Zi de foc in Parlament: Elena Udrea poate fi arestata, dupa o sedinta maraton - toate cererile DNA, aprobate de deputati

Marti, 10 Februarie 2015, ora 00:45
30094 citiri
Zi de foc in Parlament: Elena Udrea poate fi arestata, dupa o sedinta maraton - toate cererile DNA, aprobate de deputati

Zi de foc, luni, in Parlament. Deputatii au aprobat, intr-o sedinta maraton care s-a intins pana dupa miezul noptii, toate solicitarile DNA care o vizeaza pe Elena Udrea - trei de incuviintare a arestarii, doua de incepere a urmaririi penale si una de extindere a urmaririi penale.

Elena Udrea poate fi retinuta de procurorii DNA in orice moment si dusa in fata instantei, cu propunere de arestare preventiva, dupa ce deputatii au aprobat cele trei cereri in acest sens, la pachet cu alte trei privind urmarirea sa penala in dosarele Gala Bute si Microsoft.

Deciziile Parlamentului au fost deja publicate in Monitorul Oficial.

Inainte de inceperea votului, Elena Udrea le-a cerut colegilor sai deputati sa nu fie partasi la incercarea de arestare a sa, pe care a definit-o ca fiind un "abuz".

La finalul discursului, Udrea a facut si un gest bizar, care a fost intens dezbatut in presa, dar si pe retelele de socializare: imediat dupa ce s-a intors catre scaunul din plen, Udrea si-a intors privirile catre camerele de filmat si si-a atins, in mod repetat, nasul, comportament folosit pentru a transmite cuiva "impartim un secret".

Udrea si-a explicat ulterior gestul, pe o retea de socializare: "In realitate, e un semn pe care l-am facut unei persoane dragi mie, careia am vrut sa-i transmit ca 'totul e in regula'".

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, principalele evenimente si declaratii din plenul Camerei Deputatilor:

00:28 - 152 de deputati au votat pentru inlocuirea controlului judiciar cu masura arestarii preventive in dosarul Microsoft, in timp ce 82 de deputati s-au pronunat impotriva.

00:21 - La ultimul vot, care s-a intins putin pana dupa miezul noptii, au fost prezenti 272 de deputati.

23:44 - Urmeaza ultimul vot, cel pentru inlocuirea controlului judiciar cu masura arestarii preventive in dosarul Microsoft.

23:40 - In ceea ce priveste incuviintarea retinerii si arestarii preventive a Elenei Udrea in dosarul Micorosft, au fost 306 deputati prezenti. Din 270 de voturi exprimate, 202 de voturi au fost pentru si 62 de voturi impotriva.

23:14 - "Ar fi exagerat s-o retina in aceasta seara", a comentat Valeriu Turcan, la Realitatea TV.

23:00 - Aprobarea incuviintarii arestarii preventive a Elenei Udrea in dosarul Microsoft a fost publicata in Monitorul Oficial.

22:56 - La votul pentru inceperea urmaririi penale in dosarul Microsoft au fost 308 deputati prezenti, dintre care 296 au votat. 243 de voturi au fost pentru si 50 impotriva, in timp ce 3 au fost anulate.

22:52 - "Parlamentul a avut o sansa, dar a ratat-o. Eu imi asum destinul. Subiectul nu trebuie sa fie ce se intampla cu mine, ci cum va arata Romania condusa din umbra discretionar si ocult, odata ce adevarul a fost suprimat", a scris pe Facebook Elena Udrea, dupa ce a aflat ca poate fi arestata.

22:50 - La votul pentru inceperea urmaririi penale in dosarul Microsoft au fost prezenti 308 deputati.

22:45 - S-a incheiat votul privind inceperea urmaririi penale in dosarul Microsoft, urmeaza votul pentru cererea de retinere si arestare preventiva in acelasi dosar.

22:10 - A inceput votul privind inceperea urmaririi penale in dosarul Microsoft.

Udrea a ramas fara imunitate - cand poate fi arestata

22:08 - Din 321 de voturi, 219 au fost pentru si 102 impotriva incuviintarii cererii de arestare preventiva.

22:04 - Televiziunile de stiri transmit ca s-a aprobat cererea privind incuviinterea arestarii preventive in dosarul Gala Bute.

21:57 - Se asteapta rezultatul votului de la cererea incuviintarii arestarii preventive in dosarul Gala Bute. Au votat 328 de deputati.

21:22 - S-a aprobat si a doua cerere, privind extinderea urmaririi penale pentru luare de mita, tot in dosarul Gala Bute. Au fost 328 de voturi exprimate, dintre care 278 au fost pentru, fata de 50 impotriva.

21:19 - A inceput votul privind cererea de arestare preventiva, tot in dosarul Gala Bute.

21:15 - S-au inregistrat 341 de deputati prezenti la votul privind cererea DNA privind extinderea urmaririi penale pentru luare de mita, tot in dosarul Gala Bute.

21:12 - S-a incheiat si al doilea vot, urmeaza sa inceapa votul privind cererea de arestare preventiva in dosarul Gala Bute.

21:10 - Pentru incuviintarea urmaririi penale a Elenei Udrea in dosarul Gala Bute s-au inregistrat 285 de voturi pentru si 49 de voturi impotriva, din totalul de 334 de voturi exprimate, de cei 343 de deputati prezenti.

20:52 - Lista marilor absenti de la vot este completata de Liviu Dragnea, Daniel Constantin, Mircea Dusa si Kelemen Hunor.

Libertatea Elenei Udrea, la mana Parlamentului - Marii absenti de la votul decisiv

20:44 - A inceput votul pentru extinderea urmaririi penale pentru luare de mita, tot in dosarul Gala Bute.

20:42 - Televiziunile de stiri anunta, pe surse, ca prima cerere a DNA a fost aprobata, privind urmarirea penala in dosarul Gala Bute.

20:39 - S-au inregistrat 343 de voturi, cvorumul necesar de 199 a fost indeplinit.

20:32 - Nici Elena Udrea nu se mai afla in sala la momentul apelului nominal.

20:23 - Si prim-ministrul Victor Ponta este absent de la vot, in urma apelului nominal.

20:13 - Deputatul Sebastian Ghita este absent de la vot, numele sau fiind enuntat in mai multe randuri de catre Elena Udrea, in dezvaluirile acesteia despre directorul interimar al SRI, Florian Coldea, precum si despre fostul sot Dorin Cocos.

19:57 - Incepe votul pe cererea inceperii urmaririi penale a Elenei Udrea in dosarul Gala Bute.

Gest bizar facut de Elena Udrea la finalul discursului din Parlament (Video)

Foto: B1 Tv

19:55 - Udrea recita un poem al pastorului german Martin Niemoller.

Udrea, pledoarie cu poezii in Parlament, inainte de votul pe arestare: In locul meu putea fi Ponta, daca avea curaj!

19:50 - Elena Udrea isi continua discursul in Parlament: "Intr-un dosar care a pornit ca cel mai mare dosar de coruptie din Romania, in campanie electorala, in care au fost vehiculate numele a 9 ministri, astazi avem in inchisoare doi oameni care nu au acceptat sa spuna lucrurile care le-au fost cerute si se cere arestarea preventiva a Elenei Udrea, in conditiile in care toate celelalte persoane pesupuse a fi vinovate sunt in libertate".

19:44 - Udrea le cere colegilor sa dea un vot pozitiv pe cererile de incepere a urmaririi penale.

Foto: Antena 3

19:41 - Elena Udrea vorbeste de la tribuna Parlamentului despre "puterile oculte" care vor "puterea totala" in Romania. "Mesajul meu e ca Parlamentul trebuie sa exercite puterea in Romania: politicienii au legitimitatea data de votul popular in timp ce oameni din institutii precum serviciile secrete pot face exces de putere. (...) Elena Udrea este pusa la stalpul infamiei. Fragilizeaza democratia ceea ce se intampla azi. In locul meu puteau fi Crin Antonescu sau Victor Ponta daca ar fi avut curajul sa spuna ce am spus eu".

