Editorial: Turismul de nebunie

Marti, 21 Aprilie 2009, ora 08:29
2254 citiri
Editorial: Turismul de nebunie

Ma rog la floarea de cires, spunea textierul Angelei Similea, transmitand, peste decenii, ministrului Turismului, contradictia dintre pestii din sticla de pe mileu si zidurile senine, reci, ca o oaza, a manastirilor din Bucovina.

Prin urmare daca ma mai prinde careva ca nu gasesc firul rosu dintre aspiratiile poporului si prestatia autoritatilor, sa ma dea cu fruntea de versul care anunta campania de promovare a tarii din sursa Elena Udrea & Marius Moga - "Romania - the land of choice".

Liberul arbitru si turismul religios - delicioasa mostra de umor involuntar la kilometrul zero al profetiilor despre aceasta tara binecuvantata!

Dar tot analizand fuiorul lui Cronos de Bucuresti, Elena Udrea si compania de sunete din guvern au gasit, chiar daca poate inca nu-si dau seama, ce solutie sa vare in injectia necesara muschiului turistic: cointeresarea romanului, ca s-asa are impresia ca nu-l baga nimeni in seama.

Unde se mai pomeneste atata amar de zile libere, indulcit de bucuria prestarii de mici la malul marii sau langa verdele padurii? Un popor crestin pana in ultimul sertar sarbatoreste lung Invierea, apoi Ziua internationala a celor ce muncesc (printr-o alta libera, care incepe vineri si se termina marti, ca sefu e generos), apoi 1 Iunie, 13 iulie (gasim ceva si aici), si tot asa, pana la revolutie.

Si-aici e cu deranj, ca marcam 20 de ani, deci il bagam in pastele ma-sii pe Brucan, ca oricum e mort, si tragem o hora peste ce-am fost si ce-am ajuns, aniversand prima decizie luata de CPUN: saptamana de lucru de 5 zile.

Cu iubirea chinuitoare, ca o durere de masele, pentru munca, romanul are o sansa nesperata pe taramul alegerii: sa devina ghid. Are un mare drag de zile libere, il termina de placere ora 10, cand il musca Bubi de picior si-l trezeste, ca sa-l hraneasca, iubeste ora petrecuta in vana si activitatea de parcare a masinii in padure, cu Vijelie irumpand printre copaci, gratarul asezat cu religiozitate pe iarba si mititelul asternut peste carbuni.

Iar in zilele cand ar trebui sa scrie niste nasoale la birou, sa-l angajeze doamna Udrea sa le explice la straini de ce tara tuturor posibilitator e Romania, nu fucking America: gasesti, printre codri verzi de brad si pajisti de matase, politicieni prabusiti peste altar, in rugaciuni nesfarsite, apoi prabusiti in fotolii, demonstrand ca n-au priceput de ce-au fost la biserica.

Apoi drumuri netede, dar pline, si drumuri bombardate, care pot constitui temelia turismului balnear, si pe marginea lor, ca in Cuba, populatia care canta si danseaza langa caini verzi de la atata frunza.

Pe unde te uiti, ceva trebuie zarit si explicat. Nu paradoxul roman, ci notiuni simple: suntem lenesi si saraci, dar voiosi si lipsiti de ridicol. Astfel ca vizitatorul poate experimenta nebunia sincera, pentru ca intors acasa, unde criterile de performanta ii vara in fund un ardei iute, isi va da seama ca e fericit, avand traiul asigurat.

Punand un roman in spatele fiecarui turist, Elena Udrea il va ajuta pe acesta din urma sa realizeze ca nu are de ce sa ceara vacanta. Munca l-a creat pe om.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#turism Elena Udrea, #campanie promovare Romania, #Udrea Moga turism , #ministrul Dezvoltarii si Turismului