Presa, aliatul Elenei Udrea

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 13:27
4308 citiri
Presa, aliatul Elenei Udrea

Un studiu recent dat publicitatii de Media IQ ne arata ca Elena Udrea este, de departe, cel mai mediatizat poltician roman, devansand nu numai liderii propriului partid, ci si pe cei ai Opozitiei, care numai de lipsa de atentie si afectiune a televiziunilor de stiri, de exemplu, nu se pot plange.

Studiul, realizat intre 7 martie si 9 septembrie, ne arata ca in perioada vizata Elena Udrea a beneficiat de 8.088 de aparitii in cele 780 de surse media monitorizate, urmata fiind de presedintele PSD Victor Ponta, cu aproximativ 7.400 de aparitii, de senatorul Mircea Geoana, cu putin peste 6.000 de aparitii si de presedintele PNL, Crin Antonescu cu aproape 4.900 aparitii.

Aceasta mediatizare nu reflecta nici anvergura politica a d-nei Udrea, nici multimea de proiecte care nu ar lasa-o sa puna geana pe geana si nici competenta in functie a domniei sale. Ea reflecta un singur lucru: ca Elena Udrea a avut inteligenta sa transforme un handicap initial intr-un avantaj, care i-ar putea aduce beneficii uriase.

Actualul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului a pornit cu stangul in relatia cu presa, de la acea prima confruntare cu Robert Turcescu incheiata cu o monumentala gafa din care reiesea, in toata splendoarea ei, incultura, cel putin politica, a d-nei Udrea. Apoi, totul, de la tinuta la anturajul domniei sale, de la pozitia ocupata la Palatul Cotroceni la barfele aferente acesteia, a devenit subiect de prima pagina.

Uneori la comanda, dar adesea si din autentic dezgust sau revolta, presa de toate felurile a facut din d-na Udrea o autentica tinta: de la balerinii albi purtati la inundatii, pana la poseta valorand cel putin cat 10 salarii medii pe economie, de la mop si sarma, la ancheta din Parlament, de la contractul cu BRD pana la scandalul frunzei, fiecare gest, fiecare cuvant, fiecare grimasa, fiecare pas al Elenei Udrea au fost tocate pana la saturatie, cu mult mai intens decat orice proiect politic serios al oricarui politician.

Probabil ca cineva mai slab de inger ar fi cedat nervos. Dar d-na Udrea nu este slaba de inger. Ba chiar pare dotata cu o rezistenta de exceptie. In plus, vadeste si o inteligenta politica remarcabila, macar aceea de a-si alege consilieri buni si de a-i asculta.

Acesti consilieri au invatat-o probabil ca tot ceea ce nu te omoara te face mai puternic. Asa se face ca Elena Udrea a inceput sa foloseasca in avantajul propriu supramediatizarea, lucrand intens nu la substanta si proiecte, ci la slefuirea propriei imagini. Nu numai ca rochita a devenit mai lunga, decolteul mai putin adanc si culorile mai pale, nu numai ca machiajul si coafura au cunoscut ajustari radicale, dar vedem ca si mesajele politice ale domniei sale au devenit mai penetrante si mai articulate.

Iar cea mai spectaculoasa performanta de imagine a reusit-o intr-o confruntare TV cu Catalin Tolontan, confruntare pe care a reusit sa o castige prin victimizare si imagine, chiar daca argumentele erau in mod cert de partea jurnalistului. Iar acum, Elena Udrea incepe sa se impuna ca voce reformatoare si principiala din PD-L, beneficiind de faptul ca ziaristii ii vaneaza in continuare pantofii si pletele. Dar cum acestea s-au demonetizat deja, mesajele, neanalizate in mod serios in toata ipocrizia lor, prind tot mai mult.

Nu numai ca presa a cazut in propria ei capcana, dar se si incapataneaza sa ramana acolo. Prin urmare, sa nu se mire prea tare niciunul dintre marii ei dusmani daca maine, pomaine, cu ajutorul celor care si-au facut un scop din a o ingropa, Elena Udrea va ajunge mai sus decat spera. Este un lucru pe care pare sa-l fi inteles doar un alt produs de presa, de un calibru asemanator cu al Elenei Udrea, si care a beneficiat din plin de pe urma faptului ca a fost multa vreme o tinta. ,,....cu Elena Udrea avem o problema (in lupta pentru primaria Capitalei) n.r.). Elena Udrea este dracoasa si mobilata", spune Marian Vanghelie.

Citeste si:
Cel mai „deștept băiat din energie” a relatat cum i-a dat bani Elenei Udrea pe vremea PDL. Cine a dus „mortu' în Modrogan”
Cel mai „deștept băiat din energie” a relatat cum i-a dat bani Elenei Udrea pe vremea PDL. Cine a dus „mortu' în Modrogan”
Omul de afaceri Bogdan Buzăianu – fost patron al Energy Holding, unul dintre așa-zișii „băieți deștepți din energie” – a relatat în fața instanței cum i-a dat peste 2,5 milioane...
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Peste 130 milioane de euro au fost alocate marilor consumatori de energie, a anunțat miercuri, 8 decembrie, Ministerul Energiei. Ministrul de resort, Virgil Popescu, dă asigurări că vom...