19:36 - Elena Udrea a luat cuvantul. "Timp de zece ani am luptat pentru stat de drept, justitie independenta. Sunt dintre cei care au acuzat Parlamentul ca nu poate da tarii viitorul de care are nevoie. Am vorbit despre ineficienta Legislativului, reducerea numarului de parlamentari. Am insistat pe nevoia intaririi justitiei si pe reformele pozitive de la nivelul serviciilor de informatii", sustine Udrea in fata colegilor.

19:26 - Este adusa pe ordinea de zi cererea inceperii urmaririi penale a Elenei Udrea in dosarul Gala Bute.

19:21 - Camera Deputatilor a luat act de incetarea mandatului de deputat al lui Petre Roman, potrivit unui anunt facut de presedintele Valeriu Zgonea.

19:13 - A fost aprobata ordinea de zi, la aproape doua ore de la ora la care era programata inceperea sedintei.

18:58 - Avocatul Elenei Udrea, Alexandru Chiciu, a precizat pentru Stiripesurse.ro ca se asteapta la orice dupa votul din plenul Camerei Deputatilor: "Daca va fi in seara asta, ne aducem, suntem pregatiti. Imi doresc echilibru pe toate palierele".

Foto: Digi 24

18:55 - Ia cuvantul deputatul PNL Petre Roman, de a carui incetare a mandatului urmeaza sa se ia act luni.

"Situatia este cat se poate de clara, ar fi trebuit sa avem in fata decizia definitiva a justitiei, prin care se constata incompatibilitatea mea. Nu o avem, prin simplul motiv ca nu exista. Sa imi arate cineva aceasta decizie, nu exista.

(...) Constatam ca inceteaza mandatul de deputat, dar avem certificatul de grefa de la Curtea de Apel, care spune exact contrariul", a spus Petre Roman.

"E vorba de un mandat de parlamentar, in spatele unui mandat sunt zeci de mii de voturi, este vorba despre principiul fundamental al democratiei ca un cetatean sa se poata apara", adauga deputatul PNL, subliniind ca "acea incompatibilitate nu exista".

Scandal cu injuraturi ca la usa cortului, in Parlamentul Romaniei: "Tu ori esti prost, ori esti prost!"

18:37 - Ludovic Orban ia cuvantul: "Petre Roman voia scoaterea de pe ordinea de zi a incetarii mandatului".

"Daca ne dorim cu adevarat sa traim intr-un stat de drept, cred ca justitia trebuie lasata sa se pronunte asupra acestei spete", a precizat Orban.

Petre Roman isi pierde, oficial, mandatul de parlamentar

18:34 - Valeriu Zgonea a declarat deschisa sedinta, fiind prezenti 362 de deputati, din totalul de 398.

18:10 - Elena Udrea a ajuns in plenul Parlamentului, urmand sa exprime un punct de vedere in legatura cu cele sase solicitari DNA. Deputatul nu a facut nicio declaratie.

Foto: B1 TV

18:00 - Valeriu Zgonea a invitat toti deputatii in sala, pentru inceputul sedintei.

17:55 - Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, le-a cerut parlamentarilor sa ramana in sala - cel tarziu la 18:15 va incepe plenul Camerei.

17:46 - Elena Udrea nu este prezenta in plenul Camerei Deputatilor, fostul ministru al Turismului neraspunzand "prezent" la apelul nominal.

16:50 - PNL va vota luni in Parlament "la vedere" toate cele trei cereri ale justitiei in cazul Elenei Udrea, a declarat co-presedintele PNL Vasile Blaga, aratand ca liberalii vor face acest lucru "ca sa nu fie surprize".

16:30 - Secretarul Camerei, deputatul Nicolae Mircovici, a declarat ca sunt sase puncte pe ordinea de zi in privinta Elenei Udrea.

