Fenomenul infractorilor fugari. Fost ministru al Justitiei cere masuri concrete: "In caz contrar cei certati cu legea vor continua sa rada in nas autoritatilor romane din vile luxoase sau locuri exotice"

Marti, 02 Martie 2021, ora 19:10
3599 citiri
Fenomenul infractorilor fugari. Fost ministru al Justitiei cere masuri concrete: "In caz contrar cei certati cu legea vor continua sa rada in nas autoritatilor romane din vile luxoase sau locuri exotice"
Elena Udrea si Alina Bica, fugare in Costa Rica/Foto arhiva

Fostul ministru al Justitiei, Ana Birchall, i-a solicitat marti actualului ministru Stelian Ion sa continue demersurile pe care ea le-a inceput in sensul modificarii legislatiei pentru ca procurorii si judecatorii sa dispuna de "toate instrumentele juridice necesare care sa impiedice fuga din tara a infractorilor inaintea unei hotarari judecatoresti definitive".

Declaratiile acesteia au venit in contextul condamnarii Elenei Udrea la opt ani de inchisoare, decizie in prima instanta, insa cu antecedentul fugii sale in Costa Rica.

"Asa cum am mai spus, in ultima vreme s-a dezvoltat o noua reteta perfectionata de persoanele condamnate definitv care fug din tara inainte de punerea in executare a hotararilor judecatoresti.

In contextul in care este rezonabil sa asumam ca aceasta practica, aceasta reteta a fugarilor va continua sa fie practicata consider ca este absolut necesar ca ministerul Justitiei (care are drept de initiativa legislativa) sa vina urgent cu o propunere de modificare legislativa care sa permita judecatorului ca si in prima instanta, sa aplice din oficiu si o masura preventiva, precum interdictia de a parasi tara de exemplu.

Asa cum am tot spus, trebuie clarificate cu celeritate masurile, inclusiv cu modificari legislative urgente, care se impun acasa (de exemplu de ce si in ce conditii sunt ridicate, cu destul de multa usurinta, masurile precum controlul judiciar, interdictia de a parasi tara, consemn la frontiera etc.) tocmai pentru a preveni fuga din tara pana la ramanerea definitiva si punerea in executare a unei hotarari judecatoresti! In 2019 incepusem demersurile pentru astfel de modificari si clarificari legislative!

Trebuie retinut faptul ca in acest moment masurile preventive pot fi dispuse si de catre instanta, in timpul judecatii, la cererea Parchetului, in conditiile si scopurile prevazute de lege. Astfel de masuri pot fi dispuse si din oficiu, de exemplu "impiedicarea inculpatului sa se sustraga de la judecata" (care nu este egala cu "impiedicarea inculpatului sa se sustraga de la executarea pedepsei").

Problema practica invederata de multi judecatori este data de faptul ca o astfel de fapta nu poate fi prezumata de judecator, "fara nicio proba sau indiciu" cu atat mai mult cu cat majoritatea fugarilor, daca nu toti, se prezinta personal in timpul procesului la toate termenele de judecata. Tocmai de aceea consider ca ministrul Justitiei are obligatia sa vina in regim de urgenta cu aceasta modificare legislativa pentru a da atat procurorilor cat si judecatorilor TOATE instrumentele juridice necesare care sa impiedice fuga din tara inaintea unei hotarari judecatoresti definitive!

In caz contrar cei certati cu legea vor continua sa fuga din tara, vor continua sa rada in nas autoritatilor romane din vile luxoase sau locuri exotice, iar statul roman va cheltui resurse financiare importante FARA sa ii aduca inapoi in tara sa isi execute pedeapsa, asa cum ar fi legal!", a scris Ana Birchall pe pagina ei de Facebook.

Elena Udrea, condamnata la opt ani de inchisoare

Elena Udrea, fost ministrul al Dezvoltarii, condamnata marti, 2 martie, la opt ani de inchisoare in dosarul campaniei pentru alegerile prezidentiale, a avut o prima reactie dupa sentinta, blestemand-o pe judecatoare.

"Daca ei voiau doar sa ii dea un avertisment, sau sa se razbune pe Traian Basescu, sa il atace, era suficient din sase acuzatii care mi s-au adus, sa ma condamne pe una singura, era acelasi lucru. De ce au trebuit sa ma condamne si pe cele mai absurde dintre acuzatii? (...)

Femeia asta a dat o decizie absurda! Nu stiu cum va dormi la noapte! O blestem sa simta copiii ei ce simte copilul meu. Nu inteleg cum va dormi aceasta femeie linistita la noapte", a declarat Elena Udrea la Antena 3, imediat dupa decizia instantei.

"Unde sa mai fug? Italia a schimbat legea, nu mai ia in considerare executarea pedepselor primite in alta tara", a mai spus Udrea.

Mai puteti citi:

Susținătorii lui Clotilde Armand, protest la AEP și în fața Guvernului. Cer renumărarea voturilor la Primăria Sectorului 1 VIDEO
Susținătorii lui Clotilde Armand, protest la AEP și în fața Guvernului. Cer renumărarea voturilor la Primăria Sectorului 1 VIDEO
Protest neautorizat, joi seara, 13 iunie, în Piața Victoriei, al susținătorilor lui Clotilde Armand, care cer renumărarea voturilor la Primăria Sectorului 1. Anterior, cei aproximativ 30 de...
Dominic Fritz: ”Avem responsabilitatea să dăm țării un președinte adevărat. Domnul Geoană nu este o alternativă la PSD”
Dominic Fritz: ”Avem responsabilitatea să dăm țării un președinte adevărat. Domnul Geoană nu este o alternativă la PSD”
Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat joi, 13 iunie, despre Mircea Geoană că nu este o alternativă la PSD şi că i se pare că această independenţă este ”doar un mijloc tactic...
#Elena Udrea DNA, #Ana Birchall, #Alina Bica DNA, #justitie Romania , #DNA
  1. Pe ce se bazează sprijinul în rândul clasei muncitoare pentru Putin
  2. Rusia conduce un grup de adversari ai Americii care încearcă să influențeze prezidențialele din SUA
  3. Chirurgul anchetat că ar fi uitat o compresă într-o pacientă care ulterior a murit poate da consultații. Are, însă, interzis la operații
  4. Starea celor doi răniţi în explozia de la Botoşani internați la Floreasca este foarte bună, anunță medicii
  5. Rusia acuzată de SUA, Marea Britanie și Canada de complot pentru influenţarea alegerilor din Republica Moldova
  6. Vijelie cu rafale de peste 90 km pe oră și posibil grindină de dimensiuni mari în București. Recomandări pentru populație FOTO
  7. Tavanul unui mall din Cluj s-a prăbușit sub greutatea apei. Sute de oameni erau în zonă VIDEO
  8. Acord pe 10 ani semnat de Biden și Zelenski. Documentul este considerat ”o punte” spre aderarea Ucrainei la NATO VIDEO
  9. Tinerii români, atrași de Ministerul Apărării cu un serviciu militar voluntar. Se adresează și femeilor, și bărbaților
  10. Dat dispărut de familie, un bărbat din Alba a fost găsit de polițiști într-o râpă. Cum a ajuns acolo