Condamnarea Elenei Udrea ramane in picioare? Inalta Curte vrea sa afle daca legislatia UE bate deciziile CCR, atunci cand se pierd bani europeni

Marti, 26 Martie 2019, ora 11:54
28471 citiri
Condamnarea Elenei Udrea ramane in picioare? Inalta Curte vrea sa afle daca legislatia UE bate deciziile CCR, atunci cand se pierd bani europeni

Aplicarea prioritara a dreptului UE privind protejarea intereselor financiare ale comunitatii europene permite unei instante nationale sa inlature aplicarea unei decizii a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR)? Cine are prioritate in acest caz, principiul protejarii fondurilor europene sau o decizie CCR?

Acestea sunt o parte dintre intrebarile pe care Inalta Curte le-ar putea trimite la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

Magistratii care judeca dosarul Gala Bute - Elena Udrea au ridicat aseara din oficiu aceasta problema. Asta in contextul in care Elena Udrea este acuzata in acest dosar si de o tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Inalta Curte va lua o hotarare pe 22 aprilie, atunci cand avocatii si procurorul DNA trebuie sa raspunda daca se impune sau nu sesizarea CJUE in acest caz. Cele trei intrebari, la finalul articolului.

Mai multe persoane condamnate definitiv in dosarul Gala Bute, printre care si Elena Udrea, au facut contestatii in anulare in baza deciziei CCR privind constituirea completurilor de 5 judecatori.

Pericol de prescriere a faptelor

Daca sentinta este desfiintata, iar procesul rejudecat, procedura ar putea dura mai multa vreme. Exista riscul ca faptele din acest dosar, facute in perioada 2010-2011, sa se prescrie.

Cu alte cuvinte, CJUE ar trebui sa explice ce se intampla cu procesele in care sunt judecate infractiuni privind fraudele din fonduri europene si care sunt afectate de diferite decizii date de CCR.

Principiul preeminentei dreptului european

Surse din magistratura au explicat pentru Ziare.com ca in acest caz este vorba de principiul preeminentei/suprematiei dreptului european, consfintit prin hotararea Costa impotriva ENEL din data de 15 iulie 1964, si prin jurisprudenta ulterioara constanta a CJUE.

In cazul Costa v. ENEL, Curtea de Justitie Europeana a pus bazele principiului rangului prioritar al dreptului comunitar.

CCR vs UE

De altfel, o intrebare aproape similara a trimis la CJUE si Curtea de Apel Bucuresti in luna februarie 2019.

"Principiul suprematiei dreptului european, asa cum a fost consfintit prin hotararea Costa impotriva ENEL din data de 15 iulie 1964, si prin jurisprudenta ulterioara constanta a CJUE, se opune unei reglementari interne care sa permita unei institutii politico-jurisdictionale, precum Curtea Constitutionala a Romaniei, sa infranga sau cel putin sa repuna in discutie prin decizii nesupuse vreunei cai de atac principiul mentionat anterior?"

Ce vrea sa lamureasca ICCJ

Inalta Curte pune in discutie trei intrebari.

1. Articolele din legislatia europeana privind protejarea intereselor financiare ale Comunitatilor Europene si principiul securitatii juridice se opun deciziei CCR in cazul completurilor de 5 judecatori, in sensul crearii unor cai extraordinare de atac impotriva sentintelor definitive?

2. Prevederile europene se opun deciziei CCR potrivit careia un complet din care face parte un judecator cu functie de conducere care nu a fost desemnat aleatoriu, ci in baza unei reguli transparente, cunoscute si necontestate de parti, ar fi lipsit de independenta si impartialitate?

3. Aplicarea prioritara a dreptului european permite unei instante de judecata sa inlature aplicarea unei decizii CCR, vizand un conflict constitutional, obligatorie in dreptul national?

Cele trei intrebari puse in discutie

1. "Articolul 19 alin. 1 din TUE, articolul 325 alineatul (1) TFUE, articolul 1, alineatul 1, literele a) si b) si articolul 2, alineatul 1 din Conventia elaborata in temeiul articolului K3 din Tratatul privind Uniunea Europeana, privind protejarea intereselor financiare ale Comunitatilor Europene si principiul securitatii juridice trebuie interpretate in sensul ca se opun adoptarii unei decizii de catre un organ exterior puterii judecatoresti, Curtea Constitutionala a Romaniei, care sa aprecieze asupra legalitatii compunerii unor complete de judecata cu consecinta crearii premiselor necesare admiterii unor cai extraordinare de atac impotriva hotararilor judecatoresti definitive pronuntate intr-un interval de timp?"

2. "Articolul 47, alineatul 2 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene trebuie interpretat in sensul ca se opune constatarii de catre un organ exterior puterii judecatoresti a caracterului lipsit de independenta si impartialitate al unui complet din care face parte un judecator avand functie de conducere si care nu a fost desemnat aleatoriu, ci in baza unei reguli transparente, cunoscute si necontestate de parti, regula aplicabila in toate cauzele completului respectiv, hotararea adoptata fiind obligatorie potrivit dreptului intern?"

3. "Aplicarea prioritara a dreptului Uniunii trebuie interpretata in sensul ca permite instantei nationale sa inlature aplicarea unei decizii a instantei de contencios constitutional, pronuntata intr-o sesizare vizand un conflict constitutional, obligatorie in dreptul national?"

Citeste si:
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
50.000 de cutii cu Molnupiravir ajung luni în România, a anunțat joi, 27 ianuarie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. ”Luni vin în România 50.000 de cutii Molnupiravir. Pfizer...
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat joi, 27 ianuarie, că o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este imposibilă, deoarece asta ar însemna pierderi de 30...