Sondaj Ziare.com: Care a fost cea mai reusita campanie de promovare a Romaniei?

Vineri, 30 Iulie 2010, ora 19:51
5429 citiri
Sondaj Ziare.com: Care a fost cea mai reusita campanie de promovare a Romaniei?
Foto: 1235.ro

Noul brand turistic al Romaniei a fost lansat, joi, la Shanghai. Sloganul este "Explore the Carpathian garden", iar logo-ul contine imaginea stilizata a unei frunze, plasata deasupra numelui tarii.

Evenimentul lansarii noului logo s-a transformat insa, in scurt timp, intr-un adevarat scandal, dupa ce bloggeri romani au descoperit ca frunza din logo este la fel cu cea de pe logo-ul unei companii de transport britanice, care va lansa in mai putin de o luna autobuze ecologice pe aeroportul londonez Heathrow.

Lansarea a ajuns astfel sa inscrie in lungul sir al controverselor legate de modul in care autoritatile publice au incercat sa promoveze imaginea Romaniei in afara tarii.

De la albumul "Eterna si fascinanta Romanie", tiparit in 1995 in 10.000 de exemplare, pentru care statul roman a platit 6 milioane de dolari, trecand prin "Romania, mereu surprinzatoare" si "Romania, the land of choice", sloganul "Explore the Carpathian garden" este considerat neinspirat.

Incercari nereusite de a gasi ceva cu care sa atragem turisti

Romania nu se afla la prima tentativa de a-si crea o imagine menita sa aduca investitori si sa ii seduca pe turistii din toata lumea.

"Fabricat in Romania" incerca acum 10 ani sa promoveze produsele romanesti in strainatate. Au urmat inevitabilul scandal si falimentul programului.

Apoi, la mijlocul anilor '90, presedintele de atunci, Ion Iliescu, a incercat sa promoveze turismul romanesc prin albumul "Eterna si fascinanta Romanie" - era un album foto care a costat nu mai putin de 7 milioane de dolari. Din pacate, nici aceasta incercare nu a avut succes.

Si in anul 2004, incercarea de a crea un brand de tara a picat la capitolul efecte pozitive: "Romania mereu surprinzatoare" a costat 2 milioane de euro si a fost rapid catalogat drept un slogan prost inspirat. Richard Batchelor, seful echipei de consultanti internationali din cadrul Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT0, a "desfiintat" sloganul: "'Simply Surprising' nu comunica esenta Romaniei pentru potentialii vizitatori".

In 2006, Ministerul de Externe a initiat "Fabulospirit". A costat 110.000 de euro si a fost abandonat inca din primele etape ale promovarii.

In 2009, campania "Romania, land of choice" a costat inca aproape un milion si jumatate de euro, eroii clipurilor publicitare fiind aceleasi glorii sportive care au insotit-o si in 2010 pe Elena Udrea la Shanghai: Nadia Comaneci, Ilie Nastase si Gheorghe Hagi. Nici aceasta campanie nu a produs rezultatele asteptate.

Ziare.com va invita la vot: Care considerati ca a fost cea mai reusita campanie de promovare a Romaniei?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#campanie promovare Romania, #brand Romania slogan logo, #Udrea Romania slogan brand , #ministrul Dezvoltarii si Turismului
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
Cea mai "buna" campanie de tara a fost ranjetul lui ion ilici (sa ma scuze forumista ulivia=ursu livia alias bstefan cu tancul sovietic)