exista o data exacta. (...) Termenul de arestare poate fi prelungit pana la terminarea procedurii extradarii, care continua chiar daca exista cerere de refugiat", a mai explicat procurorul-sef Laura Monge.

Amintim ca fostul ministru al Turismului Elena Udrea si fosta sefa DIICOT Alina Bica au fost retinute in 3 octombrie de Biroul National Interpol din Costa Rica. Ulterior, Elena Udrea si Alina Bica au fost arestate preventiv pentru doua luni.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com