De ce s-a amanat "ultimul termen" din dosarul Gala Bute. Cererea Elenei Udrea, care sustine ca este refugiata politic, nu a contat

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 17:39
34931 citiri
De ce s-a amanat "ultimul termen" din dosarul Gala Bute. Cererea Elenei Udrea, care sustine ca este refugiata politic, nu a contat
Foto: Facebook/Elena Udrea

Absenta afaceristului Adrian Gardean, care a denuntat la DNA ca ar fi dat spaga unor oficiali din cadrul Ministerului Dezvoltarii, si o solicitare de ultim moment facuta de avocatul lui Rudel Obreja au fost motivele pentru care magistratii au amanat pentru data de 9 mai judecarea dosarului Gala Bute- Elena Udrea.

Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a decis ca la urmatorul termen, Adrian Gardean sa fie adus cu mandat. Magistratii au incuviintat o solicitare facuta de avocatul Dan Lupascu, care il reprezinta pe Rudel Obreja, de a cere lamuriri de la DNA privind implicarea SRI in Dosarul Gala Bute.

Pe de alta parte, judecatorii au respins astazi cererea depusa de Elena Udrea de a fi audiata la distanta in dosarul "Gala Bute", prin videoconferinta sau comisie rogatorie, deoarece nu rezulta din inscrisurile depuse de avocatii sai ca a primit statutul de refugiat politic in Costa Rica.

"Din inscrisurile prezentate, emise de autoritatile din Costa Rica, nu rezulta ca a primit statutul de refugiat sau de refugiat politic, ci doar ca a formulat o solicitare catre autoritati de a primit statutul de refugiat", a spus presedintele completului de judecata.

Completul din acest dosar este format din: Mirela Sorina Popescu (presedinte), Constantin Epure, Simona Encean, Ionut Matei si Simona Cirnaru.

Pentru urmatorul termen, instanta a stabilit ca ar mai trebui audiati Elena Udrea si Rudel Obreja si le-a pus in vedere avocatilor sa vina pregatiti pentru a expune pledoriile finale. De asemenea, avocatii au fost incunostiintati ca eventualele cereri si exceptii sa fie depuse cu 10 zile inaintea acestui termen, iar inscrisurile sa fie depuse in original.

Ce s-a discutat astazi

Practic, timp de aproape cinci ore, magistratii au ascultat astazi diverse exceptii ridicate de avocatii partilor. Pe de o parte a fost vorba de exceptii de neconstitutionale, puse in discutie de avocatii Elenei Udrea si ai lui Rudel Obreja.

Pe de alta parte, discutiile au vizat statutul juridic al Elenei Udrea, care sustine ca este refugiata politic in Costa Rica. Avocatul fostului ministru a aratat in cadrul audierilor ca Elena Udrea i-a transmis din Costa Rica, in aceasta dimineata, un memoriu, prin care solicita sa fie audiata de Inalta Curte, prin utilizarea mijloacelor de comunicare la distanta sau prin comisie rogatorie, motivat de faptul ca, in prezent, statutul sau este de refugiat politic in Costa Rica.

"Nu cred ca exista din '89 pana acum o situatie ca un cetatean roman, care a fost demnitar de rang inalt in tara noastra, sa dobandeasca statutul de refugiat politic intr-un stat membru ONU", arata avocatul Veronel Radulescu.

Acesta sustine ca Elena Udrea este persecutata din cauza opiniilor sale politice. "Resedinta domniei sale este in Costa Rica", a aratat avocatul. El a citit mai multe prevederi din statutul refugiatului care cere dreptul la azil.

"Unul din aceste drepturi este nereturnarea refugiatului. Costa Rica permite refugiatilor exercitarea tururor drepturilor, inclusiv in plan judiciar. Azilul reprezinta un drept de sine statator", a tinut sa precizeze avocatul. "In esenta, solicitam ca Elena Udrea sa fie audiata in faza de apel si sa i se ofere si ultimul cuvant", a adaugat avocatul.

El arata ca unul dintre documentele transmise odata cu memoriul poarta data de 12 aprilie si are antetul Serviciului de Imigrari din Costa Rica.

DNA: Nu rezulta ca Udrea are statut de refugiat politic

In replica, procurorul DNA a aratat ca din inscrisurile depuse de avocatul Elenei Udrea nu rezulta ca aceasta ar avea statutul de refugiat politic.

"Reiese ca a cerut in 22 februarie statutul de refugiat. Apoi a avut un interviu, in 21 martie, cand ne spunea noua ca vrea sa vina in tara. Aceasta procedura a obtinerii statutului de refugiat poate dura mai mult timp.

La acest moment nu are acest statut. Nu are statutul oficial de refugiat. Sa luati act de conduita persoanei care a facut traducerea, a scris gresit, nu are statut de refugiat, ci de solicitant al azilului", a spus procurorul DNA.

Avocatul Elenei Udrea a revenit dupa pledoaria procurorului DNA si a aratat ca, odata cu primirea statutului de refugiat politic, persoana respectiva nu mai are dreptul de a parasi tara.

"Acest statut conduce in situatia in care drepturile Elenei Udrea apartin acum statului Costa Rica, care i-a acordat dreptul de refugiat politic", a tinut sa precizeze acesta.

Avocat: Statutul de refugiat este provizoriu, devine definitiv dupa un an

In timp ce judecatorii deliberau, avocatul Elenei Udrea a facut mai multe precizari pentru presa.

"Ne aflam intr-o situatie fara precedent, dupa '89, cand un cetatean roman al unui stat de drept, membru al UE, obtine statutul de refugiat politic. In prezent, doamna Udrea a primit din partea statului Costa Rica statutul de refugiat politic in baza conventiei pentru refugiati din 1956. (...). In 21 martie s-a acordat acest statut si asa cum am prezentat in instanta, acest statut o protejeaza de eventualele cereri de extradare. Pe de alta parte, ii acorda toate drepturile de a i se facilita dreptul la aparare in stat", a declarat Veronel Radulescu.

