Ziare.com

Presa de azi: Elena Udrea, predata procurorilor

Joi, 24 Septembrie 2009, ora 07:20

   

Presa de azi: Elena Udrea, predata procurorilor
Elena Udrea, propusa pentru revocarea din functie si inceperea urmaririi penale, titreaza Gardianul. Comisia parlamentara care a anchetat modul in care Ministerul Turismului a cheltuit banii pentru promovare si publicitate si-a incheiat activitatea cu propunerea de revocare a Elenei Udrea de la conducerea institutiei.

Totodata, comisia va propune Camerei Deputatilor inceperea urmaririi penale a Elenei Udrea pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, neglijenta in serviciu si conflict de interese. Raportul final al anchetei contine o lista lunga de incalcari ale legii, pentru care ministrul Udrea ar fi responsabila.

Presedintele comisiei, Ludovic Orban, a declarat ca va fi sesizata Curtea de Conturi pentru verificarea oportunitatii si legalitatii cheltuirii banilor publici cu ocazia evenimentului de lansare a campaniei "Romania, Land of Choice", din 5 iunie 2009, de la Paris.

Alte verificari vor fi solicitate pentru contractele de publicitate externa la Eurosport si CNN, pentru programele "Paste in Bucovina", "Lumina la malul marii", precum si pentru toate contractele care au facut obiectul anchetelor comisiei.

Comisia de ancheta in cazul Ministerului Turismului cere ca plenul Camerei Deputatilor sa aprobe sesizarea Curtii de Conturi pentru verificarea modului in care a fost efectuata executia bugetara la MT.

De asemenea, deputatii din Comisia "Udrea" solicita Curtii de Conturi verificarea tuturor contractelor care au facut obiectul anchetelor, contracte care au stat la baza organizarii evenimentelor de promovare a Romaniei in tara si in strainatate.

Este vorba despre evenimentul de lansare a campaniei "Romania, land of choice", din 5 iunie 2009, de la Paris, contractele de publicitate internationala la Eurosport si CNN, precum si pentru programele "Paste in Bucovina", "Lumina la malul marii", inclusiv pentru concertul lui Goran Bregovici.

Comisia mai propune sesizarea ANAF pentru luarea masurilor legale care se impun pentru contractele dintre Ministerul Turismului cu SC Eurofirm Art SRL.

Revocare si inceperea urmaririi penale pentru Elena Udrea, scrie si Romania Libera. Nu in ultimul rand, membrii comisiei au considerat necesar sa propuna plenului revocarea din functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice a Cristinei Traila (propusa de PD-L), deoarece sub conducerea acesteia ANRMAP ar fi avut "o atitudine pasiva sau uneori ingaduitoare" fata de neregulile de la MT.

Totodata, deputatii ar dori ca plenul sa sesizeze Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a ancheta daca angajatii MT se fac vinovati de uzurpare de calitati oficiale, deturnare de fonduri si abuz in serviciu contra intereselor publice.

In ceea ce priveste achizitiile facute de Ministerul Turismului, alesii au consemnat 80.000 de euro pentru telefonie publica si 80.000 de euro pentru telefonie mobila, 60.000 de euro pentru cartuse de toner, aproape 150.000 de euro pentru servicii de transport aerian, circa 300.000 de euro pentru servicii de consultanta si reprezentare juridica, aproximativ 120.000 de euro pentru pixuri, brichete si umbrele si, nu in ultimul rand, 486.000 de euro pentru promovarea prin materiale promotionale.

Deputatii au considerat ca toate aceste cheltuieli sunt "exagerate" si nu au justificari din punctul de vedere al oportunitatii si al volumului de activitate al Ministerului Turismului.

Elena Udrea, predata procurorilor, relateaza Evenimentul Zilei. Acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice este legata de colaborarea cu BRD, dar si de evenimentul de la Paris, "Romania, the land of choice". Deputatii sustin ca parteneriatul cu Banca
a fost incheiat fara a avea temei legal.

Mai mult, colaborarea cu BRD o duce pe Udrea in sfera conflictului de interese, de vreme ce ministrul turismului avea un creditla aceasta banca, ce a fost rescadentat.

O alta acuzatie se refera la contractul incheiat cu firma Amaliei Nastase, SC Eventures SRL, care a organizat evenimentul de la Paris, "Romania, the land of choice". De asemenea, ea este acuzata de incalcarea legii in cazul evenimentului la care a participat Goran Bregovici.

