Elena Udrea pune neperformanta turismului romanesc pe seama evaziunii fiscale

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 09:53
4183 citiri
Elena Udrea pune neperformanta turismului romanesc pe seama evaziunii fiscale
Foto: facebook.com

Turismul romanesc va deveni cu adevarat performant cand nu va mai exista evaziune fiscala, considera ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea.

Ce le ureaza Elena Udrea romanilor in 2012

"Daca toti posesorii de pensiuni si hoteluri ar lucra fiscalizat, cu siguranta si investitiile MDRT ar putea fi mai mari. Noi facem tot posibilul sa-i stimulam (avem TVA de 9% la serviciile turistice, iar taxa hoteliera a fost scazuta in acest an la 1% din valoarea tarifului de cazare), dar trebuie sa inteleaga ca bunul mers al lucrurilor tine si de comportamentul lor. Pentru ca turismul sa functioneze, ca orice alta ramura economica de altfel, evaziunea trebuie eradicata", scrie Elena Udrea pe blogul personal.

"In acest moment, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului desfasoara cea mai ampla campanie de investitii in infrastructura de turism din ultimii 20 de ani. In zona montana, se reabiliteaza statiuni intregi, se construiesc partii de schi, telescaune, telecabine, se amplaseaza indicatoare turistice etc. Exista o emulatie pozitiva din partea investitorilor privati in acest sens, iar turistii sunt din ce in ce mai multi si, as indrazni sa spun, mai multumiti. Nu spun ca totul e perfect, dar e clar ca exista un plus fata de anii trecuti.

Dovada a progreselor inregistrate este si gradul de ocupare din perioada Sarbatorilor, care a ajuns chiar la 95% de Revelion. Iar asta in conditiile in care preturile de cazare sunt inca destul de piperate. Numai pe Valea Prahovei, Inspectoratul General de Politie a anuntat un trafic de 90.000 de masini in sensul de mers catre Brasov", explica sefa de la Turism.

Insa, potrivit fostului consilier prezidential, indiferent de rezultatele pe care le are MDRT, evaziunea fiscala din turismul romanesc il transforma intr-unul neperformant.

"Aici apare o problema - numarul locurilor de cazare declarate este de doar 32.424. Daca ne gandim ca in fiecare masina erau in medie 3 persoane care mergeau sa petreaca sarbatorile in Brasov si Prahova, atunci avem o imagine a nivelului de evaziune fiscala practicata. Ceea ce este o problema mare pentru bugetul de stat.

Ministerul pe care-l conduc isi propune sa creasca turismul romanesc si face asta aflandu-se in permanenta sub asediul mediatic al tuturor celor rau intentionati. Daca luam in considerare cifrele oficiale (cele declarate), turismul pare sa se miste mai incet decat o face in realitate.

Progresul real este cu mult mai mare, iar profiturile investitorilor, de multe ori sunt semnificative. Din pacate exista un sabotaj din partea celor care detin unitati de cazare pe care nu le inscriu in sistem", subliniaza Elena Udrea.

In aceste conditii, ministrul democrat-liberal crede ca turismul romanesc nu va progresa cu adevarat decat in momentul in care toate partile implicate (minister, investitori, turisti) vor conlucra: "Cu o evaziune de o asemenea amploare, de multe ori e greu sa justifici investitiile facute. Mai mult, avand in vedere ca bugetul MDRT este limitat si trebuie prioritizate lucrarile de investitii, corect se pune intrebarea daca merita sa aloci bani catre proiectele de infrastructura turistica".

Pe de alta parte, "exista insa si situatii pozitive", mentioneaza Elena Udrea: "In acest sens, as vrea sa dau ca exemplu de succes statiunea Straja. Acolo, in urma cu un an, la prima mea vizita, privatii, cei care si-au construit pensiuni sau minihoteluri, m-au rugat sa investesc in extinderea si modernizarea domeniului schiabil.

Le-am spus ca nu pot sa dau bani intr-o statiune in care nu exista locuri de cazare, conform celor declarate la minister. Au inteles ce au de facut si au declarat peste 1.113 de locuri de cazare reale (iesind din economia neagra), ajungand la finalul lui 2011 la 1.313, iar noi ne-am tinut de cuvant si am demarat investitiile. Acum se exinde domeniul schiabil, se construiesc partii noi, apar instalatii de zapada artificiala si chiar un lac de acumulare pentru tunurile de zapada.

Elena Udrea: Sunt convinsa ca 2012 va fi un an al confirmarilor

Zilele trecute, am vazut la stiri cateva reportaje cu faptul ca Straja a fost o statiune plina de Sarbatori. Turistii erau multumiti de conditiile de acolo, iar patronii de pensiuni si hoteluri erau si ei satisfacuti de numarul mare de clienti. Astfel, Straja a devenit un exemplu de parteneriat intre minister si privati".

A.T.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Elena Udrea turism romanesc, #Udrea turism performant evaziune, #evaziune fiscala turism, #Elena Udrea ministrul Turismului , #ministrul Dezvoltarii si Turismului