Despre Elena Udrea

Elena Udrea, de profesie avocat, este liderul Partidului Miscarea Populara.A candidat la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014 insa a obtinut doar 5,20%din voturi.

Nascuta pe 26 decembrie 1973 la Buzau, Elena Udrea s-a casatorit civil pe 26 decembrie 2003, la Consulatul roman din New York, cu Dorin Cocos. Au divortat in vara anului 2013.

Cea mai importanta functie detinuta in stat a fost cea de consilier prezidential in timpul mandatului Basescu, intre februarie si octombrie 2005, pe cand era membru PNL.

Din decembrie 2008 pana in octombrie 2009, Elena Udrea a fost ministru al Turismului in Cabinetul Emil Boc I, guvernul din care a facut parte fiind demis prin adoptarea unei motiuni de cenzura de catre Parlament.

In decembrie 2009, Elena Udrea a fost desemnata sa faca parte din noul Cabinet Emil Boc, preluand portofoliul Dezvoltarii si Turismului. Guvernul Boc II a fost investit de Parlament pe 23 decembrie 2009. 

In februarie 2012, Emil Boc si-a depus mandatul de premier, iar Elena Udrea pe cel de ministru al Dezvoltarii si Turismului. 

 

Studii

- din 2005, este doctorand in Stiinte militare la Universitatea Nationala de Aparare "Carol I", institutie unde a absolvit deja un masterat cu specializarea securitate si aparare nationala si doua cursuri postuniversitare

- in 1996, a absolvit Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative

Activitate politica

- In 7 iunie 2014, la Congresul PMP, a fost aleasa in functia de presedinte al partidului, obtinand 742 voturi, in timp ce contracandidatul sau, Daniel Funeriu, a intrunit 209 voturi.

- In 30 ianuarie 2014, Elena Udrea a anuntat ca a demisionat din PDL si s-a inscris in Partidul Miscarea Populara. 

- La alegerile din 9 decembrie 2012, Elena Udrea a castigat mandatul de deputat in colegiul 4 Roman-Ion Creanga, de pe locul al doilea.

- In februarie 2012, Emil Boc si-a depus mandatul de premier, iar Elena Udrea pe cel de ministru al Dezvoltarii si Turismului.

- Din decembrie 2009 este ministru al Dezvoltarii si Turismului in Guvernul Boc II

- In octombrie 2009 a fost pentru cateva zile ministru interimar al Mediului 

- ministru al Turismului din decembrie 2008 pana in octombrie 2009 in Guvernul Boc I

- deputat PDL de Bucuresti din noiembrie 2008 pana in decembrie 2012

- S-a inscris in PD in februarie 2006, dupa ce a demisionat din PNL

- Consilier de Stat, seful cancelariei presedintelui Traian Basescu, intre februarie-octombrie 2005

- Consilier General al Municipiului Bucuresti, Presedinte Comisia Juridica si de Disciplina, in perioada iunie 2004 - februarie 2005

- In 2004, a fondat Fundatia "PROEUROPA" 2004

Activitate stiintifica

- A publicat urmatoarele lucrari: "Geopolitica Spatiului Marea Neagra-Caucaz", "Mediul International si Uniune Europeana" , "Profilul Geopolitic al Bazinului Marii Negre si Caucazului", "Globalizarea-concept, dimensiuni si procese", la toate fiind coautor.

- A scris singura si publicat si "Perspectivele Strategice ale regiunii Marii Negre in viziunea S.U.A. Interesele romanesti si miza resurselor energetice din regiune".

"Presedintele" Norvegiei

Cel mai mediatizat moment al carierei Elenei Udrea a fost in aprilie 2005, cand a fost invitata lui Robert Turcescu, la Realitatea TV. Pe atunci seful administratiei prezidentiale, Elena Udrea si-a dovedit cu aceasta ocazie lacunele la capitolul cultura generala si integrare europeana.

Intrebata cum apreciaza stirea conform careia "presedintele" Norvegiei va propune organizarea unui referendum care sa urmareasca retragerea acestei tari din UE, daca Romania si Bulgaria vor deveni membre ale Uniunii, Udrea a declarat ca situatia prezentata nu o ingrijoreaza, fiind convinsa ca, pana la momentul integrarii, astfel de probleme vor fi solutionate.

Raspunsul corect era insa ca stirea este falsa, deoarece Norvegia nu este membra UE si nu are presedinte, fiind monarhie constitutionala. Seful statului este, din ianuarie 1991, regele Harald al V-lea.

