Prabusirea E. Udrea, un avertisment pentru G. Oprea

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 29 Octombrie 2015, ora 15:22
7892 citiri
Prabusirea E. Udrea, un avertisment pentru G. Oprea

Halucinanta prestatie a parlamentarilor cu ocazia votului pentru cererile procurorilor pe numele Elenei Udrea mi-a aratat si mai bine diferenta dintre cei doi, dincolo de asemanarile izbitoare ale ascensiunii lor catre culmile puterii.

Si anume: Elena Udrea are instinct de politician si, mai ales, are curajul de a se bate de la egal la egal cu clasa politica de la cea mai inalta tribuna publica.

Gabriel Oprea, desi a acumulat astazi mai multa putere si influenta decat a reusit Elena Udrea in cele mai bune momente ale istoriei sale, mi-a demonstrat ca ramane un politician de carton, incapabil sa formuleze si cele mai simple raspunsuri, daramite sa se lupte pentru ceea ce el crede ca este dreptatea sa. In locul sau a iesit o intreaga armata pe care a arvunit-o in partidul creat pe principii militarizate.

Elena Udrea reprezinta un caz deja clasic de studiu, pentru ce se poate intampla cu unul dintre cei mai influenti politicieni dupa ce a pierdut puterea si sustinerea sistemului care, aproape pana in ultima clipa, a tinut-o departe de orice intrebare in legatura cu numeroasele acuzatii aparute de-a lungul timpului in spatiul public.

Dar cazul Elenei Udrea ar trebui sa fie o pilda buna si pentru Gabriel Oprea. Amandoi sunt produsul, mai mult sau mai putin direct, al regimului Traian Basescu. La fel, ambii au reusit sa castige in timp controlul asupra unei bune parti a presei, in ciuda unei imagini initiale catastrofale si a unei realitati care nu le-ar fi dat sansa de a fi sustinuti gratie unor merite personale.

Amandoi cred ca au fost victima modelului patentat de Adrian Nastase, potrivit caruia un control asupra principalelor canale media iti asigura automat si un succes public. Se pare ca lumea nu e chiar atat de usor de pacalit, cu atat mai putin astazi cand mediile de socializare ale Internetului ajung acolo unde ceea ce a mai ramas din presa incearca sa distorsioneze si sa ascunda.

Dar intre Adrian Nastase si urmasii sai exista o diferenta de gen, dincolo de cele specifice. La Adrian Nastase enerva metoda, la Elena Udrea si Gabriel Oprea isterizeaza nu numai ideea in sine de a-si cumpara bunavointa unei bune parti a presei, ci mai ales discrepanta uriasa intre imaginea reflectata de acea parte a presei aservite si realitate.

In cazul celor doi avem o prapastie, ceea ce-i transforma pe amandoi in victime sigure in momentul in care pierd puterea, protectia si influenta sistemului care i-a ajutat sa ajunga ceea ce nici macar n-ar fi visat vreodata.

Dar asemanarile dintre cei doi merg chiar si mai departe. Accidentul Elenei Udrea a fost, din cate ne dam seama din dezvaluirile pe care le-a facut pana acum, faptul ca alegerile au fost castigate de Klaus Iohannis, adica de cineva din afara sferei sale de influenta.

In cazul generalului Gabriel Oprea, declicul care s-ar putea sa-l scoata cu totul din joc a fost tragedia petrecuta in urma cu o saptamana, un accident in sensul propriu al termenului.

Este o intrebare care ramane deschisa daca acest val urias de indignare si revolta ar mai fi reusit sa se coaguleze, in cazul in care generalul nu si-ar fi anuntat optiunea de a merge alaturi de Dragnea si PSD in alegerile de anul viitor si ar fi lasat in continuare deschisa portita negocierilor cu liberalii pentru o eventuala turnura.

Dar aceasta ramane o intrebare deschisa celor pasionati de speculatii filosofice in mijlocul haosului din politica romaneasca. Un lucru care ramane sigur este ca prabusirea Elenei Udrea cred ca ar trebui sa-l faca pe general sa se gandeasca de doua ori daca strategia de aparare pe care o pune in practica, violent si suspecta de musamalizare si distorsionare a realitatii, este cea mai buna optiune posibila.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Udrea Oprea asemanari, #Oprea accident Udrea arestare , #DNA