Udrea, nou dosar la DNA: Procurorii cer iar arestarea sa pentru o mita de 5 milioane de dolari

Marti, 20 Octombrie 2015, ora 15:28
20011 citiri
Udrea, nou dosar la DNA: Procurorii cer iar arestarea sa pentru o mita de 5 milioane de dolari

Procurorii DNA au cerut, marti, Parlamentului sa incuviinteze retinerea si arestarea deputatului PMP Elena Udrea. Fostul ministru al Turismului este acuzat, intr-un nou dosar, de luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

Anchetatorii o acuza pe Elena Udrea, printre altele, ca ar fi cerut mita cinci milioane de dolari de la un om de afaceri, pe vremea cand era ministru al Turismului, pentru a interveni in derularea unui contract incheiat intre SC Hidroelectrica SA si o societate comerciala, se arata intr-un comunicat al DNA remis Ziare.com.

Udrea, dupa noul dosar al DNA: In spatele dosarului e un denunt, Topoliceanu a folosit acesti bani

Procurorii DNA "efectueaza cercetare penala fata de Udrea Elena Gabriela, in prezent deputat in Parlamentul Romaniei, care a indeplinit, succesiv, in perioada decembrie 2008 - februarie 2012, functiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului si ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, cu privire la savarsirea urmatoarelor infractiuni: luare de mita in forma continuata, trafic de influenta in forma continuata, instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia, (...) spalare de bani in forma continuata, fals in declaratii de avere in forma continuata (cu referire la declaratiile de avere din perioada 2009 - 2012) ", se precizeaza in documentul citat.

Cum a influentat Udrea desfasurarea contractului

Cu privire la infractiunea de luare de mita, Elena Udrea este acuzata ca si-a exercitat influenta, in vara anului 2010, in calitate de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, intervenind in derularea contractului de vanzare-cumparare de energie dintre SC Hidroelectrica SA si o societate comerciala.

In schimbul interventiei sale, deputatul a cerut de la un om de afaceri suma de cinci milioane de dolari.

Udrea face plangere penala impotriva DNA

"In vara anului 2010, in calitate de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si membru la Guvernului si de persoana cu functie de conducere in cadrul unui partid politic, avand influenta asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei si ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, in continuare, a contractului bilateral de vanzare-cumparare de energie electrica cu SC Hidroelectrica SA", se explica in ordonanta procurorilor.

Pentru a-si exercita influenta asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei si din cadrul SC Hidroelectrica SA, la inceputul anului 2012, Udrea a primit de la omul de afaceri respectiv, printr-un intermediar, suma de 3,8 milioane de dolari si o creanta de in valoare de 900.000 de euro.

Creanta era detinuta de una din firmele controlate de omul de afaceri, ca urmare a unui imprumut garantat cu pachetul de 90% din actiunile la o societate comerciala cu activitate in mass-media.

A incercat sa ascunda ca este beneficiarul real

Anterior, "in anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creantei de 900.000 de euro, primita cu titlu gratuit de la omul de afaceri, ii solicitase unei persoane sa incheie un contract de novatie cu schimbare de creditor pe o firma a respectivei persoane.

De asemenea, ulterior, pentru a ascunde ca este beneficiarul real al pachetului de actiuni la societatea cu activitate in mass-media, i-a solicitat unei alte persoane sa incheie actele aferente tranzactiei in numele sau si sa efectueze platile aferente prin creditarea societatii, disimuland astfel provenienta sumei de circa 700.000 de euro, aferenta platilor efectuate pentru societatea mass-media si ascunzand astfel ca este adevaratul proprietar la creantei", mai detaliaza anchetatorii.

Udrea, plangeri peste plangeri: Pentru modul in care am fost purtata in catuse si pentru presiuni (Video)

Totodata, procurorii DNA au mentionat ca infractiunile de instigare la abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si fals in declaratii de avere au legatura "scoaterea activului 'Vila Sabarel' din Eforie Sud (suprafata utila de 700 mp) din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SA si vanzarea la un pret sub valoarea de piata a terenului aferent imobilului (386 mp) ", precum si ascunderea beneficiarului real si evitarea justificarii resurselor financiare.

DNA cere aviz pentru retinerea si arestarea Elenei Udrea

Asadar, procurorul-sef al DNA, Laura Kodruta Kovesi, i-a cerut procurorului general Tiberiu Nitu sa sesizeze Camera Deputatilor pentru a cere incuviintarea inceperii urmaririi penale in acest nou dosar pe numele deputatului PMP, ministru la data faptelor.

De asemenea, DNA i-a mai cerut procurorului general sa sesizeze Ministerului Justitiei pentru a solicita Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a Elenei Udrea.

Este al treilea dosar deschis de DNA pe numele Elenei Udrea, care a fost trimisa in judecata, in luna aprilie, in dosarul Gala Bute, in care este acuzata de abuz in serviciu si luare de mita. In acelasi timp, Elena Udrea mai este urmarita penal si in dosarul Microsoft.

Udrea, la primul termen in "Gala Bute": Ce le va spune judecatorilor (Video)

D.T.

Citeste si:
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a făcut duminică, 5 decembrie, un apel la populație să respecte măsurile de bază pentru a preveni răspândirea...