Udrea mai este acuzata de "o crasa neglijenta in intocmirea planului de achizitii" si de cheltuieli exagerate fara justificare, de ordinul a peste 1,5 milioane de euro la nivelul ministerului pe care-l conduce. Raportul mentioneaza si incalcarea legii raspunderii ministeriale prin refuzul nejustificat de a prezenta documentele solicitate si de a se prezenta la audierile comisiei.

Documentul va fi trimis Biroului permanent alCamerei, care il va trimite, cel mai probabil, Comisiei juridice, dupa care va ajunge la plen.

Comisia Udrea cere urmarirea penala si demiterea Duduii, scrie si Ziua. In schimb, Comisia a solicitat sa fie sesizate BNR si ANI pentru verificarea legalitatii rescadentarii.
Pe langa Parchet, deputatii au hotarat sa fie sesizate si Curtea de Conturi (CC) si ANAF.

Un punct special in cadrul concluziilor raportului il reprezinta "atitudinea" ministrului si a angajatilor sai fata de comisie, acestia refuzand nejustificat sa puna la dispozitia deputatilor documentele solicitate si sa se prezinte la audieri.

Penalizarea comportamentului acestora, in baza Legii pentru responsabilitatea ministeriala a fost anuntata inca de la audierile "cu cantec" ale Elenei Udrea, care s-a prezentat dar a refuzat sa raspunda la orice fel de intrebare. Raportul urmeaza sa fie inaintat astazi Biroului Permanent al Camerei Deputatilor pentru a fi inscris pe ordinea de zi.

Intr-o conferinta de presa organizata la Guvern, Elena Udrea si-a sustinut inca o data nevinovatia, subliniind ca aceasta Comisie de ancheta este "ilegala si abuziva", singurul ei scop fiind "fabricarea unor acuzatii penale la adresa ministrului Turismului", respectiv "compromiterea unui ministru PD-L".

Udrea: demisia si dosare penale, titreaza si Jurnalul National. Raportul Comisiei arata ca "toate actele semnate in numele ministrului de secretarii de stat sau de secretarul general sunt lovite de nulitate".

In absenta unui ordin de delegare, persoanele care au semnat in numele ministrului se fac vinovate de uzurpare de calitati oficiale. Deoarece angajatii au semnat cu intarziere fisa postului, activitatile desfasurate in cadrul Ministerului Turismului de persoanele angajate pe functii publice nu au avut baza legala din momentul angajarii pana in momentul semnarii fisei postului.

Comisia considera ca o serie de cheltuieli facute de Ministerul Turismului sunt ilegale. Efectuarea unor cheltuieli pentru care nu exista sume alocate in bugetul aprobat incalca Legea finantelor publice.

Comisia apreciaza ca ministrul Turismului a efectuat cheltuieli de publicitate si reclama in conditiile in care, prin Legea bugetului de stat pe anul 2009, nu a avut prevazute sumele cu aceasta destinatie.

Aproape toate procedurile de achizitie efectuate de minister au incalcat prevederile legale in domeniul achizitiilor publice, iar prin incalcarea flagranta si sistematica a acestor prevederi legale a fost impiedicata concurenta in achizitiile publice si au fost cauzate prejudicii.

Cofinantarea unor investitii ale autoritatilor locale in infrastructura turistica, prin transferul unor sume de la bugetul MT catre primarii, s-a facut fara a avea vreo fundamentare legala si fara sa se tina cont de nevoile reale de dezvoltare a potentialului turistic din diferitele zone ale tarii.

Mai mult, distribuirea banilor s-a facut in functie de apartenenta politica, din suma totala de 249,7 milioane de lei autoritatile locale conduse de PD-L primind suma de 173,5 milioane de lei, adica circa 70% din suma totala.

Comisia cere revocarea si pentru ca a incercat sa "modifice comportamentul romanilor". Udrea nu pleaca, de dragul turismului, comenteaza si Gandul. Din "boxa acuzatilor", mai exact, iesita urgent din sedinta de Guvern, Elena Udrea a tinut sa dea o replica "Comisiei Vanghelie": nu are niciun motiv sa isi dea demisia.

"Dimpotriva, tot ce am facut la Ministerul Turismului, in cele noua luni de cand sunt ministru (...), cred ca inseamna enorm pentru turismul romanesc si ca activitatea noastra va avea efectul pe care l-am cautat", a spus Udrea, dupa cateva clipe de ezitare.

