In apararea turistului Elena Udrea

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 13 Ianuarie 2009, ora 20:37
6803 citiri
In apararea turistului Elena Udrea
Foto: Ziua

Toata presa, toti analistii, aproape fara exceptie, au sarit la gatul ministrului Turismului, Elena Udrea.

Multe dintre atacurile presei au venit ca o consecinta directa a "perlelor" lansate de Elena Udrea. Altele au fost lansate dintr-o neincredere naturala in capacitatile "blondei de la Cotroceni" de a conduce un minister, fie el si cel al Turismului.

Exista si multe exagerari din partea presei insa, asa cum exista si multe interpretari gresite, mai mult sau mai putin voite, in legatura cu afirmatiile facute pana acum de Elena Udrea, in calitate de ministru al Turismului.

Turism fara infrastructura

Daca vreti, intr-o tara ca a noastra, in care nu exista infrastructura, turismul, indiferent de ministrul pe care l-ar avea, nu ar avea nicio sansa sa renasca.

Asta deoarece turismul unei tari este strans legat de autostrazile, aeroporturile, serviciile de transport si alte cateva lucruri care, in Romania, nu exista sau functioneaza impotriva celor care se incumeta sa le incerce.

Mai mult de atat, operatorii privati din turismul romanesc, hotelierii si alti prestatori de servicii, cei care conteaza cel mai mult intr-un sistem turistic sanatos, practica tarife asemanatoare celor mai exclusiviste si mai exotice locatii turistice din lume.

Preturile de la majoritatea hotelurilor si pensiunilor private din Romania, fie ele de la munte sau de la mare, concureaza cu succes preturile practicate pe Coasta de Azur, de exemplu, sau din Austria. Doar ca in strainatate, spre dezavantajul nostru, raportul pret-calitate este infinit mai bun decat cel pe care il gasim in Romania.

In acest context, i-am putea ierta Elenei Udrea iesirea de la prima conferinta de presa in care cerea hotelierilor sa scada preturile si sa mai lucreze la calitatea serviciilor. In mod normal, aceasta balanta se corecteaza de la sine, legea cererii si a ofertei trebuind si in acest caz sa isi faca efectul.

Mitul amabilitatii romanilor

Dar lipsa infrastructurii din Romania nu este singura piedica din calea turismului. Comportamentul necivilizat si lipsa de politete au transformat "amabilitatea" locuitorilor acestei tari intr-un mit si au devenit si ele puncte slabe in drumul catre atragerea pensionarilor bogati din Occident.

Din perspectiva acestor restante majore, turismul din Romania este condamnat a priori sa isi duca zilele intr-o conditie mizera. Ce politician sau chiar tehnocrat ar putea fi invocat cu mai mare success in locul Elenei Udrea? Indiferent de numele ministrului, turismul din Romania va fi mort atata timp cat nu vom avea autostrazi, aeroporturi si servicii de transporturi la standarde europene.

In aceste conditii, de ce ar fi atat de absurd sa incerci sa renasti turismul care sa aiba ca principale puncte de atractii manastirile din nordul Moldovei, Bucovina sau Maramures? Manastirile din Neamt, Suceava sau Maramures sunt printre putinele obiective turistice care exprima cel mai bine traditia romaneasca autentica.

Imi imaginez ca strainii care ne viziteaza tara ar avea un interes mai mare sa vada Voronetul decat cetatea Sibiului, care exprima stilul sasesc usor recognoscibil oriunde in Occident.

Turismul balnear a starnit si el un val intreg de critici la adresa ministrului Turismului, Elena Udrea. Da, poate ca aceasta idee nu va fi dusa niciodata la bun sfarsit, poate ca Bucurestiul nu va deveni nici in doua mandate de ministru ale Elenei Udrea un punct turistic cunoscut pe harta locatiilor balneare internationale.

In fond, Budapesta este recunoscuta in lume pentru baile sale termale si pentru centrele sale balneare.

O problema de incredere

Insa, pana atunci am putea avea, macar de proba, incredere in Elena Udrea. Plecand de la ideea ca in privinta turismului mai rau de atat nu se poate, am putea face un pariu, un exercitiu de incredere.

Asadar, sa lasam de la noi si sa ne prefacem ca avem incredere, si in acelasi timp imaginatie, si sa ii acordam un timp de gratie ministrului Turismului.

Un timp in care sa trecem peste contradictia ivita intre cele doua imagini ale ministrului Elena Udrea. Una a tinerei cu bani, cu poseta Louis Vuitton, cu celular Vertu care coboara din masini de lux si vorbeste ca "o blonda", si cealalta imagine pe care ne-am fabricat-o noi despre un ministru: una a competentei (intelectuale si nu numai).

Am putea si sa nu subestimam puterea Elenei Udrea de a face o imagine mai buna turismului romanesc in strainatate. Iar acest lucru nu este deloc putin. Ba chiar, pentru turismul din Romania, este printre putinele lucruri bune care pot fi facute repede si eficient.

(Nota redactiei: Pentru cititorii Ziare.com care se simt contrariati de acest text, care prezinta o opinie diferita fata de pozitia conturata in textul ( Turismul ministrului Udrea) publicat anterior, mentionam ca este doar o manifestare a libertatii de opinie pe site-ul pe care va multumim ca intrati zilnic. Pro si Contra prestatiei ministrului Turismului, Elena Udrea, acesta este exercitiul de opinie pe care vi-l propune Ziare.com, de aceasta data.)

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Elena Udrea, #ministrul Turismului, #infrastructura, #turism ecumenic, #balnear , #ministrul Dezvoltarii si Turismului