Udrea, urmarita penal pentru spalare de bani si fals in declaratii de avere

Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 16:47
13381 citiri
Udrea, urmarita penal pentru spalare de bani si fals in declaratii de avere
Foto: ProTV

Elena Udrea este urmarita penal pentru spalare de bani si fals in declaratiile de avere, au comunicat oficial, joi, procurorii DNA.

Udrea a fost audiata, joi, mai bine de 4 ore la DNA, iar la final le-a spus jurnalistilor ca a studiat dosarul, dar nu a dat declaratii.

Elena Udrea, audieri pe banda rulanta la DNA

Conform comunicatului remis presei de DNA, fostul sot al Elenei Udrea, Dorin Cocos, aflat in arest preventiv din octombrie 2014 pentru infractiunile de trafic de influenta si spalare de bani, ar fi pretins in 2009 de la doua persoane suma de 9 milioane de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Stefan, primarul din Piatra Neamt, si suma de 2.700.000 de euro pentru fostul ministru Gabriel Sandu, "pentru a-si exercita influenta asupra lui Gabriel Sandu, precum si asupra altor persoane din Guvern si respectiv din cadrul ministerelor implicate - MCSI, Ministerul de Finante, in scopul de a asigura firmelor sustinute de un om de afaceri adjudecarea contractului de licentiere Microsoft din anul 2009".

Cocos a primit printr-un intermediar suma de 9 milioane de dolari.

"Sumele au fost transferate din contul D-CON.NET (liderul asocierii de firme favorizate la adjudecarea contractului), in mod succesiv, in conturile altor firme, ajungand in cele din urma la Cocos Dorin. La baza platilor au stat contracte comerciale ce atesta operatiuni comerciale fictive si care au avut rolul de a disimula provenienta si circuitul sumelor de bani", sustin procurorii.

Dosarul Microsoft Udrea, dupa 4 ore de audieri la DNA: E problema fostului sot, sa fie intrebat Cocos (Video)

De asemenea, conform rechizitoriului, in declaratiile de avere din anul 2010 depuse de Elena Udrea "nu apar mentiuni cu privire la imprumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la persoana fizica Dorin Cocos, desi Udrea Elena declara incasarea de dividende de la aceasta societate".

"Avand in vedere obligatia legala de a-si declara averea, faptul ca, in perioada 2009 - 2013, Udrea Elena Gabriel a declarat achizitionarea mai multor bunuri imobile a caror valoare depaseste veniturile obtinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactica, se prezuma ca aceasta a utilizat veniturile din alte surse - imprumuturi, dividende, asumandu-si raspunderea pentru provenienta acestora", mai sustin procurorii.

Potrivit art. 29 alin. 1 lit. c din Legea 656/2001, dobandirea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni, constituie infractiunea de spalare a banilor.

Procurorii spun ca probele arata ca Dorin Cocos a savarsit infractiunea de trafic de influenta, iar sumele de bani obtinute au fost utilizate in achizitia de imobile si pentru creditarea societatilor.

"De asemenea, exista acte (contracte de imprumut, chitante, contracte de vanzare - cumparare imobile) si declaratiile de avere din perioada 2009 - 2014, din care rezulta ca suspecta Udrea Elena Gabriela cunostea provenienta fondurilor utilizate pentru achizitionarea de bunuri comune, avand cunostinta si de intentia inculpatului Cocos Dorin de obtinere a unor chitante false privind restituirea pretinsului imprumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori", mai sustin procurorii DNA.

Papahagi: Udrea stia ca are probleme la DNA, a vrut ca Ponta sa castige Presedintia in schimbul imunitatii

Joi, Elena Udrea a luat la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile ce i se aduc.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Republica Moldova se pregătește pentru alegeri prezidențiale și referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană
Republica Moldova se pregătește pentru alegeri prezidențiale și referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană
Alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană (UE), iniţiat de şefa statului, Maia Sandu, vor fi organizate în aceeaşi zi, pe 20 octombrie 2024, a anunţat...
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
#Udrea urmarita penal DNA, #Udrea spalare bani , #DNA