Mai exact, afirma avocatul, in cazul in care va fi condamnata, Elena Udrea nu va putea fi extradata. Intrebat daca Udrea vrea sa fie audiata, Veronel Radulescu a spus ca "este dreptul dumneaei sa beneficieze de dreptul la aparare, sa dea declaratii in fata instantei de apel, sa aiba dreptul la ultimul cuvant".

Totodata, avocatul a subliniat ca, momentan, Elena Udrea are statut de refugiat pentru un an, iar apoi va primi statut de refugiat politic permanent.

"Nu a citit bine (DNA, cand spune ca Elena Udrea nu are statut de refugiat - n.red.). Pe de alta parte, odata ce a primit carnetul de refugiat, are acest statut. Este adevarat ca e pe un an de zile. Urmeaza sa se efectueze in continuare verificari. Dupa un an de zile va primi statut de refugiat politic permanent. Este provizoriu pentru ca asa e procedura. Am mai depus un document in care dansa a solicitat statului Costa Rica sa raspunda in scris care ii sunt drepturile si obligatiile conferite de acest statut, care e legislatia interna la care ne raportam. (...)

Are exact aceleasi drepturi ca si cel de statut permanent. Doamna Udrea nu a fost chiar un om de rand. Temerile cred ca sunt justificate. Daca va amintiti, decizia pe care a luat-o dna Udrea a fost din momentul in care i-a fost schimbat completul de judecata", a precizat avocatul.

"Aici ar trebui sa facem o diferentiere. La termenul precedent, am solicitat amanare din motive medicale. Faptul ca nu a mai prezentat documente medicale acum inseamna ca se simte bine", a mai spus avocatul Veronel Radulescu, pus sa comenteze afirmatia DNA, potrivit careia Udrea se ocupa de obtinerea statutului in momentul in care spunea ca e bolnava.

Breazu, audiat

Timp de o ora a fost audiat Tudor Breazu, care este unul dintre apropiatii Elenei Udrea, a fost administratorul sediului PDL Bucuresti si al fermei de la Nana. In acest dosar, Breazu este acuzat de complicitate la luare de mita. El a dat o declaratie in care a respins acuzatiile DNA.

"Atunci eram retinut, veneam din strainatate, nu intelegeam ce mi se intampla, nu am nicio legatura cu aceasta fapta, nu am facut altceva decat sa o ajut pe Ana Maria Topoliceanu (fosta sefa a Companiei Natuonale de Investitii, inculpata in acest dosar, care a recunoscut acuzatiile DNA in acest caz- n.red) care atunci era cea mai buna prietena a mea, sa incaseze niste bani, cred ca 47.000 de euro. Am si recunoscut fictivitatea contractului incheiat intre firma mea si firma lui Stefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea, inculpat in dosar, a recunoscut acuzatiile DNA in acest caz-n.red). Banii au venit in mai multe transe, dar nu am stiut niciodata cuantumul acestora", a precizat acesta.

Breazu a explicat instantei ca niciodata nu a auzit de bani obtinuti din surse ilicite si ca toate cheltuielile PDL ar fi fost legale.

El a precizat ca pentru functia de administrator al sediului PDL avea un salariu de 2.000 de euro, dar ca s-a intamplat sa nu primeasca mereu banii. "Nu a fost incheiata nicio conventie in forma scrisa intre mine si Elena Udrea, referitor la activitatea de administrator, a fost o intelegere verbala", a precizat Breazu.

Tudor Breazu a facut precizari si cu privire la o discutie dintre el si Ana Maria Topoliceanu, care in acea perioada era prietena lui. Convorbirea era pe aplicatia facetime, iar discutia a avut loc doar pe biletele.

"Pe biletelele respective era scris sa ma intorc in tara, sa declar ca banii pe care i-am primit de la societatea lui Stefan Lungu erau pentru Elena Udrea, nu pentru Topoliceanu, si sa mai spunem organelor de urmarire penala si alte lucruri despre Elena Udrea, astfel incat noi doi sa nu facem puscarie. In concret, Topoliceanu a facut referire la niste bani, pe care Stefan Lungu i-a trimis lui Felix Tataru", a exemplificat Breazu. El a zis ca pe unul din biletele ar fi fost scris: "Au nevoie de noi, sa spunem lucruri despre ea. Ea fiind Elena Udrea."

Contesta sentinta de 6 ani

Elena Udrea a fost condamnata de ICCJ, in martie 2017, la sase ani de inchisoare cu executare in Dosarul Gala Bute pentru luare de mita si abuz in serviciu.

In acelasi dosar, Rudel Obreja, fost presedinte al Federatiei Romane de Box, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare, iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana detinute de Elena Udrea, a primit trei ani de inchisoare cu executare.

Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzatiile de participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

Stefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an si sase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a primit patru ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Nationale de Investitii, trei ani de inchisoare cu suspendare si Dragos Marius Botoroaga, administratorul unei firme, doi ani si sase luni cu suspendare.

ICCJ a mai decis ca fostul ministru Elena Udrea sa plateasca aproape 3 milioane de euro despagubiri.

In acelasi dosar, instanta a dispus ca Rudel Obreja sa plateasca in solidar cu partea responsabila civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fosta SC Europlus Computers SRL), catre Ministerul Finantelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despagubiri civile. Totodata, i se confisca suma de 3.000.000 lei.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Elena Udrea proces Gala Bute, #Elena Udrea ultimul termen, #Gala Bute ultimul termen, #Elena Udrea ICCJ, #Elena Udrea Inalta Curte , #DNA