Inalta Curte a respins cererea Elenei Udrea de recuzare a unui judecator. Fostul ministru a lipsit de la procesul Gala Bute

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 26 Februarie 2018, ora 14:08
6532 citiri
Inalta Curte a respins cererea Elenei Udrea de recuzare a unui judecator. Fostul ministru a lipsit de la procesul Gala Bute

Inalta Curte a respins, luni, cererea depusa de Elena Udrea, de recuzare a magistratului Ionut Matei din completul care judeca dosarul Gala Bute. Fostul ministru a lipsit astazi de la proces, dar a fost reprezentat de avocat.

Aparatorul acesteia a explicat instantei ca nu stie unde este fostul ministru, ultima data cand a discutat cu Elena Udrea aceasta ar fi fost la Atena unde urma mai multe proceduri medicale.

Elena Udrea a anuntat, pe 17 februarie, la Antena 3, ca se afla in Costa Rica, unde a mers pentru a vizita niste prieteni si unde intentioneaza sa mai ramana, ulterior, urmand sa mearga in Grecia.

Totodata, Udrea a anuntat ca este insarcinata cu gemeni si spera sa aiba doi baieti.

Procesul a fost amanat pana pe 28 martie, data la care urmeaza sa fie audiati mai multi martori.

Elena Udrea confirma ca e in Costa Rica si ca va mai sta o perioada: Am gemeni. Imi e teama sa ma intorc la puscarie

Audierile de la Inalta Curte

Inalta Curte a audiat-o luni in calitate de martor pe Ioana Apan, fost director in cadrul Ministerului Comertului, care a dat detalii despre modul in care mai multe companii de stat au sponsorizat evenimentul sportiv Gala Bute.

Era vorba de firme care dispuneau de sume in bugetul de venituri-cheltuieli alocat pentru publicitate.

Eufenia Musat, expert la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), s-a ocupat de bugetele companiilor de stat.

"S-a pus problema sponsorizarii Galei Bute, in sensul ca ar crea o imagine favorabila Romaniei", a spus martorul. Ea a dat detalii despre o sedinta organizata la Ministerul Economiei, la care au participat sefi de companii de stat si in care s-a discutat despre aceasta sponsorizare. "La sedinta s-a vorbit de Gala Bute, nu s-a vorbit cine era beneficiarul", a mai spus aceasta.

Acuzatiile la adresa lui Matei

Ionut Matei este considerat unul dintre cei mai duri magistrati din Romania. La ultimul termen al procesului, pe 29 ianuarie, Elena Udrea a aratat ca va face o cerere de recuzare a acestuia. Acuzatia: Magistratul ar fi "omul" lui Florian Coldea.

"Ionut Matei a fost vicepresedintele ICCJ in mandatul Liviei Stanciu. Dar despre dansul eu am declarat in audierea de la Comisia SRI, referitoare la modul in care au fost numiti in anumite functii procurori si judecatori cu sustinerea SRI-ului. Am declarat explicit despre Ionut Matei cum a fost numit la propunerea si cu recomandarea lui Florian Coldea, adjunct SRI la vremea aceea. Lucru pe care Florian Coldea mi l-a spus chiar mie", a explicat care ar fi motivele de recuzare.

Ionut Matei a facut parte din completele care i-au condamnat, printre altii, pe Adrian Severin, Gabriel Berca, Adrian Nastase.

Detalii despre cine este magistratul in articolul: Udrea vrea recuzarea judecatorului Ionut Matei, considerat unul dintre cei mai duri magistrati din Romania. Ce spun martorii la proces

Contesta sentinta de 6 ani

Fostul ministru Elena Udrea a fost condamnata de ICCJ, in martie 2017, la sase ani de inchisoare cu executare in Dosarul Gala Bute pentru luare de mita si abuz in serviciu.

In acelasi dosar, Rudel Obreja, fost presedinte al Federatiei Romane de Box, a fost condamnat la cinci ani inchisoare cu executare, iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana detinute de Elena Udrea, a primit trei ani de inchisoare cu executare. Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzatiile de participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

Stefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an si sase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a primit patru ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Nationale de Investitii, trei ani de inchisoare cu suspendare, si Dragos Marius Botoroaga, administratorul unei firme, doi ani si sase luni cu suspendare.

ICCJ a mai decis ca fostul ministru Elena Udrea sa plateasca aproape 3 milioane de euro despagubiri.

In acelasi dosar, instanta a dispus ca Rudel Obreja sa plateasca in solidar cu partea responsabila civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fosta SC Europlus Computers SRL), catre Ministerul Finantelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despagubiri civile. Totodata, i se confisca suma de 3.000.000 lei.

Procesul se afla in faza de apel.

Citeste si:
Rudel Obreja rămâne în pușcărie, deși „i-a rugat frumos” pe judecători să-l elibereze: „Mă găsesc în închisoare din cauza unor hotărâri nelegale”
Rudel Obreja rămâne în pușcărie, deși „i-a rugat frumos” pe judecători să-l elibereze: „Mă găsesc în închisoare din cauza unor hotărâri nelegale”
Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box, a încasat o lovitură grea luni, 16 mai, după ce Înalta Curte i-a respins cererea de suspendare a executării pedepsei de 5 ani...
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocatul Adrian Cuculis a dat detalii referitoare la cererea controversată a lui Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, prin care a solicitat azil politic în Grecia. "Cum credeți că este...