"Sunt sase puncte pe ordinea de zi in privinta doameni Udrea, primul inceperea urmaririi penale pentru Gala Bute,al doilea este extinderea pentru luare de mita, tot in Gala Bute, al treilea este cererea de arestare pentru Gala Bute, al patrulea punct pe ordinea de zi este inceperea urmaririi penale in dosarul Microsoft, al cincilea este cererea de retinere si arestare preventiva in dosarul Microsoft si al saselea schimbarea controlului judiciar in arestare tot pe Microsoft", a precizat Mircovici.

16:20 - Victor Ponta a declarat, luni, ca atat deputatii PSD, cat si cei conservatori vor vota in favoarea ridicarii imunitatii deputatului Elena Udrea.

Zi decisiva pentru Elena Udrea: Camera Deputatilor voteaza luni cererile de arestare

Duminica, deputatii din Comisia juridica au avizat favorabil trei cereri de incuviintare a arestarii preventive si doua de incepere a urmaririi penale pentru Elena Udrea, insa rapoartele sunt consultative, ele urmand a fi dezbatute si votate, luni seara.

La sedinta de duminica a Comisiei juridice, a participat si Elena Udrea, impreuna cu trei avocati.

Deputatii juristi, unda verde pentru arestarea Elenei Udrea - Aviz pozitiv pentru toate solicitarile DNA

De asemenea, miercuri, comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat pozitiv, prin vot secret, solicitarea DNA de incepere a urmaririi penale a Elenei Udrea in dosarul Gala Bute, fara sa mai existe dezbateri pe fond, dupa ce deputatul le-a cerut colegilor sa aprobe cererea DNA.

Deputatii juristi au avizat urmarirea penala a Elenei Udrea fara dezbateri

Dosarele Elenei Udrea

In dosarul Gala Bute, avizul a fost cerut dupa ce procurorii DNA au extins urmarirea penala pe numele Elenei Udrea si pentru luare de mita. DNA a solicitat atat avizarea urmaririi penale pentru noua fapta, cat si incuviintarea arestarii preventive.

Reuniune de urgenta pentru arestarea Elenei Udrea: Ce le transmite colegilor din Parlament

In aceeasi cauza, DNA ceruse luni aviz de la Camera Deputatilor pentru urmarirea penala a Elenei Udrea, pentru infractiunile de abuz in serviciu, cu obtinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite. Comisia juridica a avizat favorabil, miercuri, solicitarea DNA.

Reuniune de urgenta pentru arestarea Elenei Udrea: Ce le transmite colegilor din Parlament

In dosarul Microsoft, DNA a cerut, marti, aviz pentru urmarirea penala a Elenei Udrea, pentru trei fapte de trafic de influenta - doua in legatura cu incheierea si derularea acordului cadru de licentiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente si a actelor aditionale la acestea, respectiv legate de derularea contractului e-Romania -, spalare de bani si fals in declaratiile de avere, precum si incuviintarea retinerii si arestarii deputatului PMP pentru aceste infractiuni.

Sedinta de urgenta in Parlament: Udrea, pledoarie in fata deputatilor juristi

De asemenea, in dosarul Microsoft, procurorii au solicitat aviz pentru inlocuirea masurii controlului judiciar, luata in cazul Elenei Udrea in 29 ianuarie, cu arestarea preventiva, pentru faptele de spalare de bani si fals in declaratii de avere, pentru care este deja urmarita penal. Anchetatorii sustin ca Udrea a incalcat conditiile controlului judiciar cand a facut afirmatii publice cu privire la acuzatiile ce ii sunt aduse, motiv pentru care se impune arestarea ei.

Deputatii juristi, unda verde pentru arestarea Elenei Udrea - Aviz pozitiv pentru toate solicitarile DNA

Elena Udrea a fost denuntata la DNA de omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat in dosarul Microsoft, de la care Udrea ar fi pretins si primit 500.000 de euro "pentru a-i rezolva problemele din justitie", se arata in referatul prin care procurorii cer arestarea deputatului PMP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#vot arestare Udrea, #vot urmarire penala Udrea, #vot Camera Deputatilor Udrea, #Camera Deputatilor vot Udrea , #DNA