Cum comenteaza declaratiile Elenei Udrea consilierul pe probleme de securitate al lui Basescu

Joi, 05 Februarie 2015, ora 13:03
9429 citiri
Cum comenteaza declaratiile Elenei Udrea consilierul pe probleme de securitate al lui Basescu
Foto: Q Magazine

Iulian Fota, fostul consilier pe probleme de securitate al presedintelui Traian Basescu, considera ca unele afirmatii facute de Elena Udrea ar putea fi adevarate, in timp ce altele "sunt doar barfe".

"In cei sase ani de activitate la Cotroceni, nu m-am intersectat cu situatii precum cele descrise de doamna Udrea. Ele, daca sunt adevarate, tin de o alta lume, paralela celei tehnocratice, de stat, lumea politico-mediatica. Este o mare diferenta intre o lume si cealalta. In prima se opereaza cu informatii certe sau cu un grad mare de certitudine, cineva garantand pentru acuratetea lor. Deciziile de securitate nationala nu se iau plecand de la pozitii partinitoare, cine pe cine ameninta sau santajeaza sau lucruri similare.

In lumea politica, de unde vine si doamna Udrea, se opereaza primordial cu barfe, zvonuri, intrigi, un stil complet diferit. Daca ne uitam la afirmatiile doamnei Udrea, eu am banuielile mele ca unele ar putea fi adevarate, altele, sunt convins, sunt doar barfe", a declarat Iulian Fota intr-un interviu acordat Q Magazine.

Fostul consilier prezidential a mai apreciat ca "este exagerat, de exemplu, sa te consideri a fi un canal de informatii alternativ pentru presedinte, sa te compari practic un un serviciu de informatii, tinand cont de potentialul informativ al unei institutii, care in niciun caz nu se poate compara cu posibilitatile unei persoane".

"Desigur, poti sa ii dai unele informatii, sa porti anumite discutii cu presedintele, facand parte din cercul de apropiati al sau, inclusiv anumite informatii pe care le ai numai tu. In definitiv, nici serviciile de informatii nu sunt atotstiutoare, pentru simplul motiv ca nu au suficiente resurse umane si financiare sa monitorizeze tot, cum exagerat se apreciaza", a mai completat acesta.

Elena Udrea lanseaza noi acuzatii: Kovesi, Coldea si jurnalisti in vizor

Totodata, Iulian Fota a respins ideea ca serviciile controleaza pe toata lumea sau au cea mai mare putere in Romania, ipoteza sustinuta cu tarie de Elena Udrea.

"In tara noastra puterea este foarte fragmentata, presedintele, premierul, presedintii Camerelor, presedintii de partid avand propriile lor puteri. Au de asemenea mare putere institutiile de mass-media si patronii lor. Repet, puterea politica in Romania este foarte fragmentata si asta este un lucru bun. Avem un rezonabil echilibru al puterilor.

In plus, actiunea serviciilor este ingradita prin propriul mod de organizare, prin lege, prin interactiunea cu alte institutii si chiar ingradiri reciproce ale serviciilor intre ele", a mai declarat Iulian Fota.

Fostul consilier prezidential a luat apararea serviciilor secrete, spunand ca scandalul din ultimul timp induce "un sentiment de nesiguranta sau chiar de frustrare profesionala".

"Aceste institutii in care oamenii isi fac treaba foarte bine sunt terfelite, sunt decredibilizate si se matura pe jos cu ele. Oamenii care lucreaza in acele institutii nu merita un astfel de tratament. Inclusiv modul in care George Maior a trebuit sa plece de la comanda SRI a fost complet neelegant, abrupt si nedrept, tinand cont de multiplele sale sucese profesionale", a mai declarat Iulian Fota, fara sa intre in detalii.

Udrea: Nimeni nu poate contesta relatia dintre Coldea si Kovesi. Procurorii iau decizii de frica SRI

Totodata, acesta a subliniat faptul ca una dintre conditiile de aderare a Romaniei la NATO a fost controlul democratic al serviciilor de informatii, iar daca ele "ar fi abuzat de pozitia lor, fiti siguri ca lucru acesta ar fi fost observat si de altii, de aliatii nostrii, care l-ar fi semnalat sau chiar ar fi intervenit. Cum au facut-o altadata, in anii 90".

In acelasi timp, Iulian Fota a remarcat situatia dificila in care se afla Romania.

"Problema mare a Romaniei este ca dezordinea politica este in rapida crestere. Plecarea presedintelui Basescu a creat un vid de putere, pe care, deocamdata nu are cine sa-l umple. Dl presedinte Traian Basescu a fost totusi un factor de ordine. Vacuumul de putere, prin lupta pentru preluarea puterii disponibilizate de fostul presedinte, genereaza dezordine si o intensificare a diferitelor dispute.

Aceasta situatie ne va produce costuri si consecinte pe care le-am putea regreta. Avem un presedinte care a plecat, un guvern timid, un premier care se reface dupa o infrangere, Parlamentul are o imagine proasta, noul presedinte abia acum incearca sa isi intre in mandat. Pe fundalul acesta apar tot felul de 'corsari politici' care incearca sa profite", a mai declarat Iulian Fota.

Elena Udrea a declarat de mai multe ori in ultimele zile ca este tinta generalului SRI Florian Coldea pentru ca ea ar fi fost cea care il informa corect pe presedinte.

"Domnul Sebastian Ghita mi-a povestit ca domnul Coldea ma uraste pentru ca foarte mult timp in timpul mandatelor domnului Traian Basescu eu am fost o sursa alternativa de informatii la presedinte", a declarat Elena Udrea.

Intr-un interviu acordat, joi, aceasta a reiterat ideea. "Eu am fost, in opinia lor, o sursa alternativa de informatii. Spre exemplu, doamna Bica mi-a povestit despre influentele domnului Coldea in dosarele pe care ea le instrumenta, iar eu i-am spus asta presedintelui", a mai declarat ea.

Elena Udrea, noi acuzatii uluitoare: Arestari la comanda la Inalta Curte. Coldea, implicat in dosarul lui Iohannis

Quarterly Report - Editia 4

Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Pe listele partidelor înscrise la alegerile europarlamentare din iunie 2024 s-au produs schimbări majore, față de scrutinul precedent. Multe nume au dispărut, multe au apărut. Pentru 9...
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
#Iulian Fota Udrea servicii secrete, #Udrea acuzatii Coldea, #Fota servicii informatii Romania , #DNA