Udrea, despre ofiterul acoperit: Un presedinte nu trebuie sa poata fi santajat. Ce spune despre seful SRI

Joi, 25 Septembrie 2014, ora 14:51
4530 citiri
Udrea, despre ofiterul acoperit: Un presedinte nu trebuie sa poata fi santajat. Ce spune despre seful SRI
Foto: Adevarul

Elena Udrea spune ca daca ajunge presedinte un fost ofiter acoperit, exista riscul ca acesta sa fie santajat si obligat sa incalce prevederile constitutionale pentru a servi interese de grup. Prezidentiabilul PMP le cere tuturor candidatilor sa semneze o declaratie ca nu au colaborat cu serviciile.

"Este grav daca avem un candidat la presedintie care ascunde un astfel de secret - sa fi fost ofiter acoperit. Cazul Robert Turcescu arata ca e foarte important ca un posibil viitor presedinte sa nu aiba astfel de lucruri ascunse, pentru ca in orice moment se poate intampla sa fie santajat, sa fie pus sub presiune.

Toata lumea se intreaba ce s-a intamplat cu Robert Turcescu. Ne putem imagina ce ar insemna daca i s-ar intampla unui presedinte. Fie trece printr-o drama interiora, fie va fi santajat", a declarat Elena Udrea la Adevarul Live, adaugand ca in acel moment va fi pus sub semnul intrebarii faptul ca presedintele va mai actiona conform intereselor tarii, "sau ar putea fi pus in situatia sa faca asa cum i se cere".

Turcescu, declaratii dupa deconspirare: Nu fug de nimic - ce spune despre dovezile prezentate

Elena Udrea a mai declarat ca "daca avem un astfel de candidat, pentru ca nu avem confirmarea, cel mai bine ar fi ca acesta sa recunoasca".

In context, presedintele PMP a propus ca fiecare candidat la presedintie sa isi asume o declaratie pe proprie raspundere ca nu a fost ofiter acoperit.

"Nu neaparat sub incidenta Codului Penal. (...) Eu fac aceasta declaratie: Nu am fost si nu sunt ofiter acoperit. Tot zic si eu, dar oricum nu ma ia nimeni in serios, ca nu crede ca as fi", a comentat aceasta razand.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

Intrebata direct de moderatorul emisiunii, Elena Udrea a negat categoric.

"Nu, nu am fost ofiter acoperit al vreunui serviciu de informatii si nici nu sunt. Pentru electorat este relevant daca toti candidatii ar putea sa isi asume o asemenea declaratie", a mai spus ea.

Intrebata cine ar putea sa il santajeze pe ofiterul acoperit ajuns presedinte, Elena Udrea a precizat ca nu se refera la serviciile secrete ca institutii. "Nu cred ca un serviciu ar face asa ceva, dar persoana care ar avea o astfel de informatie ar putea sa faca o astfel de presiune, santaj, la presedintele Romaniei, care poate tine de un interes privat, de grup".

"Ma gandesc cum se uita partenerii nostri straini in acest moment. Noroc ca pe unde s-a dus domnul Ponta la ONU nu il baga nimeni in seama (...) Cum ar fi privit cel care reprezinta Romania ca tara, atunci cand aflam ca presedintele Romaniei a fost santajat si a actionat in urma santajului altfel decat il obligau prevederile constitutionale?", a intrebat retoric Elena Udrea.

In context, prezidentiabilul PMP a mai sustinut ca legea ar trebui sa interzica existenta in presa a ofiterilor acoperiti, facand trimitere la cazul Robert Turcescu.

Intrebata daca presedintele Traian Basescu i-a spus cine este candidatul la presedintie care ar fi colaborat cu serviciile secrete, Elena Udrea a dezmintit.

"Nu, categoric, nu si nici nu am intrebat vreodata. Probabil ca presedintele va lamuri acest subiect", a conchis aceasta.

Udrea si-a depus candidatura la prezidentiale: Este destin, mai mult decat alegerea mea (Video)

Ce crede despre directorul SRI, George Maior

In context, Elena Udrea a fost intrebata daca este de parere ca directorul SRI, George Maior, ar trebui schimbat.

"Cred ca nu, doar daca ar vrea dansul sa plece. Nu vad de ce, a fost un om care a fost corect fata de statul roman, chiar daca a venit din opozita din politica, in vremea guvernarii Tariceanu. A tinut echilibrul in fruntea acestui serviciu, nu s-a implicat politic, nu a avut preferinte politice, nu a implicat serviciul in scandaluri politice. Are o buna imagine in fruntea serviciului si serviciul a dovedit ca are o buna imagine in fata partenerilor nostri externi", a explicat Elena Udrea.

Totodata, presedintele PMP a facut trimirere la "atacul din 2012" asupra statului de drept, care a fost "dat de partidul din care venise" George Maior, adica PSD.

"A fost un om care permanent a sustinut nevoia de a avea respectarea statului de drept. E un om care si-a facut foarte bine treaba, nu vad de ce ar trebui sa fie schimbat", a subliniat Udrea.

Intrebata daca faptul ca George Maior este nasul lui Victor Ponta i-a creat contracandidatului sau un avantaj, Elena Udrea a negat.

"Nu, (...) niciun moment nu cred si nu exista niciun motiv sa gandesc altfel, ca a actionat partinitor, justificat de aceste relatii. Dimpotriva, a fost tot timpul in slujba institutiilor si a statului roman", a declarat Elena Udrea.

In plus, aceasta a spus ca daca va ajunge presedintele Romaniei, crede ca este o "buna idee" ca sefii serviciilor sa provina din randurile opozitiei, asa cum a facut Traian Basescu.

"Cred ca este o buna idee sa tii un echilibru si sa nu lasi toata puterea in mana aceluiasi partid. Mi se pare riscant sa ai presedinte PSD, guvern PSD, presedinti de consilii judetene PSD, baroni PSD (...) Daca ai mai avea si serviciile... (...) Principiul poate fi urmat, important este sa vina omul potrivit. Principiul echilibreaza in societate puterea politica, pentru ca puterea unui astfel de serviciu este foarte mare", a subliniat Elena Udrea.

Eveniment Quarterly Report

Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Cu doar câteva luni înainte de maratonul celor patru rânduri de alegeri din 2024, partidele parlamentare au început să îmbrățișeze fenomenul traseismului politic și au deschis ușa, cu...
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat duminică, 24 septembrie, că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă. Administraţia Străzilor Bucureşti execută, în prezent, reparaţii...
#Udrea Turcescu ofiter acoperit, #Udrea candidat presedintie ofiter acoperit, #Udrea George Maior , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014