Demisia de la Cotroceni

Numele Elenei Udrea si al sotului sau de la acea data, Dorin Cocos, au fost legate in special de "cuplul" Adrian Petrache-Alexandru Bittner, despre acesta din urma presedintele Traian Basescu spunand ca patroneaza "mafia personala a lui Adrian Nastase". Din aceasta cauza, Elena Udrea a demisionat din functia detinuta la Palatul Cotroceni.

"Astazi, 21 octombrie 2005, am luat decizia de a demisiona din functia de Consilier de Stat in cadrul Administratiei Prezidentiale. Am constatat ca ori de cate ori lupta presedintelui impotriva marii coruptii a facut un pas inainte, atat asupra mea, cat si asupra altor persoane care sustin acest demers necesar, s-au declansat atacuri profund nedrepte si cu o virulenta pe care numai teama de aplicare a legii o poate explica.

Chiar daca nici una dintre acuzatiile care mi s-au adus de catre mass-media nu demonstreaza apartenenta mea la vreun grup de interese economice nelegitime, nu doresc ca prin insinuarile repetate la adresa mea, sa devin o vulnerabilitate a demersurilor presedintelui Romaniei.

Consecventa principiilor care au determinat prezenta mea in echipa presedintelui si deplin increzatoare in puterea acestuia de a duce pana la capat reformarea societatii romanesti, voi ramane in continuare un suporter activ al presedintelui Traian Basescu", a spus Elena Udrea.

Biletelul roz

In ianuarie 2007, Elena Udrea a starnit un scandal politic de amploare gratie unui biletel roz. Ea a sustinut la o emisiune televizata ca, in perioada in care a lucrat la Palatul Cotroceni, premierul Tariceanu i-a scris presedintelui Basescu, cerandu-i sa intervina la Parchet "pentru Dinu Patriciu".

"Imi amintesc (...) ca am primit chiar o scrisoare de la domnul Tariceanu in care ii cerea domnului presedinte Traian Basescu, in scris deci, era un carnetel, ceva cu antet, nu-mi aduc aminte foarte bine, ii cerea sa intervina la Parchetul General pentru domnul Patriciu si anexa pe spatele acelei hartii, punea inclusiv date despre proces si firma Rompetrol", a povestit Udrea.

"Imi amintesc ca am mers la domnul presedinte si i-am dat hartiile si nu mi-am dat seama exact cum sa procedez. Dansul le-a luat si le-a aruncat dupa mine si a spus: asa inteleg mafiotii sa conduca tara si sa conduca Guvernul", a relatat Udrea.

Fosta consiliera de la Cotroceni a mai spus ca biletelul cu pricina, "de culoare roz sau galbena, sau ceva asemanator," ar trebui sa mai existe in arhivele de la Palatul Cotroceni pentru ca, "in mod normal, se arhiveaza tot". Udrea a adaugat ca scrisoarea nu era o adresa oficiala, ci "o rugaminte de a interveni".

Traian Basescu a admis imediat existenta biletului invocat de fosta sa sefa de Cancelarie, a solicitat ca acesta sa fie cautat in arhiva, apoi l-a prezentat presei.

"Draga Traiane, 1. Iti trimit alaturat un document redactat de Petromidia in legatura cu cercetarile care au loc. 2. Daca ai ocazia sa vorbesti la Parchet despre subiect?" - asta continea faimosul biletel.

Interventia "blondei de la Cotroceni" a aruncat viata politica autohtona in haos. Opinia publica a explodat, iar atacurile presedintelui inspre Palatul Victoria i-au determinat pe liberali sa inceapa sa caute noi parteneri de guvernare. Parchetul s-a sesizat, insa cazul a ramas fara efecte juridice.

Parcarile Dalli

Subiect de acuze a constituit si Dalli Exim SA, firma care administreaza toate spatiile de parcare din centrul Bucurestiului, infiintata de Dorin Cocos si Adrian Petrache, in 1993.

In iulie 2008, Sorin Oprescu, primarul general a Capitalei, a reziliat contractul cu Dalli.

Elena Udrea i-a multumit edilului pentru reziliere: "Nu pot decat sa ii multumesc domnului Oprescu! De patru ani de cand sunt in politica, sunt atacata permanent din cauza contractului firmei Dalli cu Primaria Capitalei".

Ea a explicat ca adversarii sai politici au continuat sa puna activitatea Dalli in seama sa, desi contractul exista din 1995, de cand era inca studenta, iar sotul sau a vandut actiunile pe care le detinea inca din iunie 2004.

"Acum, nu pot decat sa ma bucur ca nu mai exista, deoarece mi-ar fi creat o problema in plus, nemeritat, in campania electorala care urmeaza. In aceeasi ordine, pentru a ma scapa de toate minciunile care mi se imputa, il rog pe domnul Oprescu sa rezilieze si contractele firmelor Euroconstruct, ale domnilor Casuneanu si Umbrarescu. Sigur, daca ele exista si daca il lasa PSD", declara atunci Elena Udrea.

