DNA nu ancheteaza faptele din denuntul Elenei Udrea impotriva lui Coldea - explicatiile procurorilor

Joi, 12 Februarie 2015, ora 18:10
5435 citiri
DNA nu ancheteaza faptele din denuntul Elenei Udrea impotriva lui Coldea - explicatiile procurorilor

DNA a informat joi ca nu a inceput urmarirea penala in cazul faptelor sefului SRI Florian Coldea, care au fost reclamate de Elena Udrea, pentru ca aceasta nu a respectat procedura in ceea ce priveste denuntul pe care l-a formulat.

Procurorii anticoruptie au aratat, intr-un raspuns transmis la solicitarea Mediafax, ca Elena Udrea a fost chemata de doua ori la DNA, pe 5 si 6 februarie, pentru a spune exact ce denunt vrea sa faca impotriva directorului interimar al SRI, insa deputatul PMP nu s-a prezentat.

"In denuntul formulat de Udrea Elena nu sunt indicate faptele in sensul art. 290 Cod procedura penala raportat la art. 289 Cod procedura penala. In acest context, conform normelor de procedura penala, doamna Udrea Elena a fost citata sa-si precizeze denuntul formulat, pentru data de joi - 5 februarie, respectiv pentru data de vineri - 6 februarie, dar nu s-a prezentat", a explicat DNA.

Udrea: Nimeni nu poate contesta relatia dintre Coldea si Kovesi. Procurorii iau decizii de frica SRI

Articolul 289 din Codul de procedura penala face referire la "plangere" si prevede ca aceasta trebuie sa contina numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea si domiciliul petitionarului, descrierea faptei care formeaza obiectul plangerii, precum si indicarea faptuitorului si a mijloacelor de proba, daca sunt cunoscute. Plangerea se poate face atat personal, cat si prin mandatar.

Articolul 290 din Codul procedura penala face referire la "denunt", acesta fiind definit ca "incunostintarea facuta de catre o persoana fizica sau juridica despre savarsirea unei infractiuni". Denuntul se poate face doar personal.

Astfel, procurorii DNA sustin ca nu s-a inceput urmarirea penala legata de fapte, intrucat nu au fost indeplinite cerintele articolului 305 din Codul de procedura penala.

Conform acestui act normativ, DNA poate dispunde inceperea urmarii penale cu privire la fapta "cand actul de sesizare indeplineste conditiile prevazute de lege si se constata ca nu exista vreunul dintre cazurile care impiedica exercitarea actiunii penale prevazute la art. 16 alin. (1) ".

Elena Udrea, care se afla in prezent in arest preventiv in dosarul Mircosoft, a declarat, pe 30 ianuarie, ca a depus un denunt impotriva lui Florian Coldea la DNA, acuzandu-l, printre altele, ca a instrumentat o campanie impotriva sa.

Udrea l-a denuntat la DNA pe seful SRI - il acuza ca i-a cerut lui Cocos bani pentru Ghita (Video)

Reactia SRI, dupa acuzatiile Elenei Udrea la adresa directorului interimar Coldea

Udrea, arestata preventiv in dosarul Microsoft

Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis, miercuri seara, ca Elena Udrea sa fie arestata preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzata de trafic de infuenta in dosarul Microsoft.

Elena Udrea a fost arestata (Video)

Decizia, nedefinitiva, a fost atacata de avocatii Elenei Udrea, un termen de judecata in acest caz avand loc, cel mai probabil, lunea viitoare.

Citește și:
Klaus Iohannis merge în Grecia. Reducerea dependenței de gazul rusesc, printre principalele teme de discuție
Klaus Iohannis merge în Grecia. Reducerea dependenței de gazul rusesc, printre principalele teme de discuție
Preşedintele Klaus Iohannis începe vineri o vizită de lucru în Republica Elenă, unde va avea întrevederi cu preşedintele Katerina Sakellaropoulou şi cu prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis....
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în anul 2024 este un scenariu care a apărut pe agenda publică de când Florin Cîțu era încă liderul liberalilor, iar pe măsură ce se...