Cum fenteaza Elena Udrea legea si semneaza contracte 'secret de stat'

Joi, 15 Aprilie 2010, ora 11:18
4302 citiri
Cum fenteaza Elena Udrea legea si semneaza contracte 'secret de stat'

Elena Udrea pare sa fi invatat ceva de pe vremea cand era doar ministru al Turismului, iar contractele de publicitate pe bani publici i-au fost verificate.

Astfel, ea si-a creat propriul sau stat in interiorul Romaniei, unde vrea ca anumite contracte de achizitii pe bani publici sa fie incluse in categoria secretelor de stat, in timp ce altele se pot sustrage legii achizitiilor publice pentru ca este ... "improprie", dupa cum arata un document publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltarii si Turismului.

Cand legea e improprie si trebuie respectata partial

Curtea de Conturi: Udrea, niciun prejudiciu, doar abateri in achizitiile de la Turism

Documentul citat prezinta si criteriile care permit unui contract sa faca abatere de la legea achizitiilor publice.

Astfel, la punctul 3 - clasificarea contractelor "dupa obligatia de a respecta legea achizitiilor publice", gasim 3 subpuncte: contracte care trebuie sa urmeze legea, contracte considerate exceptii de la aplicarea legii si contracte in a caror atribuire trebuie sa se respecte numai anumite prevederi ale legii.

Primele sunt, printre altele, "de regula, orice contract de achizitie publica", "de regula, orice contract sectorial".

La categoria 2, contractele exceptii de la regula, gasim "contracte sensibile, atribuite de o autoritate contractanta din domeniul apararii tarii si securitatii nationale", "Contracte care necesita pe parcursul indeplinirii impunerea unor masuri speciale de siguranta, pentru protejarea unor interese nationale", "Alte contracte pentru care este improprie aplicarea legii", "Contracte incheiate ca urmare a unor acorduri internationale" si "Contractul de servicii atribuit unei alte autoritati contractante sau unei asocieri de autoritati contractante".

Elena Udrea: Vanghelie era decis sa ma arunce in puscarie

Astfel, reamintind ca este vorba despre Ministerul Dezvoltarii si Turismului si nu despre Ministerul Apararii Nationale, se pare ca exista posibilitatea de a se semna aici contracte care ar putea "conduce la furnizarea unor informatii a caror divulgare ar fi contrara intereselor esentiale de securitate ale tarii" sau "care implica protectia unor interese esentiale de securitate ale tarii, in legatura cu productia sau comercializarea de arme, munitii si material de razboi".

Mai mult, aici intra si contractul care "este inclus in categoria informatiilor secrete de stat".

Ce vrea Udrea sa poarte stampila "secret de stat"?

Mai departe aflam ca dupa natura publica a contractului, ele se impart in:

"a. Contracte care au caracter de document public - de regula, orice contract are caracter de document public;

Udrea: Solutia statului este aceea de a vinde tot

b. Contracte care au partial caracter public - contracte care contin clauze protejate de un drept de proprietate intelectuala.

c. Document cu caracter clasificat - contractul este inclus in categoria informatiilor clasificate, respectiv sunt considerate secrete de stat".

Principii etice a la Udrea

Un alt document postat pe site-ul ministerului condus de Elena Udrea este Codul de conduita etica.

Inca de la primul paragraf normele sunt mai mult decat fascinante: "Valorile morale sunt relative si nimeni nu poate determina ceea ce trebuie considerat ca fiind just in mod absolut. De asemenea, nu se poate afirma ca o norma este morala, deoarece nu exista morala absoluta. Asadar, o reglementare poate fi conforma cu un sistem de morala si contrarie altui sistem".

Ne este prezentata, de asemenea, si o definitie scolareasca a coruptiei, explicandu-ni-se de ce este asa de "deosebit de grava".

Elena Udrea: Nu mai merge cu smecheria!

"Coruptia reprezinta folosirea abuziva a puterii publice, in scopul satisfacerii unor interese personale sau de grup. Ca act antisocial, coruptia este deosebit de grava deoarece favorizeaza unele interese individuale ale unor particulari, mai ales in domeniul economic, afectand astfel interesele colective".

Si, dupa ce in documentul anterior ni s-a prezentat cum se doreste impiedicarea accesului publicului la anumite contracte, codul de conduita etica ne spune cat de periculoase sunt contractele de achizitii publice, pentru ca "ofera o serie de oportunitati pentru dezvoltarea unor comportamente nu tocmai corespunzatoare, o parte dintre ele fiind susceptibile a fi considerate acte de coruptie".

Totul, din respect pentru cetatenii platitori de impozite

Insa, ca ironia sa fie deplina, intr-un text postat miercuri seara pe blogul personal, Udrea arata ce pas important a facut Guvernul "din respect pentru cetateanul platitor de impozite".

"Din respect pentru cetateanul platitor de impozite, astazi am facut un pas extrem de important in privinta eficientizarii cheltuirii banului public: pentru prima data in ultimii douazeci de ani, Guvernul Romaniei a stabilit standarde de cost pentru investitii finantate din fonduri publice", scrie ministrul.

Dupa ce explica in cateva exemple cat de nedreapta era situatia inainte, cum se va imbunatatii acum si ce a facut ea personal pentru ca lucrurile sa mearga mai bine, Udrea incheie in cateva fraze ce par desprinse din discursul unui super erou dupa ce a salvat orasul de raufacatori:

"Am vorbit in mai multe randuri despre determinarea pe care o am in a imbunatati starea de lucruri din administratie, despre respectul pe care il datoram cetateanului - contribuabil si despre grija cu care trebuie sa cheltuim banii publici. Nu sunt vorbe goale, am facut astazi inca un pas important in reducerea cheltuielilor si a coruptiei, am stabilit standarde de cost pentru investitii publice".

Udrea a scos de pe site documentul care vorbea de contracte-secret de stat

Curatenie pe site-ul ministerului

Ulterior, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a precizat ca documentul care vorbeste despre contracte de achizitii publice care sa nu respecte legea sau sa intre la categoria "secret de stat" este vechi, drept pentru care a fos scos.

Astfel, documentul ar fi fost postat in februarie 2008, cu mult inainte ca Udrea sa devina ministru si la Dezvoltare.

Comunicatul mai precizeaza ca Elena Udrea nu a facut deca sa transparentizeze si mai mult procedura prin care se atribuie contractele de achizitii publice si in niciun caz sa le transforme in secrete de stat.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Elena Udrea achizitii publice, #minister Dezvoltare Turism achizitii, #legea achizitiilor publice contracte, #Udrea contracte secret stat , #ministrul Dezvoltarii si Turismului