Cazul Udrea - o sentinta pentru regimul Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 09 Februarie 2015, ora 07:09
11529 citiri
Cazul Udrea - o sentinta pentru regimul Basescu (Opinii)

Arestarea Elenei Udrea este poza care spune tot despre politica ultimilor 10 ani si este simptomul reprezentativ pentru ultimii 25 de ani. Povestea de viata a Elenei Udrea si succesul ei in politica, ascensiunea fulminanta pana la pozitia numarul doi in stat, daca dam crezare "turnatorilor", propriilor marturisiri si invinuirilor aduse de procurori, spun tot ce trebuie sa stim despre regimul politic de sub cele doua mandate ale lui Traian Basescu.

Exista acum o ultima tabara a celor care spera sa mai poata salva ceva din cele doua mandate ale fostului presedinte, grupul celor care aleg sa ignore toate semnele de intrebare nascute din informatiile aparute in spatiul public in ultimele doua saptamani si se simt bine crezand pana la capat in teza cu "nimeni nu e mai presus de lege", cu institutiile solide care slujesc statul de drept si Constitutia si unde justitia functioneaza ca un cyborg tot mai perfectionat si mai putin supus vreunei ideologii politice.

Dar pentru ca teoria credinciosilor statului de drept sa functioneze, ar trebui ca in urma dosarelor incepute pe numele Elenei Udrea sa ramana in picioare, in final, macar Traian Basescu.

In caz contrar, intregul spectacol politic din ultimii 10 ani - de la reforma statului si modernizarea institutiilor pana la lupta anticoruptie si faurirea statului de drept - devine o comedie de prost gust pusa in scena de o mana de personaje care s-au plasat singure deasupra tuturor legilor si institutiilor.

Mai rau, in caz contrar, ar exista suficiente motive pentru a-i suspecta ca de prea multe ori si-au modelat legislatia cu ajutorul institutiilor, pe care le-ar fi controlat mai mult sau mai putin direct, pentru a-si spori averile, interesele si imunitatea in fata legii.

Se repeta, in mod ironic, povestea regimului Nastase, doar ca discursul a fost adaptat mai bine cerintelor venite din exterior. Schimbarea care se petrece sub ochii nostri in ultimele doua luni nu este altceva decat acelasi proces de re-adaptare si upgradare a noii puteri la un set cu totul nou de cerinte si asteptari ce vin din exterior.

Din acest punct de vedere, acuzatiile ce-i sunt aduse E. Udrea sunt, in mod indirect, dar in fond la fel de grave, acuzatii ce pot si trebuie sa fie indreptate si spre cel care a propulsat-o, a promovat-o constant, a girat-o si a sustinut-o, ba chiar dupa propriile marturisiri a si protejat-o in tot acest timp in care ea si "sistemul" in care s-a infiltrat au acumulat tot mai multa putere si influenta in celebrul "stat de drept".

Privita prin aceasta lentila, iesirea de duminica a lui Traian Basescu de la Congresul PMP nu spune nimic. Si in acelasi timp recunoaste totul.

Confirmand ca stia de acuzatiile Elenei Udrea la adresa generalului SRI Florian Coldea, Traian Basescu se recunoaste cu jumatate de gura ca fiind si el inca un presedinte "invins de sistem". E greu de imaginat cum s-a multumit Traian Basescu sa nu faca nimic - pentru ca "presedintele nu are niciun mijloc de verificare. Presedintele nu are posibilitatea, ci Parlamentul. Presedintele este beneficiarul informatiilor" - avand cunostinta din surse de prima mana despre fapte de o gravitate extrema.

In sfarsit, daca in cazul Elenei Udrea viitorul pare sa fie pecetluit, destinul "statului de drept" si al "justitiei independente" are nevoie inca de si mai multe "victime" sacrificate pentru a-si alimenta credibilitatea.

Altfel, discursul luptei anticoruptie se frange chiar in momentul in care ar fi trebuit sa devina pentru prima oara credibil.

Cum va iesi noua putere din aceasta inclestare a sistemului cu sistemul insusi va fi decis, cel mai probabil, intr-un context mai larg, unde si factorii externi vor avea, din pacate, un cuvant important de spus.

Citeste si:
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Scriitorul Mircea Dinescu a povestit, în emisiunea Insider politic, difuzată de Prima TV, că a intermediat transferul fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, de la PSD la PNL. Însă...
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...
Comentarii
Comisia de integritate I V Stalin
rank 5
După titlu eram sigur : Iulian Leca ! Alte vorbe, de prisos !