Are nevoie Romania de un brand de tara?

Luni, 31 Mai 2010, ora 22:48

   

Are nevoie Romania de un brand de tara?
Uniunea Europeana a pus la dispozitie pentru brandul turistic al Romaniei 75 de milioane de euro, din care doua milioane de euro sunt folosite pentru partea de cercetare si strategie.

Pentru restul de 73 de milioane de euro, se va organiza o alta licitatie pentru campania de comunicare, anume crearea brandului, cumpararea de media la nivel international si promovarea propriu-zisa, dupa cum am aflat, nu fara greutate, de la oficialii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Pentru prima parte a proiectului, aceea in valoare de doua milioane de euro, s-a organizat licitatia internationala de anul trecut, castigatoare fiind compania spaniola THR International Tourism Consultants, condusa de Eulogio Bordas, cel care este si presedintele unei importante asociatii internationale a hotelierilor.

Alina Simpetru, ex-managing director la TBWA Merlin, a vorbit despre ciudateniile si semnele de intrebare legate de licitatia de doua milioane de euro, organizata anul trecut de Ministerul Turismului:

"Problemele acestei licitatii tin de faptul ca Ministerul Turismului a preluat acest proiect in valoare de 75 de milioane de euro fara sa isi asume nicio clipa rolul de manager al acestor fonduri. Totusi, acesta nu este genul de proiect pe care sa-l dai doar in baza criteriului pretului cel mai mic. Faptul ca nu au incercat sa negocieze cu cei de la UE criteriile de metodologie, expertiza, scop final etc. este prima mare greseala".In alta parte de tara, la Galati, Danut Busuioc, presedintele Asociatiei Job, se judeca de nu mai putin de trei ani cu statul roman, atacand astfel brandul de tara cel costisitor, "Fabulospirit" pe numele lui.

Reclamantul isi sustine insa propria propunere de brand de tara, numit "Romania-culoarea phi", "pentru o Romanie cu industrie nationala de top, cu proprietate industriala exclusiv romaneasca indusa (vezi inventii, design industrial), competitiva evident in UE si in lume".
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2661 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Sorin-Be
rank 5
mda
Pana la brandul de tara ,avem nevoie de adevarati profesionisti si adevarati politicieni:acum avem AMATORI SI POLITICIENI HOTI SI CORUPTI!
RO.Tiger
rank 5
Poante pentru hoti...
Elena Udrea si ar trebui sa-si faca harakiri daca s-ar trezi din betia puterii. Banii i-au luat mintile si nu m-ar mira sa o vedem prin Cismigiu peste cativa ani cersind un leu pentru pdleu.
GAIA
rank 5
Avem unul si "bun"
Ion Iliescu
YouBiz
rank 1
PUSCA SI CUREAUA LATA
Ce de branduri facea UDREA odata!
Singuru Brand ma, Brand,ROmanian Brand, este TZEAPA! A lui Vlad!
GAIA
rank 5
Intreaba-l pe Agaton
Ce mai e cu proiectul Dracula...si ce au facut cu banii
Neutron
rank 5
Bani europeni si romanesti aruncati aiurea
Nu este inca vremea unui brand turistic national. Nu avem motive sa chemam 3 milioane de turisti straini pe care nu avem unde sa-i cazam, drumuri decente pe care sa circule si locuri de distractie suficiente. Turismul s-a dezvoltat deja acolo unde exista conditiile minimale ( zonele agroturistice Maramures, Bran, Bucovina....) Ce rost are sa promovezi Delta Dunarii cand accesul este greoi si cazarea insuficienta. Putem sa le luam pe rand. De exemplu alegem o statiune balneara, renumita candva, facem drumuri , utilitati, parcuri, baza de tratament , ajutam investitorii orivati in turism si apoi o laudam.
Imanuel
rank 2
Nu, domne.
banii de brand ar trebui mutati la transa de imprumut.
pentru a fi folositi in mod serios.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor