Drumul circuitului rosu, pavat cu bune intentii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 19 August 2011, ora 06:33
3286 citiri
Drumul circuitului rosu, pavat cu bune intentii (Opinii)

Ideea circuitului turistic "rosu", cum l-a definit Elena Udrea, adica dedicat lui Nicolae Ceausescu, mi se pare in principiu buna, tocmai pentru ca uitam prea repede.

Ar trebui sa fie un circuit dedicat nu doar turistilor straini, ci mai ales romanilor, iar pentru elevi ar trebui sa fie chiar o destinatie obligatorie. Asta, repet, in principiu, caci de la idee la fapta drumul este plin cu detalii si dupa fiecare dintre ele sta ascuns diavolul.

Marele pericol este sa transformam acest circuit intr-o distractie, un divertisment, care sa-l faca pe Nicolae Ceasescu un personaj comercial, interesant, "cool", chiar simpatic. Cam cum au ajuns Che Guevara si Fidel Castro, preferatii, modelele chiar ale unor personaje din politica romaneasca. Ar fi teribil sa ne trezim cu tricouri, brelocuri, calendare din care sa ranjeasca cuplul prezidential.

O asemenea abordare ar fi o adevarata impietate, o jignire impardonabila la adresa tuturor celor carora regimul Ceausescu le-a distrus viata, la adresa celor care au murit sau au ramas orfani in decembrie 1989. Vizitarea muzeului Auschwitz nu este o distractie. Nimeni nu iese de acolo razand si nu cumpara de acolo tricouri inscriptionate cu numele lui Mengele, ci terifiat, coplesit, pastrand in minte pentru totdeauna imagini de cosmar. Se poate insa si intr-o nota mai blanda, dar la fel de serioasa, cum este muzeul Conciergerie din Paris.

Circuitul turistic Ceausescu e binevenit, chiar necesar, numai in masura in care va fi un prilej de comemorare si meditatie, nu de divertisment. Si pentru asta, la obiectivele deja anuntate de Elena Udrea ar trebui sa fie adaugat, in mod obligatoriu, muzeul comunismului care sa adune marturiile intregii monstruozitati a acelor ani de care tot mai multi au inceput sa-si aduca aminte duios, cu tampa nostalgie. Ar trebui sa fie un muzeu de sine statator, nu o sectiune din Muzeul de Istorie, ceva asemanator memorialului de la Sighet, care se afla insa prea departe de Capitala pentru a fi inclus intr-un asemenea proiect.

Proiectul infiintarii unui asemenea muzeu exista si ii apartine ministrului de Externe, Teodor Baconschi, si teoretic, in scurt timp va fi emisa si o hotarare de guvern in acest sens. Reactiile stranite au fost insa descumpanitoare. Nu e de mirare ca a sarit in sus, ca oparit, Ion Iliescu, dar au avut reactii foarte reci, oarecum adverse si multi anticomunisti, nemultumiti ca apare o concurenta, pasamite, pentru memorialul de la Sighet. Sa apara (desi ideea de concurenta mi se pare stupida)! Sa fie cat mai multe astfel de muzee peste tot in tara, pana cand celor mai in varsta le va reveni memoria, iar cei tineri vor fi imunizati la acest cancer ideologic! Ba as include in circuit si casele RAPPS in care locuieste fosta si actuala nomenklatura in frunte cu o cumnata a fostului presedinte, Elena Ceausescu.

Dar circuitul Ceausescu nu face nicio referire la un muzeu al comunismului, in schimb include inchisoarea Doftana (e drept atat de degradata acum incat nu este vizitabila decat de amatorii de sporturi extreme). Este un semnal de alarma, caci in mitologia comunista Doftana a fost locul martirajului care l-a facut pe Nicolae Ceausescu un adevarat campion al antiimperialismului si antifascismului (parca asa era nu?). Asta vrem sa aratam, asta vrem sa acreditam in continuare?

Asa ca, una peste alta, mai degraba ma tem de aceasta idee a Elenei Udrea. Ma tem ca in Romania nu exista nici cultura si nici vointa politica pentru o astfel de intreprindere. Caci, de fapt, comunismul a supravietuit nu numai in clasa politica, ci si in mentalitatea colectiva. Asa ca decat un Ceausescu simpatic, un ,,che" de Scornicesti, personaj de legenda, mai bine ne lipsim de banii turistilor chinezi.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...