Secretele Elenei Udrea. Cine vrea acum sa-i inchida gura (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 01 Februarie 2015, ora 23:30
24619 citiri
Secretele Elenei Udrea. Cine vrea acum sa-i inchida gura (Opinii)

A vorbit Elena Udrea. Cel mai cinstit politician, dupa spusele lui Traian Basescu, si singurul prezidentiabil pentru care fostul presedinte si-a pus onoarea si mandatele in joc, sustinand-o si sprijinind-o asa cum nu a facut cu niciun alt partener in ultimii 10 ani.

Fie si numai atat e suficient pentru ca marturisirile Elenei Udrea sa dea frisoane tuturor celor care au facut parte din sistemul care, vedem astazi, se invartea in jurul unei maini de oameni - de la Traian Basescu si Elena Udrea, pana la Dorin Cocos si sefii celor mai importante institutii ale statului de drept.

Cine si-ar dori acum sa taca? Dupa cum avertiza in campania prezidentiala, cand incepusera sa apara primele dovezi ale drumului pe care il luau banii publici de la stat catre conturile private ale oamenilor din jurul familiei Udrea si tot mai multe dovezi duceau catre numele cele mai grele care au orbitat la guvernare langa Traian Basescu, Elena Udrea a avut dreptate cel putin intr-o privinta - sunt foarte multi cei care acum isi doresc mai mult decat orice sa nu mai auda nicio marturisire din gura celei care a fost mereu in centrul puterii in ultimii 10 ani.

Interviul pe care Elena Udrea l-a dat vineri, dupa ce a fost pusa sub urmarire penala pentru spalare de bani si fals in declaratii, a sucit mintile tuturor celor obisnuiti sa gandeasca in paradigme simple, care-i ajutau sa priveasca lumea fara prea multe intrebari si nedumeriri.

Imaginea care s-a intrezarit dupa marturisirea Elenei Udrea seamana cu o scena din Matrix, cand o eroare in sistem permite pentru o clipa sa vezi reteaua complexa din spatele a ceea ce pana atunci toti credeam a fi realitatea.

Cel mai mult au avut de suferit adoratorii neconditionati ai statului de drept; pentru ei durerea a fost atat de mare si de brusca, incat au refuzat si sa se intrebe daca nu exista macar unele urme de adevar in confesiunea Elenei.

In cazul in care ar fi adevarate, dezvaluirile fostei sefe de la Turism si Dezvoltare darama si ultimele ramasite si iluzii ale celor care au crezut in proiectul Traian Basescu.

Acesta e si motivul pentru care, la antipozi, criticii cei mai radicali ai Elenei Udrea, mai ales baietii veseli de la Antena 3, au ales sa creada fiecare cuvant din marturisirile "blondei de la Cotroceni".

De ce doare pe atat de multa lume dezvaluirea aruncata in spatiul public de Elena Udrea? Poate pentru ca toti simt sau stiu ca sunt cuvintele unei femei lovite in orgoliu, care crede sau stie ca a fost parasita de toti cei care pana mai ieri profitau, se foloseau sau, mai interesant, i se inchinau si-i ridicau statui elogioase.

E reactia unui om care stie cum a functionat sistemul si "statul de drept" si nu intelege cum acesta a ajuns sa se intoarca si impotriva ei - omul care a crezut ca e parte din el.

De aici si socul celor care au crezut sincer in lupta anticoruptie, e punctul cel mai greu de asimilat pentru orice privitor de buna credinta. Plangerea penala pe care Elena Udrea a lasat-o la DNA pe numele sefului interimar SRI, unde e "mentionata" si Laura Codruta Kovesi, deschide o usa in fata careia multi nu vor sa priveasca. E de inteles - ar trebui sa integreze imaginea statului de drept care acum e pus sa lupte contra aceluiasi stat de drept.

Lucrurile nu sunt, din fericire, chiar atat de neclare si amestecate cum incearca Elena Udrea sa picteze tabloul puterii in cadrul caruia a functionat "sistemul" statului de drept.

In cel mai rau caz, daca marturisirile Elenei Udrea vor fi sustinute de investigatiile procurorilor DNA, ar trebui sa asistam la decapitari ale conducerii unor institutii. Anchetatorii trebuie sa aiba curajul sa cerceteze cat adevar si cata fantezie exista in vorbele Elenei Udrea.

Aici, intr-adevar, ajungem in punctul cel mai delicat - pana unde vor avea putere si curaj procurorii sa mearga cu investigatiile pe urmele provocarilor aruncate pe masa de cei care pana ieri erau "statul de drept"?

Traian Basescu tace. Deocamdata. Umbra lui atotacoperitoare poate fi doar intuita din interviul fostei sale colaboratoare. De aici si spaima celor care inca mai cred in puritatea luptei anticoruptie al carei carmaci a fost Traian Basescu.

Pe de alta parte, dezvaluirile Elenei Udrea sunt sau ar trebui sa fie un autodenunt mult mai grav decat acuzatiile pentru care este deja urmarita penal.

Paradoxul este ca, odata deschisa "cutia Elenei", nu mai exista drum de intoarcere. Altfel nu va fi niciun "punct si de la capat", va fi in cel mai bun caz o preluare a sistemului cu tot ceea ce intuim ca a fost si inca mai este.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Udrea acuzatii Coldea, #Udrea denunt SRI, #Udrea cercetata DNA , #DNA