Ministrul a sustinut aprig ca, in conditiile in care legalitatea si dreptatea sunt stabilite prin votul parlamentarilor PSD si PNL, majoritari in Parlament, este vorba despre o "situatie de derapaj de la democratie" si nu se poate vorbi despre un stat de drept, acuzand ca s-a vrut "capul" unui politician PD-L inainte de prezidentiale.

Mai mult, criticand faptul ca membrii comisiei au denuntat comportamentul ei cand s-a prezentat la activitatile acesteia, doamna ministru a aratat cu degetul spre liderul PSD, Mircea Geoana.

"Daca dansii considera ca el (dialogul din comisie- n.r.) este penal, atunci va trebui, desigur, sa merg la Parchet de mana cu domnul Geoana, pentru ca domnul Geoana nu s-a prezentat deloc in fata unei comisii permanente", a spus Udrea.

(A.B.)
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3919 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
63 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pentru gelu

Esti culmea penibilului si restul n-are rost pentru ca tot intri in cartea recordurilor si stii pentru ce ,daca nu iti spun eu pentru penibil si ridicol.

 

 

a fost doar o comanda politica si atat

daca la alti politicieni a fost clar cate au comis, membrii din comisia asta care au anchetat-o pe madam nici macar nu au fost in stare sa ne spuna totusi punctual in ce contracte se face vinovata.

 

 

Pleaca ma cu Oprescu de aici!

Tu, inainte sa te apuci se scrii pe aici, ai facut vreun training? Sau te-au aruncat aia in lupta asa gol si fara creier?

Roaga-i sa te ajute, sa iti dea si un neuron, ceva.... Nu le mai posta asa pe fatza!

Oamenii vorbesc de pasta de dinti, tu concluzionezi ca Oprescu castiga; Se discuta despre Rulmentul Brasov, tu crezi ca bilele din rulment ii aduc voturi lu Oprescu...

Si inca un sfat... fa-ti cont/conturi... te va ajuta sa convingi lumea ca autostrada suspendata a doctorasului cel vestit este cea mai de margaritar tichie pe care o vrea tzara asta si mai ales bucurestenii....

Aaaaaa! Am uitat: posteaza si raportul de activitate al doctorasului... vezi ca 30 de caractere ajung!

 

 

i se rupe de

ei pt ca femeia este bazata ...a fost o ancheta si o comisie ca pe vremea Anei Pawker... Tata, un om gospodar, muncitor, apolitic , strinsese in Cadrilater 2000 oi,600 ha si in sudul Basarabiei zona Cahul ,cam la fel . Cind au fost semnate tratatele politice , a pierdut tot pt ca zonele respective au intrat in administrarea si proprietatea Urss si Bulgaria . Ok.. A venit in tara in Vlasca si a pus repede pe picioare o afacere care i-a permis in timpul razboiului sa acumuleze o avere mare , pamint , pravalii, vite etc si cam 2700 ,,banuti din aur". La venirea comunistilor , niste scursuri la vremea aia , a fost arestat si a ajuns la securitatea Draganesti-Vlasca . Unu de acolo i-a zis ca are ordin sa ii faca dosar si sa il trimita in puscarie indiferent ce zice si ce face ...Cam asa si cu Udrea . Era condamnata de comisia impusa de tigan ca sa loveasca in presedinte dar nimeni nu a luat in calcul ca femeia nu e Monica ... Este trecuta prin multe in viata ...Madam Weber , in melancolia ei trecuta, se intreba de ce a refuzat Udrea sa colaboreze cu anchetatorii,,, Simplu! Cind afli ca esti condamnat dinainte , ori te haiducesti si pedepsesti inchizitorii(Udrea nu s-a speriat si a cautat sa arate societatii modul nedemocratic in care a fost constituita comisia si ca aceasta are ca obiectiv , nu aflarea adevarului, numai si numai gasirea, fabricarea unor probe , existente sau nu , care sa o incrimineze.)sau taraganezi , tragi de timp pina iti vine bine si iti pedepsesti calaii, ceea ce se va intimpla dupa alegerile prezidentiale cind vor fi alte conditii pt ambele tabere...Cei din comisie au crezut ca Udrea este ca ei , slaba dar s-au inselat .. sa urmariti membrii comisiei , Saftoiu, Orban , sora lui E-vanghelie si dintaru, astia vor avea multe probleme ... in timp .. Elena nu uita , nu iarta ...