Scandalul de la Constanta

Dupa alegerile locale din iunie 2008, Elena Udrea a fost trimisa pe post de coordonator sa faca ordine in organizatia PDL Constanta, o filiala care a avut rezultate slabe la scrutin.

Liderii locali nu i-au recunoscut autoritatea si au ales o conducere interimara, nerecunoscuta de la centru. Amenintati cu excluderea din PDL, contestatarii Elenei Udrea au reusit sa extinda revolta in tot judetul.

Deputatia sau demisia

La alegerile parlamentare din toamna lui 2008, Elena Udrea a candidat pentru un loc de deputat. Ea a fost aleasa  intr-un colegiu uninominal din sectorul 6 al Capitalei. In iulie 2008, Udrea a declarat ca va demisiona din functia detinuta in PDL, daca devine parlamentar in urma alegerilor din noiembrie.

"Daca nu voi reusi sa intru in Parlament candidand la Bucuresti imi voi da demisia din functia de secretar executiv, considerand ca nu pot aduce voturi suficiente partidului", a subliniat Elena Udrea.

Din fericire pentru Elena Udrea, desi nu a obtinut din prima mandatul de deputat cu 50%+1, ea a devenit parlamentar ca urmare a redistribuirii.

Ministru al Turismului

Din decembrie 2008 pana in decembrie 2009, Elena Udrea a indeplinit functia de ministru al Turismului in Guvernul Boc I. Prima sa reusita a fost obtinerea unui buget de 20 de ori mai mare pentru ministerul sau in 2009 fata de 2008, in plina criza economica.

Inca de la inceputul mandatului, Udrea a avut initiative controversate. Prima dintre acestea este introducerea tichetelor de vacanta. Ideea a devenit ordonanta de urgenta, adoptata de Guvern in februarie 2009.

Tichetele de vacanta se acorda angajatilor, urmand sa fie utilizate doar pe teritoriul Romaniei si numai de persoanele pe numele carora au fost emise. Tichetele de vacanta sunt emise de catre unitati specializate, autorizate de Ministerul Finantelor Publice, si se pot folosi doar pentru achizitionarea de pachete de servicii turistice in unitatile turistice avizate de Ministerul Turismului.

Tichetele de vacanta au termen de valabilitate un an de la data emiterii, iar valorile nominale permise pentru tichetele de vacanta sunt de 10, 20, 30, 40 si 50 de lei. Contravaloarea tichetelor de vacanta nu se ia in calcul la stabilirea venitului salarial.

Presa a speculat ca interesul Elenei Udrea in promovarea acestor tichete este dictat de hotelurile detinute de sotul sau.

O alta idee a Elenei Udrea este ca Romania va avea de castigat daca promoveaza mitul Dracula, pentru a atrage turistii la Castelul Bran. "Este de mare interes sa promovam mitul Dracula. Este foarte important si trebuie sa-l folosim pentru ca el exista deja in mintea turistilor", a spus Udrea, in martie 2009.

Asta dupa ce, in ianuarie, tot ea considera ca Dracula nu mai poate fi un brand turistic reprezentativ pentru tara noastra. "Cred ca atat de mult s-a batut moneda pe acest personaj istoric incat nu ne mai putem gandi a mai face un brand turistic din el", spusese anterior Elena Udrea.

 

Ministru interimar al Mediului

Pe 1 octombrie 2009, ministrii PSD au demisionat din Cabinetul Boc, in semn de protest fata de revocarea din functie a ministrului de Interne, Dan Nica.

Premierul a anuntat, dupa demisia in bloc a PSD-istilor, componenta noului Guvern. Astfel, Elena Udrea, ministrul Turismului, devenea interimar la Ministerul Mediului.

"Din fericire, turismul are legaturi cu numeroase domenii, precum mediul, agricultura, transporturile si nu imi va fi greu sa ma impart intre cele doua ministere in scurta perioada in care voi gestiona si Ministerul Mediului", a spus Udrea, la preluarea noului mandat.

Primul guvern demis prin motiune de cenzura

Elena Udrea a facut parte din primul guvern roman care a fost demis prin adoptarea unei motiuni de cenzura.

Guvernul condus de Emil Boc a picat, pe 13 octombrie 2009, in urma votului acordat de parlamentari motiunii de cenzura "11 impotriva Romaniei". Din cei 471 de parlamentari, 254 au votat pentru, 176 au votat impotriva, patru voturi au fost anulate, iar 23 de senatori si deputati au absentat.

Din momentul anuntarii rezultatului votului, Guvernul Boc I este considerat demis, fiind pentru prima data in istoria Romaniei, dupa 1989, cand un guvern pica in urma unei motiuni de cenzura. 

