Procesul fratilor Gardean, judecati pentru ca i-ar fi dat mita Elenei Udrea, incetat definitiv, ca urmare a prescrierii faptelor

Miercuri, 22 Mai 2019, ora 22:30
7097 citiri
Procesul fratilor Gardean, judecati pentru ca i-ar fi dat mita Elenei Udrea, incetat definitiv, ca urmare a prescrierii faptelor

Decizia Tribunalului Hunedoara de incetare, ca urmare a prescrierii faptelor, a procesului penal in care fratii Adrian si Miron Gardean au fost judecati pentru dare de mita fostului ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea, intr-un dosar disjuns din cel cunoscut cu numele "Gala Bute", a ramas definitiva.

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a respins, miercuri, ca nefondat, apelul declarat in acest dosar de catre DNA si cei doi frati.

Decizia a fost luata dupa ce instanta a stabilit ca in cauza legea penala mai favorabila este Codul Penal din 1969.

"Respinge ca nefondate apelurile declarat de Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia si inculpatii Gardean Adrian si Gardean Miron Dorel impotriva sentintei penale nr. 227/2018 pronuntata de Tribunalul Hunedoara in dosarul nr. 4516/97/2017", se arata in minuta publicata pe portalul CA Alba Iulia.

Decizia CA Alba Iulia este definitiva.

In 18 decembrie 2018, procesul penal in care fratii Gardean, din Hateg, erau judecati pentru dare de mita Elenei Udrea, intr-un dosar disjuns din cel cunoscut cu numele "Gala Bute", a incetat la Tribunalul Hunedoara, dupa ce instanta a constatat ca faptele penale s-au prescris.

"Instanta a dispus schimbarea incadrarii juridice pentru care au fost trimisi in judecata cei doi inculpati. In privinta ambilor inculpati instanta a constatat implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale si a dispus incetarea procesului penal", a declarat, la vremea respectiva, purtatorul de cuvant al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glaman.

Instanta a respins, de asemenea, cererea DNA de confiscare de la inculpati a sumei de 695.367,05 lei, dar si cererile inculpatilor de restituire a sumei in cauza, ce fusese confiscata printr-o sentinta penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Care erau acuzatiile

Trimisi in judecata in decembrie 2017, cei doi au depus la Tribunalul Hunedoara o serie de cereri si exceptii in legatura cu rechizitoriul DNA, administrarea probelor si efectuarii actelor de urmarire penala, solicitari care le-au fost respinse. Procesul in care omul de afaceri Adrian Gardean, martor-denuntator in dosarul "Gala Bute", si fratele sau, Miron-Dorel Gardean, au fost trimisi in judecata pentru dare de mita, intr-un dosar disjuns, a inceput pe fond, in primavara anului trecut, la Tribunalul Hunedoara.

Administratorul SC Termogaz Company SA, Adrian Gardean, si Miron-Dorel Gardean, actionar majoritar la aceeasi firma, au fost trimisi in judecata in stare de libertate de procurorii DNA, pentru savarsirea infractiunii de dare de mita, intr-un dosar disjuns din "Gala Bute".

"In cursul anului 2010, inculpatii Gardean Adrian si Gardean Miron Dorel au promis si transmis foloase materiale ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului de la acea data, Udrea Elena Gabriela, pentru a asigura finantarea la timp a unor contracte de lucrari incheiate de SC Termogaz Company SA cu mai multe unitati administrativ-teritoriale in cadrul programului 'Schi pentru Romania'", se arata intr-o sinteza a DNA privind dosarele solutionate in decembrie 2017.

Potrivit anchetatorilor, transmiterea foloaselor s-a realizat in mod indirect, prin intermediul lui Stefan Lungu, consilierul personal al ministrului, in baza unei intelegeri incheiate in cursul anului 2010 de catre Adrian Gardean si Stefan Lungu, la care a aderat ulterior si Dorel Miron Gardean.

"Ca urmare a acestei intelegeri, la datele de 24 august 2010 si 20 decembrie 2010, cei doi inculpati au dispus transferul unor foloase in valoare totala de 695.367,06 lei, prin intermediul unor plati, catre o societate controlata de Stefan Lungu, care a fost interpusa in raporturile dintre Termogaz Company si furnizorii obisnuiti ai acesteia", arata procurorii.

Conform sursei citate, suma platita cu titlul de foloase necuvenite reprezinta 10% din valoarea platilor efectuate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului catre unitatile administrativ-teritoriale Cavnic si Borsec in contul lucrarilor realizate de SC Termogaz Company SA.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....