Opinii: Elena, brandul fatal al Romaniei

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 29 Iulie 2010, ora 23:55
8377 citiri
Opinii: Elena, brandul fatal al Romaniei

"Land of choice" a fost sustras, "Explore the Carpathian garden" suna ca dracu'. Turisti oricum nu mai exista - criza i-a calmat pana si pe neobositii veterani din Occident care strabateau lumea in lung si-n lat.

Traian Basescu si Emil Boc au infiintat un minister pentru Elena Udrea exact cand criza economica cucerea intreaga lume. Ca si cum turismul ar fi devenit ultima placere inaintea mortii, nu prima cheltuiala taiata de pe lista reducerilor.

Peste tot in lume turismul a scazut vizibil, nimeni nu mai investeste in acest sector, iar in timp ce toate statele lumii incearca sa insufle viata economiei adevarate, noi ne inventam si reinventam in permanenta brandul. O goana dupa forma, in timp ce continutul este lasat prada falimentului si colapsului. O activitate care pentru ministrul Turismului si Dezvoltarii se confunda cu afisatul in public si schimbatul toaletelor de cateva ori pe zi.

Ne schimbam brandul precum sosetele ca si cum de asta ar depinde viitorul acestei tari, nu de dezvoltarea in sine a economiei, infrastructurii si societatii. Pentru ca aceste anomalii sa poate fi posibile, exista o minte in Guvern care a reusit sa le subjuge pe toate celelalte. Ea a convins un partid, un Executiv si un presedinte ca este cea mai buna. Nu e putin lucru, cu atat mai mult trebuie apreciat.

Imbracata cu scutul intangibilitatii, Elena Udrea a reusit performante considerabile. A cheltuit sume enorme fara niciun rezultat, a imbracat sute de costume si a calarit tot ce se putea, de la cai si biciclete pana la mai multe ministere deodata, fara a lasa nimic in urma. Turistii nu au mai venit niciodata. Ba chiar au fugit in tari mai ieftine si mai frumoase - vezi Croatia, Muntenegru, Bulgaria.

Romania nu ofera nimic, dar ne place sa ne iluzionam ca suntem buricul Pamantului, centrul Universului si cei mai ospitalieri din Cosmos. In fapt, nu avem drumuri, nu avem servicii, nu exista hoteluri decente, muntii de gunoaie pandesc de la munte pana la mare, preturile sunt comparabile cu cele de pe Coasta de Azur, iar hotii si baietasii cu ceafa groasa au devenit patronii spirituali ai statiunilor de la litoral.

In tara in care dintr-un colt intr-altul se ajunge dupa mers aproape o zi intreaga, indiferent de mijlocul de transport, unde tepele au devenit un modus vivendi autohton, patria coruptiei fara niciun corupt, unde fostii securisti si informatori au ajuns lideri de opinie sau ministri si presedinti de partid, unde poporul isi regreta dictatorul si calaul dupa doar 20 de ani de democratie - aici, brandul cel mai potrivit ar fi "Tara celor trei Elene".

Elena Lupescu, Elena Ceausescu si Elena Udrea sunt cele trei femei care pana acum au marcat, din nefericire, doar negativ istoria acestui popor. Pentru doua dintre ele, poporul nu are nicio vina - au venit impuse de destin, de alti conducatori etc.

Ultima Elena, cea care a inventat brandul nimicului, risca sa devina in curand optiunea unui popor sau cel putin a majoritatii lui. Abia de atunci vom putem spune ca Elena a devenit un brand de tara la fel de valabil ca Dracula, Tepes, Stefan Cel Mare, Ceausescu sau Casa Poporului. Pana atunci ne consumam energiile si banii si timpul cu nimic despre nimic.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...
Comentarii
Ghilotina
rank 5
Musiu Leca ! Vad ca pe voi , cei dedati la coalitia "Grivco" v-a lovit aceeasi sambla : aveti acelasi tipar de discurs si aceeasi maniera de abordare si exprimare . Vorbiti ca C Antonescu mult si fara sens .