 

 

Daca la rapan.dula asta de Udrea s-au gasit atatea inegalitati in 9 luni , oare

cat s-a furat la toate ministerele in 20 de ani de " democratie originala " !???
De fapt nu mai trebuie cercetat nimeni toti ar trebui sa fie trimisi la inchisoare , incepand cu Iliescu !!
Sper ca la 20 de ani de la Contrarevolutie sa se afle Adevarul incet , incet !!!!

 

 

Daca este adevarat ce se afirma despre d-na Udrea...astept SENTINTA,dar...

...nu-mi place atitudinea barbatilor din politica..care incearca sa trimita femeia,,la cratita"!!Daca pleaca si d-na Andronescu...gata cu egalitatea,,pentru catei si nici acolo"!!Parca sunt prea multe ,,nereguli"puse pe seama dumneaei[si totusi este jurist!!],iar dorinta unora de a o darama este atat de mare..ca sunt in stare si de creat nereguli[daca nu sunt].Prea multe acuzatii,discutii contradictorii intre guvernanti,presedinte de tara si cel de senat,presedinti si activisti de partide.Tara geme,poporul iese in strada si ei,inca,mai joaca,,soarecele si pisica"!

 

 

Titlul este...

Dar pana sa fie "predata"procurorilor,mai e cale lunga.
De 5 ani asteptam "verdictul" in cazul dosarelor lui Nastase,Mitrea si Voiculescu....dar se pare ca s-a pierdut cheia de la sertarele unde zac prafuite de timp si ascunse de ochii justitiei.
Daca om mai avea asa ceva...

 

 

Corect!!!

Pe de alta parte, cred ca Udrea a furat mult prea putin ca sa scape de justitie!!!

Nastase, Voiculescu, Patriciu, Vintu, Hrebenciuc, Iacubov etc au furat inzecit, si de asta, au fost gasiti nevinovati....

 

 

...

"Elena Udrea, predata procurorilor" Cu sau fara calul din imagine? Dar animalul ce vina are?

 

 

ce conflict de interese?

udrea a iesit aseara la tv si a zis ca si aia de la ANI s-au autosesizat si nu au ajuns la o asemenea concluzie.

 

 

cine scapa???

TOTI HOTII DIN PSD, PC PNL, SI UDMR!!

Singurul motiv care ma determina MERG LA VOT si sa-l votez pe Basescu este dorinta TUTUROR celorlalte partide de a-l inlatura pe Basescu!!!

Cu cit il veti "hartui" mai tare pe Basescu cu atit veti demonstra ca sunteti mai corupti, patati si penali!!!

 

 

Astia ...au ce au cu mine...nu cu tine,Opus 9.

Titlul comentariului scris de mine era cam asa:
"Titlul este ..."demential" pentru ciutacii de serviciu dela Antene si de pe aici...
Dar l-a taiat,ciutacelul de serviciu.
Si ti l-a pus tie ca sa parem,niste portocale stricate.
Mi se rupe de toata securitatea din alianta maro PSD&PC.
Chiar daca au incercat sa-mi viruseze calculatorul de sute de ori si mi-au distrus un laptop,tot nu ma las calcat in picioare de aceste jighodii comuniste si securiste ce ne distrug viata din 1945 incoace.
Sa auzim numai de bine,asa cum spunea Neculai Constantin munteanu si chiar si dumneata ..pe vremuri.

 

 

asa si ?!

cu siguranta e mult mai bine pentru ea asa, caci isi va demonstra obiectiv si impartial acum nevinovatia, si nimeni nu va mai putea sa constate acest lucru, sau sa creeze atacuri tendentioase...

 

 

Titlul este...

Dar pana sa fie "predata"procurorilor,mai e cale lunga.
De 5 ani asteptam "verdictul" in cazul dosarelor lui Nastase,Mitrea si Voiculescu....dar se pare ca s-a pierdut cheia de la sertarele unde zac prafuite de timp si ascunse de ochii justitiei.
Daca om mai avea asa ceva...(nustiu al cui este comentariul care a aparut accidental pe pozitia mea dar subscriu neconsitionat)

 

 

Calitati

acest ludovic "organ" [ca bine i-a zis] este el insusi un abuz contra intereselor publice si a bunului simt

 

 

Prima   1   2   3   4   5   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor