Saptamana politica: Elena Udrea, pusa la pamant de o frunza

Luni, 02 August 2010, ora 12:18
3988 citiri
Saptamana politica: Elena Udrea, pusa la pamant de o frunza

Evenimentele politice se succed cu rapiditate. Oamenii uita. Nimeni nu mai are timp sa analizeze. "Saptamana politica in analiza" iti ofera posibilitatea sa vezi lucrurile la rece si in ansamblul lor.

Ziare.com iti propune sa discuti la inceputul fiecarei saptamani, pe baza analizei, principalele subiecte politice.

26 iulie - 1 august 2010

O saptamana picanta, presarata cu conflicte, ne-a atras atentia fata de anumite probleme mai vechi. Asa am descoperit pentru a nu stiu cata oara ca Romania este o tara turistica, dar nefrecventata, ca punem pret mai mult pe imagine decat pe substanta, ca mare este gradina Domnului cand vine vorba de persoane care vor sa justifice excelenta campanie a doamnei ministru Elena Udrea.

Corneliu Vadim Tudor revine spectaculos in politica nationala, reintrodus pe usa din fata de catre televiziunile comerciale angajate in lupta eterna cu Traian Basescu si PD-L.

In plus, vicepresedintele Parlamentului European Laszlo Tokes isi continua promovarea proiectului personal de obtinere a autonomiei Tinutului Secuiesc.

Elena Udrea, pusa la pamant de o frunza ... dar nu orice fel de frunza

Nu au trecut nici doua saptamani de la ultimul scandal, ca doamna ministru Elena Udrea a dat peste altul. In perioda inundatiilor, cand dumneaei colinda zonele afectate minunandu-se de furia apelor, impartea crestineste ciocolata, din jeepul cu geamuri fumurii, unor copii amarati. Sau pantofi de lac unor femei care isi pierdusera agoniseala de-o viata.

Acum, brandul de tara, altul, evident, o readuce din nou pe doamna ministru in atentia oficialilor europeni interesati de modul cum se cheltuiesc banii comunitari, in atentia jurnalistilor, in atentia oamenilor care se minuneaza pe zi ce trece de nazbatiile vicepresedintelui PD-L, in atentia opozitiei pregatita de scandal.

Sunt sigur ca, de data asta, scandalul a dat peste dumneaei, mai mult decat ar fi cautat dumneaei scandalul. Si uite asa, doamna ministru Elena Udrea isi construieste o imagine negativa demna de invidiat.

Si acest lucru il confirma ultimele sondaje care au masurat gradul de favorabilitate, credibilitate, simpatie fata de anumiti politicieni. Si in acest caz vicepresedintelui PD-L nu-i place sa nu fie in top.

Avem nevoie de brand de tara. Asa cum si alte tari cu un potential turistic mult mai mare decat al nostru au nevoie. Insa, in Romania, crearea unui brand de tara este justificarea cheltuirii cu nesimtire a altor bani publici sau europeni. Brandul de tara nu se schimba peste noapte. Brandul se construieste in timp, se intretine si se alimenteaza din substanta acestuia. Adica din zonele de atractie turistica si de infrastructura care le sustine.

Justificarea penibila pe care unii participanti la construirea acestui brand de succes au avut-o toata saptamana a fost aceea ca mai intai sa aducem turisti si abia apoi sa construim drumuri, autostrazi, sa invetam servicii de calitate. Din pacate, aceasta logica inversa nu ne aduce nimic bun.

Daca romanii nu mai frecventeaza zone ca Borsec, Baile Herculane, Olanesti, Semenic pentru ca sunt in paragina, cum ar putea turistii straini sa fie impresionati si sa revina?

O persoana intervievata in legatura cu o statiune romaneasca a exprimat intr-un mod foarte concis parerea romanilor fata de statiunile altadata des frecventate: "Venim, ne uitam si mergem in Austria!". Oare de ce?

Reinventarea extremismului

Nu este nimic mai rau ca din cauza luptei dintre Realitatea TV, Antena 3 si Traian Basescu sa fie resuscitate personaje ca Vadim Tudor pentru a arunca cu injurii in stanga si in dreapta.

Astfel de personaje politice ar trebui puse la naftalina si uitate in lada cu zestre a istoriei postdecembriste. Vadim Tudor a fost inventat la inceputurile democratiei noastre de catre Ion Iliescu pentru a tine in lesa avantul democratic al partidelor istorice. Ulterior, partenerul devotat al FSN s-a delimitat si a inceput sa-si joace propriul rol, de partid de extrema dreapta in anumite momente si de extrema stanga in altele.

Filozofia oportunista si ambigua a liderului PRM si contextul politic, economic si social favorabil l-au plasat pe acesta in 2000 in finala alegerilor prezidentiale. Frica resimtita atunci a fost acum uitata. Exilat in urma unui alt context favorabil pe care tribunul l-a jucat excelent, Vadim Tudor revine in viata politica intr-un mod spectaculos.

Nu cred ca Romania anului 2010 mai are nevoie de astfel de personaje politice uitate din timpuri imemoriale in postmodernismul incert. Trierea afluxului de tineri politicieni aparuti in urma disparitiei unei parti importante a vechilor dinozauri ar trebui sa dea mai multa bataie de cap televiziunilor decat promovarea relicvelor nationalisto-extremiste.

Autonomie locala avansata domnule Tokes, nu autodeterminare!

Visul vicepresedintelui Laszlo Tokes este visul unui singur om. Din fericire pentru stabilitatea politica si teritoriala a Romaniei. Proiectul de autonomie teritoriala este proiectul unui singur om, nu este proiectul unei majoritati considerabile a maghiarilor. Nu este nicio presiune a minoritatilor si nicio dorinta reala de autodeterminare.

Constitutia Romaniei nu este Sfanta Scriptura, insa ea nu se poate modifica pentru ca un singur om doreste modificarea acesteia. Pastorul clujean exagereaza importanta autonomiei pentru majoritarii maghiari din Tinutul Secuiesc.

Conflictul dintre Laszlo Tokes si liderii UDMR confirma faptul ca actiunea politica este diferita pentru cei doi reprezentanti. In timp ce pastorul reformist este categoric si consecvent in privinta autonomiei, UDMR, exponentul principal, majoritar al maghiarilor, foloseste discursul autodeterminarii numai in campaniile electorale pentru a mobiliza electoratul radical.

Istoria politica postdecembrista a UDMR a demonstrat ca maghiarii s-au integrat din punct de vedere politic si ca partidele i-au considerat parteneri in formarea unor largi coalitii executive sau legislative. Reprezentarea minoritatii nationale a fost recunoscuta prin insasi existenta UDMR.

Ce rost ar avea sacrificarea linistii interetnice pentru obsesia unui singur om?

Citeste si:
Sorin Grindeanu anunţă că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 1 decembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Sorin Grindeanu anunţă că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 1 decembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunţat, luni, 29 noiembrie, într-o conferinţă de presă, că aeronava TAROM care îi aduce în ţară pe românii blocaţi în urma anulării...
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Senatorul USR Cosmin Poteraș a depus luni, 29 noiembrie, o inițiativă care introduce cursuri de conducere defensivă pentru cei cu carnetul de conducere suspendat. Concret, Cosmin Poteraș...
Comentarii
oscar
rank 5
Udrea nu a fost pusa la pamant de frunza verde si culoarea portocalie din logo ci de incompetenta crasa a acesteia si a sfatuitorilorsi subordonatilor domniei sale.