Udrea e rea, Basescu e bun? (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Sambata, 07 Februarie 2015, ora 10:42
11469 citiri
Udrea e rea, Basescu e bun? (Opinii)

Nimic nu mai pare ca o poate salva pe Elena Udrea de catusele DNA. Si la cat de multi s-au lepadat de fosta doamna Cocos, pare ca doar o minune ar mai putea sa impiedice in final o condamnare definitiva in instanta.

Dar dincolo de cursul pe care justitia il va avea in dosarele Elenei Udrea, lucrurile explodate in spatiul public in ultimele doua saptamani au tulburat bine apele politicii si au blurat pentru moment spatiul societatii aproape de cota de avarie.

Devin tot mai simptomatice doua tipuri de atitudine publica, printre multele altele care sunt mai mult sau mai putin distinctive.

Pe de o parte, e cazul celor care astazi traiesc revelatia ca ultimele evenimente, in special cele legate de declaratiile Elenei Udrea, le confirma la virgula si milimetru tot discursul de pana acum. Aici e gruparea celor care nu au vazut niciodata Justitia din timpul mandatelor lui Traian Basescu drept independenta, banuind si acuzand in permanenta o legatura intre fostul presedinte si directiile pe care au pasit magistratii si procurorii in ultimii 10 ani.

Pentru aceasta tabara, insusi faptul ca dosarele pe numele Elenei Udrea au rasarit ca ciupercile doar dupa plecarea lui Traian Basescu de la Cotroceni e dovada cea mai buna pentru faptul ca Justitia nu a fost deloc atat de independenta cum s-a tot incercat sa se spuna.

Tot acum l-au zarit si pe Adriean Videanu si cine stie pe cati alti lideri ai puterii din timpul celor doua mandate ale lui Traian Basescu la Cotroceni.

Dar daca procurorii au inceput sa vada brusc fapte penale in dreptul fostei colaboratoare a lui Basescu si a catorva apropiati ai lor, in mod firesc si potrivit celei mai de bun simt logici a spiritului trebuie sa ne asteptam ca in viitorul apropiat sa auzim acuzatii cel putin la fel de grave si la adresa fostului presedinte.

E imposibil si cred ca nimeni nu isi poate imagina ca Elena Udrea ar fi putut sa faca tot ce a facut fara sprijinul, protectia si acordul lui Traian Basescu. Lucruri pe care de altfel Basescu le-a spus si repetat obsesiv in ultimii ani de mandat.

Pe de alta parte, daca in viitorul apropiat sau mediu va cadea si Traian Basescu, asta va insemna confirmarea definitiva a faptului ca, in realitate, in ultimii 10 ani nu am avut nicio reforma a statului, nicio modernizare, ci totul a fost doar un discurs frumos care a alimentat si fundamentat o putere politica nedemocratica, discretionara si care nu s-a dat in laturi de la nimic pentru a-si intretine privilegiile si monopolul pe resursele unui stat tot mai saracit si cu beneficii tot mai mici pentru o patura sociala tot mai ingusta si mai firava.

Nervii si supararea Elenei Udrea cred ca de aici provin, din constiinta faptului ca nu a fost singura in tot ceea ce a facut si din incertitudinea morala pe care puterea i-a indus-o, dupa ce a sters granita dintre moralitate, legalitate si penal.

Si are dreptate. Daca nu ar fi fost promovata asa cum a fost de catre Traian Basescu, daca nu ar fi fost sustinuta si elogiata asa cum mutii de astazi au facut pana ieri, daca nu i s-ar fi dat aproape totul pe mana, direct sau indirect, astazi Elena Udrea nu ar fi avut problemele pe care le are.

Dincolo insa de necazul si dramele fostilor, vidul de putere nascut dupa plecarea lui Traian Basescu produce acum o deruta generala in toate taberele politice. In plus, el lasa un gol si in discursul public, intrucat nu putini sunt cei care sesizeaza capcana radicalizarii luptei anticoruptie - un sistem judiciar fanatizat si dus la extrem risca sa prabuseasca totul in jur, de la ordine publica pana la blocaje economice majore.

Lucrurile nu par clare deci nici pentru cei cu simtul apocalipsei ceva mai dezvoltat si fanatizati de ideea statului de drept si a dreptatii pana la capat.

Din pacate, nici grupul celor care se simt iluminati in scepticismul lor constant fata de fostul regim al lui Traian Basescu nu are deloc motive sa se simta mai bine.

Tabloul facut de declaratiile Elenei Udrea descrie o lume in care "ei", puterea politica de azi sau de ieri cu intelegerile si blaturile ei transpartinice, serviciile de informatii sau americanii, Troica ori birocratii corupti ai UE, sau pe oricine vrem sa adaugam aici, vor continua sa detina puterea si sa o administreze dupa aceeasi schema si maine.

Pentru o schimbare e nevoie de mult mai mult decat o campanie anticoruptie, fie ea si una reusita.

Citeste si:
Orban, despre Alina Gorghiu: „Era atât de fericită că au pierdut oameni de valoare ai PNL și că au ajuns în funcție oameni cu moralitate dubioasă”
Orban, despre Alina Gorghiu: „Era atât de fericită că au pierdut oameni de valoare ai PNL și că au ajuns în funcție oameni cu moralitate dubioasă”
Președintele PNL Ludovic Orban a criticat joi, 16 septembrie, mai mulți membri din tabăra lui Florin Cîțu, printre care și vicepreședintele Senatului Alina Gorghiu, care ar fi ocupat...
Ministrul interimar al Transporturilor a numit un nou Consiliu de Administrație la CNAIR
Ministrul interimar al Transporturilor a numit un nou Consiliu de Administrație la CNAIR
Ministrul interimar al Transporturilor Dan Vîlceanu a numit joi, 16 septembrie, un nou Consiliu de Administrație la Compania de Drumuri (CNAIR), din care face parte și inginerul constructor...
Sursa: Ziare.com