Dominic de Habsburg vine sa vorbeasca cu Udrea despre Bran

Miercuri, 14 Ianuarie 2009, ora 14:35
3336 citiri
Dominic de Habsburg vine sa vorbeasca cu Udrea despre Bran

Proprietarul Castelului Bran, Dominic de Habsburg, va veni in Romania cel mai probabil in 26 ianuarie pentru a purta discutii cu ministrul Turismului, Elena Udrea, si cu ministrul Culturii, Theodor Paleologu, in vederea preluarii administrarii Castelului Bran.

"Arhiducele Dominic Habsburg-Lothringen, impreuna cu cele doua surori ale sale, Maria-Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer, vor efectua o vizita in Romania peste aproximativ doua saptamani si vor avea intalniri cu ministrul Turismului, Elena Udrea, ministrul Culturii, Theodor Paleologu, si cu primarul din Bran pentru preluarea administrarii Castelului Bran", a declarat, miercuri, avocatul Corin Trandafir, partener la firma de avocatura Rubin Meyer Doru Trandafir, care reprezinta interesele familiei Habsburg, informeaza NewsIn.

Cel mai probabil, Arhiducele Dominic Habsburg-Lothringen va fi in Romania intre 26 si 30 ianuarie.

Dominic de Habsburg a primit Castelul Bran in urma retrocedarii acestuia pe 25 mai 2006. Dispozitia de restituire a fost semnata de directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion.

Totodata, ministrul Culturii si Cultelor de la acea vreme, Adrian Iorgulescu, si Dominic de Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevedea ca acesta ramane muzeu trei ani. Prin respectivul acord au intrat in posesia lui Dominic de Habsburg urmatoarele proprietati: castelul, Casa de ceai regina Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria si un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele doua lacuri din parcul castelului, cu o suprafata totala de 1.400 mp, si drumul de acces, de 1.650 mp.

Proprietarul Castelului Bran, Dominic de Habsburg, a mai solicitat anul trecut restituirea unei suprafete de 110 hectare de padure in zona comunei Bran, dosarul fiind in prezent la primaria din localitate si aflandu-se in curs de solutionare.

Dominic de Habsburg(foto) mai are de revendicat o serie de terenuri mai mici, tot in zona Bran.

Retrocedarea in natura a avut loc dupa aproape sase luni de negocieri intre Ministerul Culturii si Cultelor si avocatii noului proprietar, ca urmare a modificarii Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv de comunisti. Avocatii lui Dominic de Habsburg au facut la inceputul lunii decembrie 2006 o oferta de vanzare a Castelului Bran, in valoare de 60 de milioane euro, Consiliului Judetean Brasov. Ministerul Culturii si Cultelor s-a opus, considerand ca suma este foarte mare.

Ulterior, Dominic de Habsburg a retras oferta facuta si a anuntat ca a angajat firma americana de investitii private Baytree Capital Associates, care va elabora un plan strategic de dezvoltare a Castelului Bran, in vederea promovarii si vinderii proprietatii.

Castelul Bran, a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...