Turismul ministrului Udrea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 13 Ianuarie 2009, ora 19:39
10000 citiri
Turismul ministrului Udrea

D-na Elena Udrea a descoperit solutia pentru domeniul pe care-l pastoreste, nu serviciile secrete, ci Turismul.

Dupa ce la audierea din Parlament ne-a descris scolareste frumusetile patriei, iata ca acum s-a asezat pe meserie: "Am stabilit ca prioritatea nationala din domeniu o reprezinta turismul balnear. Romania are o treime din izvoarele termale din Europa si cred ca putem ajunge sa fim una dintre primele destinatii europene in turismul balnear", a spus Elena Udrea.

Ministrul s-a referit in mod special la Capitala: "Bucurestiul sta pe un izvor de apa termala si fie se stie acest lucru si nu a fost valorificat, fie nu se stia pana acum".

Minunata idee! Dar cum vede doamna Udrea punerea in practica a acestei prioritati nationale, care a luat locul turismului ecumenic de la audierile din comisia de specialitate? Simplu, schimbandu-i numele: turismul balnear cel prafuit al pensionarilor se da de trei ori peste cap si devine stralucitorul turism de wellness al tuturor varstelor. Si gata!

Cum o sa atragem turistii, macar pe cei romani, spre aceste statiuni? La fel de simplu: rugandu-i frumos. Ministrul Udrea a lansat un apel la patriotism prin sustinerea turismului romanesc, indemnandu-i pe romani sa-si faca vacantele in tara, iar pe hotelieri ca in aceasta perioada de criza (sic!) sa micsoreze preturile si sa-si imbunatateasca serviciile. Si gata!

D-na Udrea a relansat turismul si nici macar n-a durut.

Lasand gluma la o parte, Elena Udrea a dat luni o rara mostra de incompetenta si inutilitate. Daca ar fi calcat in ultima perioada prin Caciulata, Olanesti, Govora sau Buzias, spre exemplu, ar fi abordat cu mult mai multa prudenta tema turismului de wellness si din cu totul alta perspectiva.

Trecem peste faptul ca si-ar fi rupt masina pe drumurile catre aceste locatii, caci, ma rog, nu tine de domeniul ei.

Statiunile romanesti balneare au nevoie de infinit mai mult decat o schimbare de nume. Au nevoie, in primul rand, de investitii masive. Investitii private, pentru ca, in ipoteza ca d-na Udrea nu stie, turismul este un domeniu exclusiv privat.

Asa ca ministrul nu poate controla aceste investitii, in schimb le poate stimula. Dar nu prin indemnuri patriotice, ci prin, de exemplu, unele intiative legislative privind facilitati fiscale pentru anumite zone in anumite conditii sau prin consultanta usor accesibila pentru operatorii din turism care vor sa obtina finantare externa.

Atat doar ca Elena Urea n-a zis o vorba depre astfel de intentii care ar fi dat o oarecare greutate prioritatii ei nationale.

Vorbea d-na Udrea despre potentialul balnear, pardon de wellness, al Bucurestiului. Acesta n-a fost pana acum un secret decat, poate, pentru dumneaei. El a fost chiar, intr-o oarecare masura, valorificat.

Pe Soseaua Straulesti, exista baza care se numea Foradex care valorifica exact apele termale si era foarte cautata. Baza a fost inchisa si cat de curand se va transforma intr-un prea frumos cartier rezidential, investitor fiind, se pare, un coleg de coalitie al d-nei ministru.

Cat despre indemnurile Elenei Udrea care romani, ele reflecta o necunoastere profunda atat a regulilor economiei de piata, cat si ale manifestarilor patriotismului.

Pentru ca a fi patriot nu inseamna sa fii fraier. Iar a alege conditii proaste la preturi mai mari in detrimentul unor conditii mai bune la preturi mai mici asa se numeste. Despre patriotism vorbim in cazul unor oferte comparabile ceea ce arareori e cazul.

La randul lor, patronii nu vor ajusta tarifele si conditiile pentru ca asa ii sfatuieste un ministru, ci presati de legea fundamentata a pietei, legea cererii si a ofertei.

Ce poate face totusi ministerul este sa inaspreasca sanctiunile pentru nerespectarea standardelor, sa sporeasca exigenta legata de fiecare stea si margareta, sa intensifice controalele. Ati auzit vreo vorba despre asta?

Un lucru am inteles, totusi, in lumina prioritatii anuntate de Elena Udrea. Ne-am lamurit de ce avea nevoie ministrul Turismului de o structura de informatii in subordinea sa: ca sa descopere izvoarele termale ale Romaniei.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Elena Udrea turism, #turism balnear Bucuresti , #ministrul Dezvoltarii si Turismului