Avocatul Elenei Udrea prezinta pozitia Comisiei Europene trimisa la CJUE: Inalta Curte trebuie sa respecte deciziile CCR

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 11:03
5113 citiri
Avocatul Elenei Udrea prezinta pozitia Comisiei Europene trimisa la CJUE: Inalta Curte trebuie sa respecte deciziile CCR
Foto: Facebook/Elena Udrea

Deciziile Curtii Constitutionale care s-a pronuntat cu privire la legalitatea compunerii unor completuri de judecata nu se opun prevederilor legislative europene privind protejarea intereselor financiare ale Comunitatilor Europene si principiului securitatii juridice.

Acesta este punctul de vedere al Comisiei Europene trimis la Curtea de Justitie a UE in cazul intrebarilor preliminare ridicate de Inalta Curte in Dosarul Gala Bute. Documentul a fost dat publicitatii marti dimineata de avocatul Elenei Udrea, Veronel Radulescu.

"Acesta este raspunsul oficial al Comisiei Europene in dosarul nostru de la CJUE care spune ca instanta nationala, respectiv Inalta Curte de Casatie si Justitie, trebuie sa respecte deciziile CCR, conform dreptului intern, pentru ca dreptul UE nu interzice acest lucru (...)

In aceasta situatie, acest punct de vedere cantareste foarte mult in decizia CJUE, dar eu mi-as dori ca acest punct de vedere sa cantareasca mult si in deciziile ce urmeaza a fi date de completuri, pentru ca vad ca se tot suspenda dosare si se tot fac sesizari la CJUE, in conditiile in care, iata, CE spune ca ele nu sunt justificata," explica avocatul.

Potrivit acestuia, consecinta ar fi respingerea sesizarii formulate de Inalta Curte si repunerea pe rol a cauzei.

"In virtutea deciziilor CCR, trebuie rejudecate acele cauze. Eu estimez ca in primavara anului viitor vom avea o solutie de la CJUE," conchide avocatul.

Concluziile Comisiei Europene

Iata concluziile trimise de Comisia Europeana, potrivit documentelor oferite de avocatul Veronel Radulescu.

1. In imprejurari de drept si de fapt precum cele din cauza principala, nici articolul 19 alineatul (1) din TUE (Tratatul privind Uniunea Europeana - n.red.), articolul 325 alineatul (1) din TFUE (Tratatul privind functionarea Uniunii Europene -n.red.) articolul l alineatul (l) literele (a) si (b) si articolul 2 alineatul (1) din Conventia elaborata in temeiul articolului K.3 din TUE, privind protejarea intereselor financiare ale Comunitatilor Europene, si nici principiul securitatii juridice nu se opun unei decizii a Curtii Constitutionale care s-a pronuntat cu privire la legalitatea compunerii unor completuri de judecata, creand astfel premisele pentru admiterea unor cai extraordinare de atac impotriva hotararilor judecatoresti definitive.

2. Cerinta de independenta consacrata la articolul 19 alineatul (1) din TUE, interpretat din perspectiva articolului 47 din carta, nu interzice ca o instanta nationala, in imprejurari precum cele din actiunea principala, sa fie obligata, in temeiul dreptului national, sa respecte o decizie a curtii constitutionale a statului membru al instantei nationale, atunci cand aceasta decizie a fost pronuntata in urma unei proceduri care a fost initiata nu de una dintre partile la actiunea aflata pe rolul instantei mentionate, ci de un organ al statului membru in cauza.

Sursa: Concluziile CE

Sursa: Concluziile CE

Sesizarea CJUE

Pe 22 aprilie 2019, un complet de 5 judecatori de la Inalta Curte a decis sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) cu trei intrebari preliminare, in dosarul Gala Bute - Elena Udrea. Judecarea procesului a fost suspendata.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#CJUE Elena Udrea, #CJUE MCV, #elena udrea gala bute , #condamnata