Elena Udrea deopotriva cu parlamentarii din ridicola comisie care a anchetat-o si raportul acesteia reprezinta doua aberatii elocvente pentru viata politica din Romania.
Exponenta, cel putin prin sot, a unui grup de interese controversat, cu competente si tinuta extrem de dicutabile, cu o ascensiune suspect de fulminanta cat timp nu se intemeiaza pe nicio calitate profesionala exceptionala, d-na Udrea conduce un minister inutil, creat exclusiv pentru a-i asigura un loc la masa guvernului si accesul la o pusculita bugetara.
Elena Udrea este un personaj politic toxic
Degeaba se chinuie atat d-na Udrea, cat si protectorul sau politic, Traian Basescu, sa ne convinga de contrariu, invocand necesitatea cand pragmatica, cand patriotica a promovarii Romaniei in lume. Pentru promovare nu e nevoie de un minister de sine statator. Ajunge o agentie, directie, autoritate in subordinea unui minister.
Si apoi, inainte de a promova trebuie sa ai ce promova, adica trebuie sa ai infrastructura si serviciile adecvate unei destinatii turistice competitive. Cat despre promovarea interna, platita tot pe bani publici, ea nu a fost decat in beneficiul unei persoane, d-na ministru insasi, prezenta pana la saturatie in jurnalele de stiri ale tuturor televiziunilor.
In privinta eventualelor fapte ilegale comise de d-na Udrea, ar trebui sa se pronunte, desigur, o instanta. Merita insa cercetat cu mare atentie macar un aspect care pare a fi un conflict de interese dupa definitia de manual: un ministru incheie un contract in urma caruia promoveaza, pe bani publici, imaginea unei banci private care tocmai i-a rescandentat un impumut mamut, in conditii, exista suspiciunea, mai avantajoase decat cele initiale.
Dar cercetarea aceasta necesara, inclusiv parlamentara, nu are nimic de-a face cu ceea ce a facut comisia Orban.
Concluzii prestabilite
Membrii comisiei au reusit uluitoarea performanta sa-si dovedeasca, in cel mai neechivoc mod cu putinta, lipsa de onestitate si obiectivitate. Nu poti pretinde ca faci o cercetare corecta si impartiala cat timp timp spui "Ii chemam (pe martori n.r.). Ca sa nu vina. Ascultati-ma, orice firma care nu vine se prezuma ca are oarecare..." sau "presa iti spun, cu greu au inteles unde am vrut noi sa ajungem (!!!) Cetateanul intelege ca atunci cand iese in somaj, are concediu fara plata, o persoana agreata si mangaiata pe cap de omul asta pe banii publici isi face imagine. Eu vreau sa-i spun cetateanului: 'prietene, deci a dat 200 de mii de euro la Realitatea pentru o emisiune care exista de trei ani' ".
Dupa cum nu poti face anchetatori obiectivi din dusmani personali ai celui anchetat, in cazul nostru Adriana Saftoiu si insusi Ludovic Orban.
Raport viciat
Cat despre raportul comisiei, poate ca este corect in esenta, dar viciile de care sufera il fac inacceptabil.
In primul rand este inacceptabil ca un raport al unei comisii parlamentare sa faca incadrari juridice. Raportul vorbeste despre delapidare, uzurpare de calitati oficiale etc. Ce ii recomanda pe Aura Vasile, Nicolae Banicioiu, Ludovic Orban sau Adriana Saftoiu sa faca astfel de incadrari?
Niciunul nu este jurist. Si chiar daca ar fi, calitatea in care intocmesc raportul nu permite astfel de pronuntari. O comisie parlamentara de ancheta poate doar sa constate existenta unor suspiciuni, care ar merita verificate in vederea unei eventuale incadrari juridice.
Apoi, aceasta comisie nu are dreptul sa ceara direct revocarea unui ministru, ci poate doar sa-i solicite premierului sa ia aceasta decizie, dupa cum nu poate cere urmarirea penala a unui ministru, ci poate doar sesiza Parchetul in vederea cercetarii. Sunt excese remarcate de un senator jurist catre nu poate fi suspectat de simpatii prea mari pentru d-na Udrea, si anume Gyorgy Frunda.
Aceste vicii de mare gravitate arunca in derizoriu intregul raport, lasand sa se vada limpede ca lumina zilei substratul 100% politic al unui demers care nu a avut nimic de-a face cu grija pentru banul public.
Sa nu ne miram insa. Traim in plina aberatie. Judecatorii legifereaza in materie de salarii proprii, fac ilegal greva si nu pot fi opriti. Legislativul, iata, face anchete penale si emite incadrari juridice ca un vertibil parchet. Guvernul legifereaza constant prin ordonante de urgenta devenit din exceptie, regula executivului.