Ministru si la Dezvoltare

In decembrie 2009, presedintele reales Traian Basescu l-a insarcinat tot pe Emil Boc sa alcatuiasca un guvern. Elena Udrea a fost desemnata ministru al Dezvoltarii si Turismului. Cabinetul Boc II a primit investitura Palrmanetului pe 23 decembrie 2009 cu 276 de voturi pentru si 135 impotriva.

La preluarea portofoliului Dezvoltării Regionale si Turismului, Elena Udrea a spus ca institutia pe care o va conduce va incerca sa vanda 9.000 de locuinte ANL in 2010 si sa se "apropie" de 43.000 de locuinte reabilitate termic. In februarie 2012, preda mandatul, odata cu demisia Guvernului Boc.

Adio, PDL!

In martie 2013, Elena Udrea a candidat la sefia PDL, insa a fost invinsa de Vasile Blaga. Acest scrutin intern l-a facut pe presedintele Traian Basescu sa se dezica de PDL si sa spuna adio formatiunii care l-a sustinut pentru doua mandate de presedinte.

Ulterior,  in ianuarie 2014, Elena Udrea a demisionat din PDL si s-a inscris in Partidul Miscarea Populara, fondat de niste fosti consilieri prezidentiali.

In iunie 2014, Elena Udrea a fost aleasa la Congresul PMP in functia de presedinte al partidului. Ea a obtinut 742 de voturi, iar contracandidatul sau, Daniel Funeriu, a primit 209 voturi.

Candidatura la prezidentiale

Decizia ca Elena Udrea sa fie candidatul Partidului Miscarea Populara la alegerile prezidentiale din 2014 a fost luata in 19 august de conducerea partidului, in sedinta Colegiului National al PMP.

Asta dupa ce, in luna iunie, Cristian Diaconescu fusese anuntat drept candidat al PMP la prezidentiale, chiar de catre Elena Udrea. Ulterior, aceasta a spus ca e gata sa-si asume candidatura la prezidentiale, apreciind in acest context ca il poate invinge pe Victor Ponta "in orice competitie".

Presedintele PMP a mai afirmat ca Diaconescu fusese "propus, nu votat" pentru a fi candidatul PMP in cursa pentru Cotroceni.

Cristian Diaconescu a anuntat ca demisioneaza din Partidul Miscarea Populara si va candida in calitate de independent la alegerile prezidentiale din toamna. Dupa cateva zile, insa, el a renuntat la candidatura si a spus ca o sprijina pe Elena Udrea.

Candidatura Elenei Udrea la Cotroceni este sprijinita de presedintele Traian Basescu, seful statului afirmand ca este singurul candidat care nu a mintit niciodata.

Visul de mireasa

Elena Udrea nu s-a imbracat niciodata in rochie de mireasa, din cauza activitatii sale politice. Ea a explicat ca nu a facut niciodata nunta pentru ca a fost prea ocupata cu politica. Fosta Alianta D.A. si campania din 2004 au impiedicat-o pe Elena Udrea sa imbrace rochia de mireasa.

"Eu m-am casatorit civil la Consulatul roman de la New York, pe 26 decembrie 2003, urmand ca ceremonia religioasa sa o facem in tara, cu prietenii, in vara lui 2004. Numai ca, imediat la inceputul anului, am venit in Alianta si am intrat in competitia pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti, alegerile urmand sa aiba loc pe 6 iunie. Calculand posturi religioase si alegeri, nu am mai avut cand sa fac nunta", a spus cu regret Elena Udrea.

Mai mult, fiindca nu a putut sa-si aleaga nasii pe care si-i dorea, pentru a nu starni interpretari, Udrea a ramas fara nunta la biserica.

"M-am ferit sa imi aleg nasii, tocmai de teama posibilelor interpretari. Asa ca am ramas ne-mireasa, daca pot spune asa. Parca mi-ar fi placut sa fiu. Pana si mie!", a mai spus Elena Udrea.

Link-uri utile:

Elena Udrea
Elena Udrea

Data nasterii: 26 decembrie 1973

Cariera:  sefa cancelariei prezidentiale, ministru al Turismului, deputat, presedinte PDL Bucuresti, presedinte PMP

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Elena Udrea, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Bancuri despre Elena Udrea

Extenuat de lupta pentru iesirea din criza, premierul face el insusi una si, cum se mai...citeste tot bancul
Udrea merge la "Te pui cu blondele" lui Dan Negru? Concurent Vanghelie!Intrebare...citeste tot bancul
Extenuat de lupta pentru iesirea din criza,premierul face el insusi una si,cum se mai...citeste tot bancul