Circuitul Rosu al Elenei Udrea ar trebui sa includa fostele lagare si sediile Securitatii

Joi, 18 August 2011, ora 22:04
1183 citiri
Circuitul Rosu al Elenei Udrea ar trebui sa includa fostele lagare si sediile Securitatii

Seniorul liberal Dinu Zamfirescu considera binevenita ideea unui circuit turistic al comunismului, avansata de ministrul Elena Udrea, dar ii sugereaza acesteia sa includa in traseu principalele centre de detentie comuniste, dar si unele sedii ale Securitatii.

Dinu Zamfirescu spune ca ideea unui circuit "rosu" merita discutata si apreciaza ca un traseu al comunismului ar trebui sa le arate turistilor inclusiv penitenciarele comuniste de la Sighet, Aiud, Ramnicu Sarat, Jilava, Galati, Caransebes, Oradea.

Seniorul liberal propune si vizitarea unor sedii ale fostei Securitati, precum cea a Capitalei din Calea Rahovei.

"Sigur ca proiectul e binevenit dar, din pacate, turistii straini nu prea au ce vedea, pentru ca toate sunt intr-o stare destul de nefericita. Ar trebui intr-un fel reabilitate, nu foarte mult, dar cat de cat, sa devina vizitabile. Sighetul e singurul absolut vizitabil si care cred ca a intrat si in circuitul european de turism", a declarat Zamfirescu pentru NewsIn.

Marius Oprea: I-as sugera mai degraba sa faca o expozitie de moda cu hainele Elenei Ceausescu

La randul sau, istoricul Marius Oprea apreciaza ca ideea unui circuit turistic rosu, exclusiv pe urmele cuplului Ceausescu, ar risca eroizarea dictatorului si se arata rezervat cu privire la competenta Elenei Udrea de a face acest proiect, sugerandu-i sa se rezume o expozite de moda cu hainele Elenei Ceausescu.

"Depinde cine face circuitul turistic, daca il face Elena Udrea, care habar nu are, am mari indoieli ca va iesi ceva. I-as sugera mai degraba sa faca o expozitie de moda cu hainele Elenei Ceausescu. La noi asta e problema, sunt oameni care isi dau cu parerea despre lucruri pe care nu le stiu", a comentat liberalul, pentru NewsIn, intentia ministrul Dezvoltarii de a face un circuit turistic pe urmele cuplului Ceausescu.

Oprea a admis ca un astfel de circuit ar avea succes, insa a atras atentia ca, daca acest tur nu ar include si fostele lagare, proiectul ar fi unul superficial si jignitor pentru victimele comunismului.

"Sunt sigur ca foarte multi oameni ar fi interesati de un astfel de circuit, si de detaliile legate de executarea celor doi, mai ales daca se vor expune si marturii legate de ultimele zile ale cuplului Ceausescu. Nu spun ca nu ar fi de vizitat, dar nu faci un circuit exclusiv cu Ceasuescu pentru ca risti eroizarea unui dictator, ar fi un fel de bataie de joc la adresa victimelor comunismului", a apreciat Oprea.

El a aratat ca in circuit ar trebui incluse fostele centre de detentie folosite de comunisti si a amintit de inchisoarea comunista de la Ramnicu Sarat.

Ministrul Dezvoltarii si Turismului Elena Udrea a afirmat marti ca turistii din strainatate sunt interesati de urmele comunismului, astfel ca se lucreaza la un "circuit rosu" care sa includa locurile legate de cuplul Ceausescu, inclusiv cel in care Elena si Nicolae Ceausescu au fost ucisi.

Informatia a fost prezentata, la B1Tv, in contextul discutiei despre vizita in China si potentialul turistic existent. Astfel, Udrea a explicat ca turistii chinezi sunt foarte interesati de "circuitele rosii" in Europa. "Ei sunt interesati de tot ce este nou, dar exista pe piata Chinei o curiozitate. Desi vin dintr-un stat comunist, sunt amatori tocmai de circuitele acestea rosii, cum se numesc, urme ale comunismului. Casa Poporului, locul unde a stat Ceausescu...", a prezentat ea.

"Din punct de vedere turistic, este un lucru extraordinar sa exploatezi locurile pe unde a trait ultimul dictator, mare dictator din Europa de Est. Avem locul unde a fost impuscat. Au pastrat zidul si noi vrem sa punem si locul unde a sfarsit familia Ceausescu, locuintele unde au stat... E de mare interes, oamenii au trecut de furia asta cu dictatorul... Pentru cei din afara este nemaipomenit", a spus ministrul.

"Noi acum lucram la un ''circuit Dracula'' si la un ''circuit rosu'', legat de urmele comunismului si ale dictaturii comuniste", a afirmat Udrea, explicand ca in acest "circuit rosu" vor fi incluse toate locurile cu semnificatie pentru Nicolae Ceausescu si cuplul Ceausescu, inclusiv locul in care cei doi soti au fost ucisi.

Ministrul a sustinut ca, desi pentru romani au existat "multe complexe" pe acest subiect, pentru occidentali povestea familiei Ceausescu este de interes. "Si daca stii s-o vinzi bine... si aici intervine rolul nostru, sa cream povestea. Mai departe, cum se opereaza circuitul si cum se vinde produsul e treaba agentiilor de turism", a explicat ea.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...