Ziare.com

In cazul unor condamnari, Udrea si Bica pot fi extradate. Costa Rica nu acorda azil politic pentru fapte de coruptie

Luni, 23 Aprilie 2018, ora 10:43

   

In cazul unor condamnari, Udrea si Bica pot fi extradate. Costa Rica nu acorda azil politic pentru fapte de coruptie
Fostul ministru al Dezvoltarii, Elena Udrea, si fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, pot fi extradate din Costa Rica, chiar daca tara din America Centrala nu a semnat un tratat bilateral cu Romania. Motivul: Costa Rica a semnat o conventie internationala in care s-a angajat sa nu acorde azil politic celor acuzati de coruptie.

Este vorba de Conventia Natiunilor Unite impotriva Coruptiei, adoptata de ONU la New York, pe 31 octombrie 2003.

I se mai spune Conventia de la Merida, dupa locul in care a fost depusa spre a fi semnata de statele care au dorit sa adere, orasul mexican Merida, dezvaluie Adevarul.

Acest tratat este semnat si de Madagascar, locul unde s-a refugiat fostul primar al Constantei, Radu Mazare.

Amintim ca Elena Udrea si Alina Bica au depus la Inalta Curte carnete din care rezulta ca au calitatea de solicitant de azil politic in Costa Rica. Cele doua cer sa li se acorde statutul de refugiat politic.

Citeste si:
Pana acum, Conventia reuneste 140 de state membre, care au semnat si ratificat documentul, la care se adauga alte 43 de state in diverse stadii de aderare. Romania a semnat aceasta conventie pe 9 decembrie 2003 si a ratificat-o pe 2 noiembrie 2004.

Costa Rica a semnat-o pe 10 decembrie 2003 si a ratificat-o pe 21 martie 2007. Iar Madagascar a semnat-o pe 10 decembrie 2003 si a ratificat-o pe 22 septembrie 2004. Prin urmare, toate cele trei tari sunt membri deplini ai Conventiei.

Conventia tine loc de tratat bilateral pentru extradare

Un capitol consistent din textul Conventiei, Articolul 44, regementeaza problematica si procedura privind extradarea celor suspectati de coruptie, care parasesc o tara semnatara a Conventiei si se stabilesc intr-o alta tara semnatara.

Relevant pentru cazurile fugarilor romani este punctul 5 al acestui articol, care spune asa: "Daca un stat parte, care conditioneaza extradarea de existenta unui tratat, primeste o cerere de extradare de la un stat parte cu care nu a incheiat un asemenea tratat, acesta poate considera prezenta conventie ca temei legal de extradare pentru infractiunile la care se aplica prezentul articol".

Cu alte cuvinte, tarile semnatare care, potrivit dreptului lor intern, fac extradari doar in baza unor tratate reciproce de extradare pot acorda extradarea si in lipsa acestor tratate, doar in baza Conventiei de la Merida, dar numai in cazul persoanelor acuzate sau condamnate pentru coruptie.

Pe site-ul UNODC, institutia care monitorizeaza aplicarea Conventiei, pot fi gasite mentiuni si rapoarte privind stadiul de conformare al fiecarei tari semnatare.

In cazul statului Costa Rica, la mentiunea privind notificarea pozitiei sale asupra extradarii, se arata: "Costa Rica recunoaste Conventia ca baza legala pentru extradare". In schimb, in cazul Madagascarului, mentiunea privind extradarea arata asa: "Nu exista informatii disponibile".
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6533 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"In cazul unor condamnari, Udrea si Bica pot fi extradate. Costa

Rica nu acorda azil politic pentru fapte de coruptie"

- breee ! ce cotzcaricani ! nu-i problema , twodorel(sau cine-o mai fii menistru injustitiei la pesdea) n-o sa ceara fo' extradare , never! :o(((

 

 

Totu e relativ

In privinta extradarii,dar le-au bagat m ortu in casa....

 

 

Ramane de vazut daca...

...justitia din Romania le va condamna pt coruptie pe cele doua specimene, astfel incat sa existe condamnari judecatoresti definitive in acest sens.

Pana atunci, nicio sansa ca cele doua sa fie extradate.

 

 

nu au nevoie

de statutul de refugiat politic.
daca au $200000 fiecare pot cere rezidentza de investor in costa rica iar dupa 1 an pot aplica pentru cetatzenie.
nu au omorat pe nimeni sa fie extradate si chiar si atunci este greu..
voi decat verificatzi daca basescu organizeaza o cheta sa le ajute daca nu cumva au plecat cu valiza plina.
bye, bye ,bluebird!

 

 

tata, nu este nimic relativ in legi! unde-i lege,nu-i tocmeala

problema este incompetenta si reaua-vointa a ministrului tudorel, ocupat cu altele... mai urgente, cum ar fi draknea si tradiceanu, shahhaideh si plumb, ponta si sova, etc...

 

 

orice jurist poate citi si Conventia de la Geneva a Inaltului

Comisariat International pentru Refugiati. orice condamnare penala, duce la refuzarea stutului de azilant sau la ridicarea acestui statut, daca se afla mai tarziu !

desigur, tudorel buze-reci este perfect la curent de toate acestea, dar el este ocupat cu daramarea dna si in particular a doamnei kovesi.

o precizare, madagascarul tine de legislatia franceza, deci intr-un fel europeana, ceea ce nu ii lasa lui mazare nici o sansa. de altfel ambasada madagascarului din bucuresti i-a transmis lui tudorel ce trebuie sa faca... dar acesta nu a raspuns la telefon :( era ocupat cu altele mai grave, cu pedepsirea justitiei...

 

 

"voi decat verificati"

))))))

Tolomacule!

 

 

pai

vezi ca lepra asta bolsevica hcct se iubeste pe sine atat de mult ca dupa ce se *** pe el il haleste cu pampersi cu tot , si ccacatu e valoros la gran pa'.... adica e un ccacat bolsevic valoros .

 

 

initzial

am crezut ca am 'mancat' o litera dar supararea este ca m-am adresat cu VOI.
un lucru baga la cap; ne situam la extreme opuse dupa felul de a gandi si judeca lucrurile. tu le vezi din alexandria eu din alta parte. sunt destule in jurul nostru care sa ne influentzeze felul de a gandi si judeca lucrurile.fiecare este modelat de spatziul in care traieste. ce-i bun pentru tine poate fi gunoi pentru mine si invers. daca totzi am gandi la fel ca multzi aici ar fi o monotonie. intzelegi acum de ce suntetzi voi?
PS dupa felul cum te adresezi vrei sa fim noi? hahaha!!!

 

 

ei, si ?

ce-i daca pot fi extradate ? asta-i problema ? Pai, ce, ele nu pot fugi in Amazonia, unde nu te poate gasi nici dreaku'... poate doar un piton urias sau un stol de pesti piranha, Mamaaaaa...! si ce mai festin ar fi pentru acesti pradatori (dar nu sunt singurii, ci doar primii pe lista) !

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor