Ziare.com

Lacrimi si regrete la ultimul cuvant din Gala Bute-Udrea, intr-un proces maraton de 13 ore. DNA cere pedepse mari cu executare

de Alexandra Sandru; Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 09 Mai 2018, ora 22:26

   

Lacrimi si regrete la ultimul cuvant din Gala Bute-Udrea, intr-un proces maraton de 13 ore. DNA cere pedepse mari cu executare
Judecarea Dosarului Gala Bute s-a finalizat, dupa un proces-maraton ce s-a desfasurat miercuri la Inalta Curte. Timp de 13 ore au fost facute ultimele audieri, avocatii au prezentat pledoariile finale si inculpatii si-au sustinut cauza in fata completului de 5 judecatori. Pronuntarea sentintelor va avea loc peste doua saptamani.

Elena Udrea, care miercuri ar fi trebuit sa fie audiata, a fost marele absent de la proces. Ea contesta in acest caz o condamnare de 6 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu si luare de mita.

Fostul ministru al Dezvoltarii a solicitat, prin avocat, audierea prin videoconferinta, sustinand ca are statut de refugiat politic in Costa Rica si ca una dintre obligatiile impuse de autoritatile costaricane e ca ea sa nu se intoarca in tara de origine. Instanta a respins cererea, aratand ca nu exista indicii ca aceasta nu ar putea reveni in Romania sa se apere.

In ultimul cuvant, fiecare inculpat in parte si-a facut apararea in fata judecatorilor. Au fost momente unde cei care isi recunoscusera fapta au varsat lacrimi amare si le-au spus judecatorilor ca regreta ce-au facut, in timp ce ceilalti au aruncat vina pe denuntatori si pe DNA, sustinand ca au fost fortati la randul lor sa faca denunturi ca sa scape, dar nu au acceptat.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, desfasurarea procesului de 13 ore din Dosarul Gala Bute. Peste doua saptamani inculpatii, inclusiv Elena Udrea, afla sentintele finale

22:13 - Fiecare inculpat in parte si-a facut apararea in fata judecatorilor in ultimul cuvant.

Afaceristul Dragos Botoroaga: "Eu mi-am recunoscut vina inca de la inceput. O regret. Cand o sa hotarati ce pedeapsa sa primesc, sa tineti cont de atitudinea mea. Eu am gresit si-mi pare rau!"

Tudor Breazu: "Regret enorm implicarea mea in acest dosar. Nu stiam ce reprezinta aceste sume de bani. Nu stiam ca reprezinta bani din infractiuni. Evident ca nu as mai face asa ceva. Eu am fost platit de Elena Udrea pentru ce am facut in sediul PDL Bucuresti, cu 2.000 de euro, nu cu 3.000 de euro".

Stefan Lungu: "Avocatul imi spunea ca par un om puternic. In ultimii trei ani am fost omul aparentelor. Cineva ma intreba daca imi este frica de puscarie. Eu ma gandeam la fata mea. Eu cred in adevar. Nu stiu sa mint, nu am mintit in viata profesionala, nu am mintit nici in fata DNA-ului. Nu am putut.

Este mai mult decat o penitenta ce mi s-a intamplat in ultimii trei ani. Tatal meu a facut un atac cerebral dupa ce am iesit din arest. Am pierdut contractele firmei, mi s-a distrus familia. Toate bazate pe o eroare a mea. Traiam cu frica, cu iluzia ca am reusit sa ajut doua persoane cunoscute. Unul este Adrian Gardean, caruia i-am facut cunostinta cu Udrea. Eu am fost consilierul ministerului, nu personal al Elenei Udrea, cum spune DNA. Eram pe probleme de turism.

Imi doresc sa fiu judecat pentru ce am facut eu, nu global, ca o gasca, ca un grup, cum spune DNA. O sa respect toate deciziile. Nu-mi doresc altceva decat sa mergem pe aceasta cale, a adevarului. Eu de sapte ani ajut copii bolnavi de cancer".

Ana Maria Topoliceanu, fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii, a plans pe parcursul declaratiei in fata judecatorilor: "Regret ca am acceptat sa fiu numita la sefia Companiei Nationale de Investitii. Regret ca intr-o zi am acceptat sa primesc niste bani pe care nu i-am cerut si pe care i-am dat mai departe.

Nu regret ca am spus adevarul. De buna voie am spus tot. Nu-mi pare rau ca am facut asta. Nu am beneficiat de acorduri de recunoastere a vinovatiei, de reducerea pedepsei. Va rog sa mentineti pedeapsa cu suspendare primita in faza de fond", a spus ea printre lacrimi.

Gheorghe Nastasia: "Regret enorm ca m-am abatut de la conduita mea profesionala, care era fara repros. Nu mai pot sa dau timpul inapoi. Mi-am recunoscut vina, am spus adevarul tot timpul. Sper sa mentineti pedeapsa cu suspendare si sa respingeti apelul DNA".

Rudel Obreja: "Eu sunt cel mai batran din acest dosar. Cei care au pornit dosarul au fost profesionisti: au folosit Gala Bute ca vector de imagine... Stiu ca Elena Udrea este antipatica pentru unii, are posete scumpe. Nu-mi foloseste cu nimic sa o apar pe Elena Udrea, pentru ca asocierea mea cu ea nu-mi face bine.

Au fost acuzatii de-a valma pentru a iesi ceva. Ati auzit o multime de neconcordante, de lucruri nereale. Acestea s-au nascut pentru a ma inculpa, sa scoata de la mine denunturi. Mi s-au cerut denunturi de la mine impotriva Elenei Udrea si a lui Trauan Basescu. Imi spuneau: Da-mi-o pe Udrea si scapi!

Eu nu regret nimic, dar absolut nimic. Nu-mi este teama! Eu imi spun parerea! Sunt mandru de tot ce am facut in tara asta! Am reprezentat tara ca sportiv pe multe podiumuri mondiale. Am facut multe lucruri pe care nu le pot spune. Voi continua sa fac pentru tara asta. Am doi copii minori, imi este greu sa vorbesc atunci cand ma gandesc la ei. Deasupra dumneavoastra, a celor cinci judecatori, este doar Dumnezeu. Sunt sigur ca veti face dreptate. Vreau sa cred ca voi primi ce merit ce mi-a harazit Dumnezeu!".

Ion Ariton: "Ma consider nevinovat. Eu nu am incalcat legea. Sponsorizarile au fost legal facute, Curtea de Conturi a aratat asta".

20:26 - Avocatii Elenei Udrea au cerut achitarea clientei lor. "Elena Udrea a fost condamnata netemeinic", a spus unul dintre avocati.

Ei au aratat ca fostul ministru nu ar fi stiut de sumele de bani ilegale, din care o parte au ajuns la PDL Bucuresti. De asemenea, ca nu exista probe directe sau indirecte in cazul Elenei Udrea. In esenta, apararea a fost de a arunca intreaga vina pe Gheorghe Nastasia, fostul secretar general al Ministerului Dezvoltarii si pe denuntatorii din dosar.

Unul dintre avocati a cerut inlaturarea din dosar a interceptarilor realizate in baza unor mandate pe siguranta nationala. El si-a motivat decizia in baza a doua decizii date de Curtea Constitutionala.

20:20 - Avocatul fostului secretar de stat Ion Ariton a pledat pentru nevinovatia clientului sau. Politicianul a fost achitat in faza de fond a procesului.

"In cauza nu exista un probatoriu coerent care sa convinga ca Ariton a savarsit infractiunile de care a fost acuzat", a spus avocatul.

18:54 - Continua pledoariile finale in fata Completului de 5 judecatori:

Avocatul Anei Mariei Topoliceanu, fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii, a cerut instantei sa se ia act de faptul ca clienta sa si-a retras apelul. In prima instanta, aceasta a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru luare de mita.

Avocatul fostului secretar general din Ministerul Dezvoltarii, Gheorghe Nastasia, a aratat ca acesta a contribuit la inculparea Elenei Udrea.

"A fost denuntat ca a primit o geanta cu 900.000 de euro. El este cel care a spus ca i-a dat geanta Elenei Udrea. Va rog sa admiteti apelul si sa stabiliti o pedeapsa mai mica, cu suspendare", a spus avocatul.

Aparatorul lui Rudel Obreja a aratat ca al sau client este astazi la "cel mai important meci al vietii sale".

"Este un personaj vocalic, incomod. El are dreptul la o judecata impartiala", a declarat avocatul. Timp de aproape o ora el a pledat pentru nevinovatia fostului boxer.

"Nu a avut nimic de-a face cu apele tulburi ale politicii romanesti. El doar a dorit sa sustina o data in plus imaginea Romaniei, prin organizarea galei. El a pus licenta exclusiva cu privire la meciurile lui Lucian Bute in slujba ministerului condus de Elena Udrea. Acum nu se afla nici in Costa Rica, nici in Madagascar, sau in vreo insula din Galapagos", a explicat avocatul.

17:28 - Rand pe rand au luat cuvantul avocatii inculpatilor.

Avocatul lui Botoroaga Dragos: "Cerem respingerea apelului DNA in privinta noastra".

Avocatul lui Breazu Tudor: "Va rog sa tineti cont doar de sumele indicate de instanta de fond. Multe dintre sustinerile DNA au fost rasturnate de instanta de fond. Clientul meu nu stia ca banii trecuti prin firma lui erau cu titlu de mita. Topoliceanu a declarat ca nu i-a spus, dar ca trebuia sa presupuna. Cerem pedeapsa mai mica si cu suspendare".

Avocatul lui Stefan Lungu: "A recunoscut o fapta, si-a asumat-o, a constientizat ca va fi condamnat. Cerem pedeapsa mai mica, cu suspendare. Pentru celelalte doua fapte, consideram ca sentinta este nelegala. Nu a fost motivata condamnarea si nici respingerea solicitarilor mele".

16:16 - Procurorul DNA arata in pledoaria finala ca Udrea, prin comportamentul ei, a generalizat practica ilegala ca firmele sa dea comision pentru a obtine contracte din bani publici.

"Pentru Elena Udrea sunt fapte savarsite intr-o perioada lunga de timp, a implicat persoane de incredere, carora le delega atributii, tocmai pentru a evita tragerea sa la raspundere, hotara discretionar asupra fondurilor publice. Activitatile sale au incurajat generalizarea unui comportament ilicit de a plati comisioane pentru a obtine fonduri publice. (...) Cerem pedepse sporite pentru toti inculpatii, cu executare", se mai arata in apelul DNA.

16:15 - Pentru Rudel Obreja DNA cere o pedeapsa orientata spre mediu: "Nu a recunoscut, a plasat responsabilitatea pentru spalare de bani catre alte firme".

16:09 - DNA contesta si cuantumul pedepselor stabilite pentru inculpatii din acest dosar.

"Nu se justifica pedepse cu suspendare pentru Topoliceanu, Lungu si Nastasia. Cerem condamnare cu executare. Consideram ca faptele sunt foarte grave, de asemenea, trebuie luat in calcul ca erau inalti functionari ai statului. (...) In cazul lui Lungu si Nastasia, desi au recunoscut faptele, au fost si alte mijloace de proba care au confirmat faptele".

16:07 - Procurorul DNA cere condamnarea lui Ion Ariton. "Era membru al Guvernului, stia ca au fost probleme legate de ideea initiala de organizare de catre MDRT a evenimentului, mai mult, presa a scris anterior despre problemele legate de sponsorizarea evenimentului de catre companiile de stat.

Inculpatul era nemultumit de sumele oferite de companii, a cerut reveniri de la companiile de stat care aveau in bugetele de cheltuieli sume mai mari. Daca ar fi stiut ca acest demers este legal, consideram ca ar fi putut sa participe la ele. Rudel Obreja a primit intr-un mod ocult lista cu sumele de bani avansate de catre companiile de stat", sustine procurorul DNA, care cere si condamnarea lui Rudel Obreja si pentru spalare de bani.

15:36 - Judecatorii au respins cererile avocatilor si au declarat incheiata cercetarea judecatoreasca, urmand sa pronunte sentintele peste 2 saptamani. Acum procurorul si avocatii sustin pledoariile finale.

Iata cum a motivat instanta respingerea cererilor avocatilor:

  • In legatura cu trimiterea unei adrese la PICCJ, aspectele au fost analizate de instanta la termenul anterior si lamurite prin raspunsul DNA.
  • Referitor la adresa catre SRI, respingem pe motiv ca nu se raporteaza la specificul mandatelor emise, in baza legii securitatii nationale. In plus, criticile aparatorului vizeaza aspecte referitoare la deciziile CCR si care se circumscriu unor aparari de fond.
  • Referitor la adresa catre ICCJ pentru a comunica cine a emis mandatul pe siguranta nationala, a rezultat ca niciunul dintre membrii completului nu a emis astfel de mandate in aceasta cauza.

14:39 - Avocatul Elenei Udrea cere instantei sa emita o adresa la Parchetul General pentru a se comunica solicitarile in scris transmise de procurorul general catre SRI, in cazul mandatelor de interceptare din acest dosar. El mai cere si alte date suplimentare, legate de activitatile SRI care ar fi fost facute in acest caz.

Avocatul a explicat ca Elena Udrea a fost condamnata in cazul unei infractiuni folosindu-se ca probe aceste interceptari. In plus, o parte din acestea ar fi fost obtinute in baza unor mandate de siguranta nationala. Aparatorul mai cere emiterea unor adrese similare si la SRI, si sa arate daca martorii din cauza sunt colaboratori ai SRI.

Avocatul cere ca sa fie comunicat numele judecatorului de la Inalta Curte care a emis mandatele.

"Este posibil ca acel judecator sa faca parte din acest complet. Impartialitatea lui ar putea fi afectata. Se poate pune problema unei cereri de abtinere sau de recuzare, dar trebuie sa stim cine este judecatorul", arata avocatul Elenei Udrea.

Avocatul nu a dat nume, insa Elena Udrea l-a criticat de-a lungul timpului de multe ori pe judecatorul Ionut Matei si chiar a si cerut recuzarea lui pe motiv ca magistratul nu ar fi impartial in ceea ce o priveste si pentru ca sustinea ea acesta ar "executa ordinele generalului Coldea". Instanta suprema a respins la acea vreme cererea de recuzare.

Vezi aici acuzatiile Elenei Udrea la adresa judecatorului Ionut Matei

14:00 - Avocatul fostului ministru al Dezvoltarii sustine in fata Inaltei Curti o cerere de noi probatorii.

13:57 - Inalta Curte a respins cererile facute de avocati de amanare a cauzei, pe motiv de pregatire a apararii si pentru a se comunica corespondenta dintre SRI si DNA. Judecatorii au respins si cererile de amanare facute de Elena Udrea.

Magistratii au aratat ca a fost optiunea exclusiva a Elenei Udrea de a pleca din tara.

"Din inscrisurile depuse de avocati nu este dovedita imposibilitatea acesteia de a se prezenta la proces. Potrivit adresei auroritatilor din Costa Rica, solicitantul se poate deplasa motivat in tara de origine", a aratat instanta.

"Se respinge cererea de audiere prin videoconferinta sau comisie rogatorie", au conchis magistratii.

12:36 - Inalta Curte s-a retras pentru deliberare, daca amana cauza, la solicitarea avocatilor lui Rudel Obreja si Elena Udrea, sau daca declara cercetarea judecatoreasca finalizata. Procesul se va relua la ora 13:00.

12:23 - Procurorul a aratat ca, chiar daca precizarile DNA au venit la dosar saptamana aceasta, avocatii au avut timp sa le difuzeze catre mass-media.

Acesta arata ca este vorba de interceptari telefonice - care nu au fost contestate de inculpati si o experiza a unei inregistrari video - facuta de Tudor Breazu in apararea sa. "Noi nu aveam posibilitatea de a face aceasta expertiza", a aratat procurorul.

El a sustinut ca nu se impune amanarea procesului, pe motivele invocate de Elena Udrea.

"Noi credem ca a fost alegerea inculpatei de a se deplasa in afara tarii. Putea da o declaratie pana sa plece din tara. Ea nu are statutul de refugiat in Costa Rica. Traducerea este facuta de acelasi traducator care la termenul anterior a facut o traducere gresita".

12:19 - Avocatul lui Rudel Obreja cere ca la dosar sa fie depusa corespondenta dintre DNA si SRI, legat de acest caz.

Pe de alta parte, avocatul Elenei Udrea cere amanarea cauzei pentru a lua la cunostinta de inscrisurile depuse de DNA, legate de activitatile facute de SRI in acest proces.

12:17 - Avocatul Elenei Udrea a formulat astazi o cerere de audiere a clientei sale prin videoconferinta sau prin comisie rogatorie. El a cerut amanarea procesului astazi.

"Depun inscrisuri care dovedesc imposibilitatea de deplasare a Elenei Udrea, pentru a putea da declaratii. Ea vrea sa beneficieze de dreptul sau de a se apara. Documentele constau intr-o cerere catre directia de emigratie din Costa Rica, in care a solicitat sa i se raspunda daca poate parasi tara, ce drepturi si ce indatoriri are", a cerut avocatul.

Raspunsul primit la aceasta solicitare de la Ministetul de Interne-Sectia Refugiati contine precizatile esentiale, arata avocatul: "inca de la depunerea cererii de refugiat, solicitantul este sub protectie si se impiedica expulzarea lui".

Actul ar fi fost emis pe 7 mai, iar aparatorul a aratat ca a intrat in posesia lui pe 8 mai.

Avocatul a aratat ca Elena Udrea are mai multe drepturi garantate de statul costarican. Una dintre obligatiile in cazul persoanelor care cer azil in Costa Rica ar fi, potrivit avocatului: "Sa nu va intoarceti in tara de origine".

12:10 - A fost audiat si Rudel Obreja. El a aratat Completului de 5 judecatori ca nu recunoaste acuzatiile DNA din acest caz si ca este nevinovat. Fostul boxer contesta in acest caz o condamnare de 5 ani, primita in faza de fond a procesului.

Obreja a tinut sa faca mai multe precizari, legate de declaratiile afaceristului Adrian Gardean, care ar fi fost contradictorii.

"Serviciile de publicitate prestate de firma mea pentru societatea lui Gardean cred ca valorau mai mult de 3 milioane de lei. Antrenamentul oficial, cantarul si meciul au fost transmise la televizor, iar firma Termogaz se vedea peste tot", a precizat Obreja.

Fostul boxer a aratat ca suma de 3 milioane de lei a ramas in firma sa, disponibilitati banesti. El a negat ca ar fi discutat vreodata cu Udrea sau Nastasia despre aceasta sponsorizare.

"Suma de 3 milioane de lei primita de la Termogaz erau banii societatii mele. Cu banii mei personali am cumparat un buchet de flori Elenei Udrea, prin intermediul lui Lucian Bute. Elena Udrea nu a avut nicio implicare in acest contract de sponsorizare", a mai spus Obreja.

"Doresc sa precizez ca asocierea mea cu inculpata Elena Udrea nu-mi foloseste, ci, dimpotriva, imi dauneaza. Un eveniment similar, desfasurat in parteneriat cu Primaria Capitalei, in 2008, a fost facut fara probleme. Nu am fost chemat nicaieri", a aratat fostul boxer.

11:11 - Incepe audierea lui Rudel Obreja. E ultima persoana audiata, pentru ca Elena Udrea nu este prezenta, ea fiind in Costa Rica.

11:02 - Audierea lui Gradean se incheie cu o intrebare de la avocatul Elenei Udrea.

Avocat: Elena Udrea a avut vreo implicare in aceasta sponsorizare?

Adrian Gardean: "Direct nu cunosc ca Elena Udrea sa fi avut vreo implicare. Nu stiu nici indirect despre implicarea acesteia, ceea ce stiu este ca din discutia cu Nastasia Gheorghe am aflat ca este o problema a Elenei Udrea legata de sponsorizarea Galei Bute".

10:48 - "Perceptia mea a fost ca am fost santajat de inculpatul Nastasia, in cazul in care nu voi achita suma de 3 milioane de lei, nu vor fi platite lucrarile efectuate de firma mea", a mai spus Gardean.

Afaceristul a aratat instantei ca in acest moment este judecat, in faza de fond, la Tribunalul Hunedoara. Procesul sau este intr-un dosar separat din cazul "Gala Bute".

10:23 - Gardean continua sa povesteasca despre cum ii cerea bani Elena Udrea: "In primavara anului 2011, am avut o intalnire la Busteni cu Elena Udrea, ocazie cu care aceasta mi-a sugerat ca o sa fie nevoie de sponsorizari. Atunci erau in derulare proiectele pentru cele doua domenii schiabile".

10:18 - Judecator: Daca nu dadeati bani, ce s-ar fi intamplat?

Adrian Gardean: "Cred ca daca nu plateam suma de 3 milioane de lei, Termogaz nu ar mai fi primit la timp sumele care i se cuveneau pentru lucrarile la domeniul schiabil".

10:16 - Gardean a povestit ca s-a intalnit cu Obreja, care i-ar fi dat un draft de contract de sponsorizare, care urma sa fie incheiat intre firma sa, Termogaz, si firma lui Obreja.

"Gala Bute avusese loc cu cateva luni in urma, fata de momentul cand am avut intalnirea. In urma discutiilor cu avocatul meu, Bogdan Costas, am ajuns la concluzia ca ar trebui sa sponsorizam un eveniment sportiv viitor. Ceea ce s-a si intamplat, era vorba de o alta gala de box, care a avut loc spre sfarsitul anului 2011", a explicat Gardean.

El ar fi incheiat un contract de publicitate, in valoare de 3 milioane de lei, intre Termogaz si o firma a lui Rudel Obreja.

"Eu cred ca sponsorizarile sunt utile, dar in acest caz suma platita a fost exagerata in raport cu beneficiile ulterioare", a tinut sa precizeze Gardean.

09:58 - Gardean si-a mentinut afirmatia data la DNA in 2015, in sensul ca "Nastasia mi-a spus ca au o problema cu Gala Bute, in sensul ca nu o pot plati".

"Aceasta Gala avusese loc. Mi-a prezentat aceasta situatie ca fiind problema Elenei Udrea si ca el trebuie sa gaseasca o rezolvare. Nastasia mi-a spus ca trebuie sa platesc suma de 3 milioane de lei cu titlu de sponsorizare pentru Gala Bute", a rememorat Gardean.

Afaceristul si-ar fi dat initial acordul pentru aceasta sponsorizare, iar Nastasia i-ar fi spus ca urmeaza sa fie contactat de Rudel Obreja sau cineva din partea fostului boxer.

09:51 - Adrian Gardean a aratat Inaltei Curti ca isi mentine declaratiile date in acest dosar. Marturia acestuia de astazi, in faza de apel a procesului, vizeaza doar modul in care a facut o sponsorizare catre o firma controlata de Rudel Obreja.

Gardean a aratat ca l-a cunoscut pe fostul boxer la Ministerul Dezvoltarii, prin intermediul fostului secretar al ministerului, Gheorghe Nastasia. Obreja si Nastasia sunt inculpati in acest dosar.

"Cu aceasta ocazie am dus lui Nastasia Gheorghe suma de 900.000 de euro, care reprezenta o parte dintr-un comision de 10% dintr-un contract efectuat de doua societati ale mele, pe domeniile schiabile Petrosani si Lupeni", a declarat Gardean.

"Din discutiile cu Nastasia, am dedus ca acel comision de 10% ar urma sa fie folosit pentru partidul care se afla la putere, cred ca PDL. Nastasia nu a dat detalii suplimentare, nici cum vor fi folositi banii", a spus Gardean.

09:22 - Afaceristul Adrian Gardean, unul dintre martorii denuntatori din acest dosar, este audiat de Inalta Curte. Este ultimul martor care mai trebuie audiat in acest proces.

Rudel Obreja a depus la dosar o adresa emisa de DNA in care se arata care a fost sprijinul acordat de ofiterii SRI in acest caz. Magistratul asistent nu a dat mai multe detalii despre ce contine acest inscris.

09:13 - Judecatorii au intrat in sala, incepe procesul.

09:00 - A ajuns la Inalta Curte Adrian Gardean, martor cheie in dosar.

08:40 - Completul din acest dosar este format din: Mirela Sorina Popescu (presedinte), Constantin Epure, Simona Encean, Ionut Matei si Simona Cirnaru.

Contesta sentinta de 6 aniElena Udrea a fost condamnata de ICCJ, in martie 2017, la sase ani de inchisoare cu executare in Dosarul Gala Bute pentru luare de mita si abuz in serviciu.

In acelasi dosar, Rudel Obreja, fost presedinte al Federatiei Romane de Box, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare, iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana detinute de Elena Udrea, a primit trei ani de inchisoare cu executare.

Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzatiile de participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

Stefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an si sase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a primit patru ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Nationale de Investitii, trei ani de inchisoare cu suspendare si Dragos Marius Botoroaga, administratorul unei firme, doi ani si sase luni cu suspendare.

ICCJ a mai decis ca fostul ministru Elena Udrea sa plateasca aproape 3 milioane de euro despagubiri.

In acelasi dosar, instanta a dispus ca Rudel Obreja sa plateasca in solidar cu partea responsabila civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fosta SC Europlus Computers SRL), catre Ministerul Finantelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despagubiri civile. Totodata, i se confisca suma de 3.000.000 lei.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 44423 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
46 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ce bine i-ar sade lui Udrea-tiganka de pleskoi la puscarie, casa ei!

la cit a furat Udrea, 6 ani e f putin...

 

@Leana

Postati din vreo celula si va este dor de Elena Udrea?Teo

o salveaza Draknea si pe Udrea

ca doar au fost colegi de partid!

cine se aseamana se aduna....

#rezist

 

@ Ba Leanto

Pe Leana, Nuti astalalta o urasc toate femeile mai urate si mai proas,te ca ea. Te incadrezi, nu ? Doar daca, mai rau, esti barbat ! :))

Las' ca o elibereaza Fat-Frumos din Belina

Se da Belinake de trei ori peste cap (ca fetita aia la Pitesti) si scoate o lege de se interzice puscaria pentru pooliticieni iar furtul va fi declarat legal, obligatoriu si necesar.

bre Domihard: matale esti mai ciocolatiu caldarar?

se vede ca tocmai ai venit de la satra la calculator ca sa exersezi scrisul pina nu uiti si de ce esti platit de ciuma rosie...Hai vales inapoi la satra ta...te cauta piranda ta innebunita ca vor sa va salte si pe voi mascatii, penalilor in frunte cu Te-o!

Costa FRica, gradina zoologica cu bestii romanesti

Au viollat tara mama si acum rinjesc prin Facebook. Romania are nevoie de o mina luuunga cu care sa-i prinda de beregata. Haideti baieti, un mic detur in drum spre Afganistan?

romania joaca la misto

"Elena Udrea, care miercuri ar fi trebuit sa fie audiata, a fost marele absent de la proces."
Asta e jmecheria romaneasca > au consulate onorifice peste tot in lume la care nu poti sa faci nici macar o imputernicire, nici un act, deci bani se cheltuiesc dar foloase ioc pentru romani. Exemplu concret Consulatul Onorific din Philadelphia, USA. Deci au bani de "consulate onorifice" dar nu incheie tratate de extradare. Sint multe state care nu au conventia de extradare din si spre romania oare de ce? Marele absent Elena Udrea ha ha ha justitia romaneasca e doar pentru fraieri

Ma ce mushtiuc profesionist are Udrea. Cu buzele

alea de cadira si cu funddul mare care tine piept la cinci barbati odata, nu o sa duca lipsa de nimic in Costa FRica.

@Leana

P.S
Daca dna Udrea este "Tiganka din Plescoi,dvs ce sunteti:
Contesa de varza Acra?Teo

 

Dupa cum vorbesti, tu esti mai inchis la culoare.

Ai origine indiana? Ca nici cu limba romana nu stai prea bine.

bre Teo, te consideri inteligent ca varza acra?

asa...esti inteligent ca haznaua din fundul c urtii lu ma-ta

"Procesele"montate contra dnei Udrea sunt suspecte de factor politic

Nu am nimic impotriva judecarii corecte,prin aplicarea stricta a legii in "cazurile"Udrea!
Nu o cunosc personal si nici nu intentionaez sa o cunosc!
Am urmarit evolutia politica a acestei doamne,mai ales din momentul in care,spre surpriza mea,a dovedit o tarie de caracter si loialitate politica rar intalnita in politichia damboviteana,fiind laturi de mentorul sau T.Basescu si la bine si la greu!
Am vazut o femeie care a stat alaturi de presedinte si in cazurile celor doua incercari de lovitura de stat organizate anti-constitutional,de toti coruptii,indiferent de culoarea politica,sub masca unui parlament corupt,la randul sau!
Revenind la "procesele"montate acestei doamne!
Nu m-ar fi preocupat daca nu ar fi fost campania sordida din mass media controlate de indivizi penali(vezi antenele si postul de TV ale lui Voiculescu sau Vantu,ambii borfasi condamnati la ani grei de puscarie),dar mai ales desgustatoarea participare la aceste campanii de denigrare,a mii de romani care s-au lasat tarati in mocirla respectiva!
Rvenind la "procesele"contra dnei Udrea!
Le-am urmarit constatand modul stalinist in care s-a procedat,utilizarea marturiilor si turnatoriilor mincinoase,multe sub presiune din partea anchetatorilor,care s-au contrazis intre ele,unele au fost retractate iar altele infirmate de fapte concrete!
Asa s-a intamplat cu celebrul plic cu bani care ar fi fost predat dnei Udrea la Ministrul pe care-l conducea,in ziua in care..aceasta nu se afla in minister!!!!
Ulterior martorii au declarat ca de fapt,nici nu stiau ce se afla in plic!!!!
Pe acesta "linie"se incrie si absenta "martorului cheie"Adrian Gardean de la ultimele doua termene!
Dar socul a fost cererea DNA(a se citi a lui Kovesi)de condamnare a dnei Udrea la...20 de ani(dublu fata de crimele de omor!!!)!
Atunci am ajuns la concluzia ca ne aflam in fata unor montaje,fara probe materiale independente de turnatoriile respective,cu evidenta ura personala a lui Kovesi!
Cu alte cuvinte,personal cred in justificarea cererii de azil politic al dnei Udrea!Teo

 

una care s a culcat cu presedintele si a umblat cu barfe

insemna ca a avut cariera politica?
In timpul in care era maritata cu unul de etnie rroma mult mai in varsta decat ea.E clar cine esti de admiri o tzoapa ca udrea.

simtindu-se

cu musca pe caciula,
femeile pesedizde te vor da in judecata

Lumanarea o mai ai?

.......

@ ba lehami ...

ba, tu esti aproape gol in cofraj, si te-au vibrat si astia mai mult decat trebuie inaite sa-ti toarne betonul.
Ai stat tu sub patul Baselului, ba ? Sau ce zice gadea si badea si alti saraci, tu le iei de bune ?!
Ai probleme mari, tati ! Nu te gandi ca faci propaganda, ca nu faci. Esti prea slab.
La gara !

parca...

ai fi silvia-h sau mi se pare mie?

 

tiganca de Plescoi zice ca are gemeni in CostaRica

gemenii penalei Udrea sunt numai buni de intrat in politica, incit vor fura impreuna cu Hrebe Jr, Bombo Jr, Eba, Dragnea jr si multi avortoni educati de familia lor de puscariasi...Uite m-a apucat plinsul de mila lor, saracii de ei sunt persecutati ca au furat si ceva milioane de euroi, plus alte citeva de care noi habar n-avem...Ce-a mai patimit si Bombonel si Hrebe Sr, ca ei sunt oameni cu carte la cap, stiu sa fure fara sa lase urme...dar uite ca DNA si Kovesi le-a venit de hac....vai, vai, vai, ce femeie rea aceasta Kovesi, trebuie crucificata in fata cladirii guvernului ca nu lasa hotii sa fure linistiti...Serban Niculae, deputatu mitraliera, ciordache, niculicea, rudotel, dragos stefanescu, plus multi tigani-interlopi-securisti gen tariceanu, base, etc adica slugile lui Dragnea-puscariasul suprem lupta cu disperare sa apere democratia hotilor...

ia zi-mi sincer

Acu e bun DNA?
De fapt si de drept DNA ii inhata, cere pedepse mari pt talhari. Dar justitia ii scapa. Si voi blamati DNA-ul. De judecatorii corupti si iresponsabili nici o vorba. Mucles, vorba lu' niciolae.

Aiurea! Montate politic de Basescu, nu?

Ancheta a inceput in vremea lui Base. Acuma, s-ar putea sa ai dreptate: Base i-a bagat la parnaie pe toti cei din jurul lui, de la familie la prieteni si angajati.

- Sa intre toti la parnaie pe viata! Daca nu stim noi, stiu ei de ce!

toti politrucii sunt derbedei penali periculosi!!!

presedintele Johanisse bate cu morile de vint....acesti derbedei si vagaboande penale care sunt platiti greu pt incultura si cleptomania lor pt banul public, ar trebui arestati in masa, facut o judecata sumara cum a facut ovreu ilici condus din spate de Mosad+kgb, apoi impuscati sau pusi pe scaunu electric...S-ar face economii enorme si s-ar salva ce a mai ramas de salvat din dezastrul si jaful economic si financiar pe care l-au facut

Tot procesul acesta este o facatura politica!

-Lipsa de probe materiale incriminatorii,cel putin in ce o priveste pe E.Udrea
-inculpati care cer clementa pntru ca au...turnat in sensul cerut de anchetatori
-inculpati cu tarie de caracter care au confirmat ca li s-au cerut denunturi false incriminand pe E.Udrea si pe...(incredibil) T Basescu ex presedintele tarii
-decalartii cu iz clar de turnatorii care se contrazic,
-turnatorii contrazise de fapte concrete
-insistentele DNA(a se citi Kovesi) de a se aplica pedepse disproportionate cu gravitatea faptelor
-refuzul instantei fata de cererea inculpatei E.Udrea de a se apara prin teleconferinta,in mod evident de teama de a demola argumentele acuzatorilor,luate in brate ,in mod suspect ,de catre completul de judecata etc etc
Pentru mine este clar caracterul politic si de ura personala din partea DNA (Kovesi)fata de inculpati .mai ales fata de E.Udrea!
Suspecta este atitudinea judecatorilor care tin partea acuzarii in mod flagrant!
Personal consider ca cererea de azil politic al dnei Udrea este justificata!Teo

La ce mai continua magistratii acest balci de proces

dupa ce au facut-o scapata pe principala infractoare? Au impresia ca suntem cu totii porsti?

 

Mai Dr. Mengele...

Nu au impresia !!!!..., au certitudinea ca-si bat joc de niste prhostalai de postaci sekuristi si pupinkuristi, retardati mintal!!!!....

eu vreau sa-l vad pe rudotel obreja la puscarie...

Obreja sigur va juca pt centura campionilor de box din puscarie...sau poate centura la prins sapunu in baie? e posibil...Bombo stie el ce stie, ca acum s-a emancipat! sa-l vedeti pe rudotel obreja ce multe carti va scrie despre box in puscarie...si poate si metode inteligente pt furtul banului public, metode invatate de el de la tiganca de Pleskoi, Udrea...

La puscarie

bagaboant-o.Ai furat cat cuprinde ,din ce bani traiesti in Costa Rica Teo? Din furat, normal sau iti trimite Basescu chiftele cu prastia?

 

bre sa vezi cum se apuca toti borfasii sa scrie enciclopedii!!

la iesire din puscarie, rudotel obreja va primi si titlul de prof universitar!...iar udrea daca intra iar la mititica va iesi ca maica stareta cu doctorat in teologie...

De ce nu e chemat in instanta si cel care a profitat de toti banii,

..Marinarul fara Flota? Ar trebui condamnat exact ca Nastase, de ce sa plateasca doar Udrea?

"Din discutiile cu Nastasia, am dedus ca acel comision de 10% ar urma sa fie folosit pentru partidul care se afla la putere, cred ca PDL."

 

q

ca are protectie de la tatal lor: CIA!

penala udrea ar trebui expulzata de Costa Rica!!!!

udrea e o penala periculoasa, o mafiota veroasa ca dragnea...ea a invatat meseria de infractoare de la Base-securistu si vinzatoru flotei contra spaga grasa...As vrea sa-l vad rapid la puscarie pe tiganu catalin radulesco mitraliera care e de o incultura si infractionalitate f grava!

Pen'ca Belinake si Udrea sunt de-o mama poolitica

Iar Belinake nu iese din cuvantul lui Base. asta ca sa stii si tu cum merge treaba in RO.

- Udrea a acoperit magariile lui Dragnea si a aruncat cu bani in el, iar Dragnea a sters porcariile Udrei. Dintre pesederasti, Dragnea a fost marele profitor al perioadei PDL la guvernare, din 2005 pana in 2012. A supt bani de la buget cat 10 judete pedeliste.

saraca Udrea:va face avort spontan daca o stresati

lasati femeia sa nasca linistita si sa se bucure de milioanele de euro furate cu Cocoselu...apoi isi va pune avortonii in partidu lui Base, daca chioru securist traficant de arme va supravietui pina se fac mari banditii prescolari ai lui Udrea-tiganka de pleskoi

jos CIUMA ROSIE

Tzoapa asta a urcat mai sus decat ii permitea capatzana!

Face pe nevinovata......

 

q

are grija baselu de fufele lui. nu degeaba sa operat la viena.

 

DNA cere mereu, ii aduce in fata justitiei

Dar justitia, pacatoasa ii scapa mereu. Dar e blamat DNA-ul continuu! De ce? Aaa ca apare cate o eroare, scuzati-ma dar nimic nu e perfect pe lumea asta!
Deci: de ce justitia ii scapa pe HOTI????

nuti draga!

nu mai duci tu manuta la nasuc??

 

Udrea, Bica si toata smala penalilor si infractorilor fugiti din

fata Justitiei, aflati un singur lucru: bratul Legii este lung si va va ajunge oriunde va ascundeti. Personal, cred ca nici Justitia Divina nu va intarzia fata de Justitia Umana.

Aviz si penalilor, si infractorilor din parlament si guvern.
Veti avea o viata scurta si sper dureroasa.
Impunitatea vostra tine de un fir de ata!

 

te referi sigur

te referi sigur la "tatal lor" nent-o basescu et company....

Tovarasa propagandista, stim noi la cine se refera

.

Sa fiti voi sanatosi...

cind o sa o vedeti pe lenuta in puscarie....o doare pe ea intre fese de CSCJ sau de Romania...le va trimite vedere din Costa Rica cu buze dulci..va sta pe acolo vre-o 10 ani pina cind condamnarea se va prescrie dupa care se va intoarce eroina in omania si cine stie, va candida din nou la presedentie...mazare in madagascar, asta si bica in costa rica.....jos palaria!

 

Nimeni nu stia nimic de purcoiul ala de bani, nu e clar?

cum d.r.a.c.u.l., la o actiune de "sustinere a imaginii romaniei", cineva(!!!!!) a "lipit" un morman de bani-FARA STIINTA tuturor celor implicati-doar ca sa-si rada de ei!!!ei, toti: nici usturoi n-au mancat, nici gura.....!
cat despre lenutza..von plescoi, ce sa spun, are un dosar ...politic!cred ca va face copii in serie pana adanci batraneti, numai sa scape de parnaie. o s-o bata si pe iliasca, cea care a nascut la vreo 60 de ani...

 

Ce ascunde misteriosul proces, gala bute

acel meci de box , organizat de elena udrea in romania pentru a capata fonduri pentru PDL , ar fi trebuit sa aibe loc la Montreal/Canada. datorita faptului ca elena udrea a adus acel meci in romania , mafia boxului din usa si canada a pierdut poate mai bine de un miliard de dolari , bani ce le-ar fi provenit de la pariuri cel mai mult.
acest proces, procesul gala bute nu a fost un proces tinut de DNA pentru a starpi coruptia ci a fost un proces pentru ai satisface pe cei de la bursele/casele de pariuri din usa si canada.
pe viitor , nimeni nu va mai avea curajul sa organizeze o competitie sportiva in romania , fara a da camata mafiei de la casele de pariuri din usa.

acest proces este inca o dovada ca DNA si iohannis sunt slugile supuse ale occidentului nu servesc interesele romaniei. daca DNA servea interesele romaniei , avem in tara hoti care fura de mai bine de 25 de ani si stau bine merci in parlament si guvern dar au rezolvat in mai bine de 5 ani cazul gala bute.
speram ca dna-ul si iohannis sa rezolve si mineriada si lovitura de stat din decembrie 1989

 

Astia ma duc cu gandul la toti securistii care

pe vremea nenorocutului de Ceausescu daca nu te loveau la rinichi si la ficat reuseau sa te tina in teroare numai aruncadu-ti priviri nimicitoare si vorbindu-ti de parca nu erai decat un gunoi, iar dupa revolutie, hop dintr-o data toti erau niste miei, spunand ca ei de fapt aveau doar posturi de postasi, se ocupau numai cu curierul. Cei care bateau si amenintau erau altii, nu ei. Oare asa sa fie? Oare toti cei implicati in Gala Bute erau atat de curati sau nestiutori? Sau pe vremea aceea era la moda si in cultura lor sa ciupeasca si ei ceva din marea placinta alaturi de ceilalti hoti? Vorba cantecului: "Iti pare rau, dar de fapt tie iti pare rau ca ai fost prins".

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor