Efectul Udrea (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 19:02
5908 citiri
Efectul Udrea (Opinii)

Probabil ca infrangerea cea mai socanta dintre cele suferite de PDL in Bucuresti este cea inregistrata in sectorul 3.

Nu stiu cata lumea se gandea ca Liviu Negoita ar putea pierde aceasta functie dupa doua mandate si dupa scorul zdrobitor obtinut in 2008. In nicun caz domnia sa si poate ca aceste succese remarcabile l-au si pacalit pe Liviu Negoita, i-au dat un sentiment de siguranta, macar o doza de suficienta.

N-a participat aproape deloc la campanie, nu a onorat multe dintre aranjamentele facute de propriul staff. Dar nici in 2008 n-a fost mai activ.

In plus, nici contracandidatul sau nu parea demn de nicio atentie. Cu greu gasea USL un candidat mai nefrecventabil, adesea agramat, legat de o multime de scandaluri de toate felurile, de la cel legat de TVA in valoare de milioane de euro neplatit statului, pana la cel cu conotatii porno. Singurul atu al lui Robert Negoita parea coincidenta de nume, pe care a mizat si USL si care l-o fi costat intr-adevar pe Liviu Negoita vreo 8-10 procente.

Dar este mai mult decat atat. Diferenta de aproape 30 de procente este prea mare pentru a avea doar aceste explicatii.

Liviu Negoita a fost strivit de votul politic negativ anti-PDL care a deturnat chiar votul uninominal. Personalitatea primarului, legatura lui consolidata cu electoratul din sector au fost anulate de imensa aversiune provocata de partidul din care face parte Liviu Negoita.

Dupa cum nu cred ca Sulfina Barbu are o cota de numai 8%, domnia sa fiind unul dintre ministrii democrat liberali cu cea mai buna imagine. Nici macar popularitatea lui Cristian Popescu Piedone nu explica pe deplin un scor atat de jalnic. Si in cazul Sulfinei Barbu ne aflam in fata unui vot politic negativ, care i-a spulberat orice sansa uninominala.

Iar aceasta reactie atat de intensa a electoratului ar trebui sa primeasca in studii sociologice si politice numele de "efectul Udrea".

Marea atrizana a dezastrului PDL in Capitala, dar nu numai, este Elena Udrea. Este de neimaginat cum poti sa transformi organizatia care a dat doi primari generali, mai toti primarii de sectoare, majoritatea in consiliul general si un presedinte al Romaniei, in organizatia care a pierdut total acelasi oras.

PDL nu a iesit cel mai rau in Capitala, in consiliul general avand chiar un scor peste cel national al PDL, dar este cea mai usturatoare infrangere, pentru ca partidul a pierdut lamentabil toate pozitiile de putere si fidelitatea unui electorat pe care a contat intotdeauna.

Elena Udrea a facut cele mai proaste alegeri cu putina, in primul rand in privinta candidatului la primaria generala, dar si in felul poticnit si smucit in care a condus campania, momentul Piedone fiind dezastruos. Dar poate ca si acestea ar fi fost suportabile.

Cel mai grav este ca Elena Udrea intruchipeaza in metalul colectiv, nu numai cel al bucurestenilor, esenta coruptiei si a clientelismului, esenta parvenitismului si a promovarii fara merit. Aceasta este perceptia publica si chiar daca ea nu este corecta, tot vina Elenei Udrea este ca nu a reusit sa contracareze aceasta imagine detestabila.

Dar stiind ca este asa ar fi trebuit sa faca pasul inapoi, sa scape partidul de asocierea cu un personaj atat de impopular si detestat. Si pretul acestei asocieri nu a fost platit doar in Bucuresti. Peste tot numele Udrea provoaca aceleasi reactii si daca ne aducem aminte nu a existat aproape protest antiguvernamental in care acest nume sa nu fie huiduit si contestat.

Dar Elena Udrea a mers pana in panzele albe, pana cand a facut partidul praf. Si nu numai in Bucuresti. Demisia sa de la sefia PDL Bucuresti este un gest politic normal, dar total insuficient. Nu vad de ce nu paraseste si functia de vicepresedinte PDL.

Si acelasi gest este datorat si de alti gropari ai partidului, precum Roberta Anastase sau Ioan Oltean. Ceea ce nu stiu este daca si cand va putea fi reparat acest devastator efect Udrea, un uragan politic cu o forta distructiva inspaimantatoare.

Citeste si:
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, 27 octombrie, că refacerea coaliţiei între PNL şi USR este "o variantă înfundată", el susţinând că niciodată în cariera sa...
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
Sursa: Ziare.com