Scurgerile de informatii au deturnat mersul anchetei comisiei Udrea, titreaza Gardianul in editia de miercuri.
Publicarea in Gardianul a inregistrarilor realizate in timpul unei sedinte cu usile inchise ale comisiei Udrea a deturnat marti ancheta parlamentara condusa de Ludovic Orban.
Membrii comisiei au incercat sa afle cum s-au scurs informatiile din "bucataria interna", verificand, in fata presei, modul de functionare a instalatiilor audio-video din sala in care isi desfasoara lucrarile. Circul de la comisie a avut loc in conditiile in care reprezentantii Ministerului Turismului au refuzat invitatia la audieri.
Singura care a venit marti la intalnirea cu deputatii a fost sefa ANRMAP, Cristina Traila. Membrii comisiei au facut presiuni pentru grabirea anchetei la Ministerul Turismului si, totodata, au atacat-o pe aceasta pentru apartenenta politica si pentru rezultatele raportului din comisia Ridzi.
Ludovic Orban a declarat pentru presa ca legea o obliga pe Elena Udrea, in calitate de ministru, sa se prezinte la audierile programate joi.
Feuda lui Udrea, scrie Ziua, precizand ca ordinul Elenei Udrea dat angajatilor din Ministerul Turismului (MT) de a nu se prezenta la audierile Comisiei parlamentare de ancheta a fost ascultat, functionarii citati lipsind marti in bloc de la audieri.
Misterul inregistrarii conversatiei private dintre unii membri ai Comisiei nu a fost elucidat, aceasta conducand in schimb la o joaca de-a baba-oarba cu plangerile penale. Avocat de meserie, Udrea ii ameninta pe deputati cu Parchetul, dar uita ca inregistrarea a fost facuta ilegal.
In schimb, deputatii ameninta ca depun plangere pentru ca au fost spionati, dar se gandesc mai bine si renunta, pentru ca nu are rost sa se bata "in denunturi". In tot acest duel al plangerilor penale, nimeni nu mai pare interesat sa afle unde s-au dus banii publici de la minister.
Elena Udrea a anuntat luni seara, comportandu-se ca un stapan pe feuda, ca nici ea si nici un angajat al ministerului nu vor mai participa la audierile Comisiei. Marti dimineata, niciuna din cele patru persoane asteptate din partea MT nu s-a prezentat la Palatul Parlamentului.
Din Romania libera aflam ca Udrea risca inchisoarea daca nu merge in Parlament. Deputatii o avertizeaza pe sefa Turismului ca nu a trimis nici pana acum documentele cerute, fapta pentru care este prevazuta pedeapsa cu inchisoarea.
Comisia Udrea isi continua activitatea, in ciuda cererii PD-L de desfiintare a acestei structuri. Solicitarea a fost formulata dupa difuzarea in presa a unor inregistrari de la lucrarile comisiei in care deputatii cautau sa o incrimineze pe Elena Udrea.
Dar deputatii PSD, PNL si UDMR din comisia Udrea sunt nemultumiti nu numai de cererea PD-L de a fi desfiintata comisia, ci si de faptul ca ministrul Elena Udrea nu a trimis documentele cerute si nici nu intentioneaza sa vina la audieri.
Prin urmare, membrii comisiei s-au apucat sa treaca in revista parghiile pe care le au la indemana din punct de vedere legal. Potrivit Constitutiei, "Guvernul si celelalte organe ale administratiei publice, in cadrul controlului parlamentar al activitatii lor, sunt obligate sa prezinte informatiile si documentele cerute de Camera Deputatilor, de Senat sau de comisiile parlamentare, prin intermediul presedintilor acestora".
Anastase, prinsa in scandalul interceptarilor, noteaza Evenimentul Zilei. Deputatii PSD din comisia Udrea, inregistrati pe ascuns saptamana trecuta in timpul unei discutii in parlament, o acuza pe Roberta Anastase, presedintele Camerei, de complicitate.
In apararea lui Anastase a sarit colegul sau din PD-L, secretarul general Gheorghe Barbu, anuntand marti, ca urmare a unor verificari-fulger, ca "personalul Camerei Deputatilor nu a fost implicat in aceste inregistrari".
"Verificarile" lui Barbu nu i-au convins insa pe membrii comisiei, care vor cere miercuri Biroului Permanent declansarea unei anchete si, eventual, sesizarea Parchetului in acest caz.
Principala suspiciune a fost ridicata de presedintele comisiei "Udrea", Ludovic Orban, si a vizat absenta tehnicianului de sunet care a asigurat pe 13 august inregistrarea sedintei oficiale. "Am aflat cu stupoare ca este plecat in concediu", a reclamat Orban, care voia sa verifice "daca acel aparat poate sa efectueze inregistrarea si in momentul in care microfoanele nu sunt pornite".
Cateva probe pe loc, facute cu alt angajat, l-au convins ulterior ca nu. "Mai sunt si alte posibilitati", a concluzionat Orban, in asteptarea anchetei.
Gandul anunta ca Investigatorul Orban a gasit primul suspect in cazul inregistrarilor off the record: sunetistul in concediu. Orban a testat sistemul de sonorizare, punandu-l pe tehnicianul de serviciu sa opreasca si sa poneasca, de cateva ori, aparatura.
Cum lucrurile deveneau complicate, deputatul liberal a apelat la ajutorul ziaristilor. Unul dintre ei, mai inimos, s-a pornit sa rosteasca in microfoane: "Proba, proba". Orban a fost nemultumit: "Zi, ma, si tu ceva mai frumos, ca ai atatia ani de experienta in Parlament".
Dupa zece minute de butonat on - off, Orban era mai confuz ca la inceput. "Sunt frapat de faptul ca, la finalul sedintei din 13 august (la care s-au facut inregistrarile incriminate - n.red.), am cerut oprirea instalatiei de sunet de la priza, dar am fost refuzat, pe motiv ca pica sistemul. Acum nu a mai picat nimic".
Ludovic Orban a vrut sa stie daca poate creste "intensitatea artistica a inregistrarii", daca inregistrarea este digitala si care este numarul maxim de decibeli la care se poate ajunge. Tehnicianul comisiei, specialist in inregistrarile audio, a incercat sa-si apere colegii, spunand ca a ascultat si el, timp de trei ore, inregistrarea facuta la discutia neoficiala si si-a dat seama ca nu avea nicio legatura cu instalatia din Camera Deputatilor.
Ha,ha,ha.....
Caricatura? Sau... Vezi tot