Turismul, pierdut pe drumurile inexistente ale Romaniei

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Sambata, 27 Decembrie 2008, ora 07:00
4667 citiri
Turismul, pierdut pe drumurile inexistente ale Romaniei

Turismul romanesc nu exista. Si, spre dezamagirea Elenei Udrea, nu exista nici macar turismul ecumenic. Turismul este o suma de servicii care, toate la un loc, dau ceea ce de obicei se intelege prin acest cuvant.

Un important factor in dezvoltarea turismului este infrastructura unui stat. Drumurile, sosele, autostrazile, aeroporturile, mijloacele de transport care asigura legatura intre principalele asezari dintr-o tara, toate joaca un rol foarte important in eficacitatea turismului din tara respective.

Turismul - o suma de servicii inexistente in Romania

Serviciile hoteliere reprezinta, de asemenea, un rol factor major in cota turistica a unei tari. Incepand de la conditiile de cazare pe care le ofera si pana la modalitatile de promovare, unitatile hoteliere atrag sau, dimpotriva, resping potentialii turisti.

Minuni ale naturii de ar avea o tara, acestea ar putea sa nu valoreze nimic, din punct de vedere turistic, atat timp cat cei care s-ar putea numi turisti nu pot ajunge in acele locuri.

Romania insasi are obiective turistice unicat in Europa. Delta Dunarii este doar unul dintre acestea. S-a dovedit cumva a fi acesta un atu pentru turismul din tara noastra? Se pare ca nu.

Lipsa drumurilor din Romania, lipsa retelelor de transport eficient intre principalele obiective turistice au facut ca turismul din tara noastra sa fie aproape inexistent.

Elena Udrea - un ministru apostol al turismului ecumenic

Avem declaratia noului ministru al Turismului, Elena Udrea, care tradeaza aceeasi gandire paguboasa, potrivit carei este suficient sa ai obiective turistice ca restul nu mai conteaza.

"Avem litoralul Marii Negre, aaaa, avem Dunarea, apele, raurile din interior, avem munti. Putem face turism balnear, rural", ne-a instiintat noul ministru, in momentul audierilor de la comisiile de specialitatea din Parlament, inainte de investirea in noul Guvern.

Elena Udrea a plusat si a schitat chiar si o strategie ministeriala care sa revigoreze turismul din Romania: "putem face turism cultural si religios, pentru ca avem manastirile din Nordul Moldovei, avem manastirile din lemn din Maramures, avem muzee."

Atata timp insa cat Romania nu va avea autostrazi care sa faca legatura intre principalele orase, intre munte si mare, cat timp nu vor exista drumuri nationale bune pe care sa mergi in siguranta, centuri de siguranta care sa ocoleasca marile orase, pana atunci in tara noastra nu va exista turism.

Turismul romanesc fara strategie si fara viitor

Sa ii lasam pe turistii bucuresteni care au canibalizat DN1 in fiecare week-end si il blocheaza la fiecare mare sarbatoare. Exista zone montane in Romania de o frumusete cutremuratoare, asa cum doar cateva tari din Europa se mai pot mandri ca au.

Incercati sa ajungeti, insa, acolo. Veti constata ca este imposibil. Sau o veti putea face doar cu un elicopter, pentru ca singurele drumuri de acces sunt doar cele forestiere sau cele care exista sunt crapate si distruse de vant, ape, cutremure, inundatii.

Romania este tara in care natura transforma societatea si nu invers precum in orice civilizatie. Inundatiile si vitregiile naturii ne coordoneaza viata. Suntem mereu nepregatiti, mereu luati prin surprindere. Natura si legile ei ne conduc viata, fapt care poate reprezenta, ce-i drept, inca o atractie turistica unica in lume.

Turismul din Romania este, de fapt, un periplu pe harta nervilor, o excursie cu zeci de ore pierdute aiurea in trafic. Tursimul din Romania este un sir nesfarsit de masini, bara la bara, cu soferi in pragul unei crize de nervi, este un drum fara capat cu gropi uriase care inghit chiar si masini intregi, turismul nostrum este un turism medieval, aproape perfect ecumenic.

Turismul din Romania inseamna expunerea totala la voia prestatorilor de servicii, care afiseaza patru stele la hotel, insa conditiile oferite sunt de o stea. A face turism in Romania inseamna a te intoarce in timp cu cateva generatii pe scara dezvoltarii serviciilor.

Atata timp cat nimeni nu va intelege ca turismul depinde in mod direct si major de transporturi si de o strategie bine pusa la punct pe o perioada indelungata, in Romania turismul va ramane o aventura in evul mediu al Europei.

Citeste si:
Jana nu e moartă
Jana nu e moartă
Am crezut că pandemia ne va face mai buni. Că vom realiza dintr-o dată în ce haos existențial intrasem, călare pe racheta care ducea omenirea spre hăul apocaliptic. Că planeta va deveni mai...
Unul dintre cele mai cunoscute castele din România, în plin proces de reabilitare. În ce condiții mai poate fi vizitat
Unul dintre cele mai cunoscute castele din România, în plin proces de reabilitare. În ce condiții mai poate fi vizitat
Lucrările de reabilitare continuă, atât la interiorul cât şi la exteriorul clădirii, la Castelul Corvinilor din Hunedoara. O parte din echipele de restauratori își desfășoară...