Udrea: 2011 este cel mai bun an de cand mi-am inceput mandatul

Marti, 09 August 2011, ora 14:21
4369 citiri
Udrea: 2011 este cel mai bun an de cand mi-am inceput mandatul
Foto: Arhiva

Elena Udrea se declara bucuroasa ca litoralul este ocupat in grad maxim de turisti, apreciind ca 2011 este cel mai bun an de cand si-a inceput mandatul de ministru al Turismului.

"Cred ca 2011 este cel mai bun an de cand mi-am inceput mandatul. Asa cum observam si in urma cu mai bine de o luna, lucrurile incep sa se dezghete usor, usor. O analiza economica recenta arata ca romanii si-au crescut cheltuielile in acest an fata de 2010. Principala cheltuiala facuta in plus era legata de concedii, daca adaugam si datele INS care arata ca mai putini romani au ales anul acesta sa plece in vacante din tara. In plus, numarul turistilor romani este in crestere cu 10%, iar al celor straini cu 10,7 %", scrie Elena Udrea pe blog.

Cu toate acestea, ministrul recunoaste ca "vor mai trebui sa treaca vreo cativa ani pana sa avem o destinatie cu adevarat atractiva pentru turistii straini", printre cauzele principale identificand si lipsa unei infrastructuri adecvate.

"Deocamdata, ne bazam doar pe cei care indura, cu stoicism, drumurile catre litoral. Terminarea lucrarilor la calea ferata, drumul care leaga nordul litoralului de sud, dar si inca o portiune din autostrada au reprezentat un impuls important anul acesta. Cred ca, in momentul in care toate aceste investitii in infrastructura vor fi duse la indeplinire, situatia se va imbunatati si mai vizibil. Mai avem insa de lucru. Iar aceasta sarcina revine statului si trebuie tratata ca atare. Oricum, s-au facut mai multe pentru dezvoltarea infrastructurii turistice (chiar a celei de pe litoral) in trei ani de mandat decat in 18 ani de dupa '89", considera ministrul Elena Udrea.

Totodata, aceasta nu uita sa reaminteasca faptul ca problemele de functionare, dezvoltare si modernizare a statiunilor tin, in primul rand, de competenta autoritatii publice locale, iar uneori tin chiar de alte ministere, cum ar fi Ministerul Mediului.

"O mare parte a problemei le ramane insa si privatilor. Le-am spus in repetate randuri ca se bucura de sprijinul ministerului, dar ca nu putem noi suplini totul. Atat timp cat raportul dintre servicii si preturi nu se imbunatateste, castigurile lor nu vor fi consistente. In economie, nu pretul mare iti aduce profitul, ci volumul mare. Cand va creste numarul de turisti, cu preturi mai mici si conditii mai bune, incasarile vor fi mult mai mari", atentioneaza ministrul Turismului.

Elena Udrea mai spune ca ministerul pe care il conduce va continua sa ajute litoralul romanesc sa se modernizeze, investind in infrastructura.

"Este aproape gata Planul Urbanistic al Zonei costiere, care va aduce o alta infatisare plajelor. Asa cum am discutat cu reprezentantii TUI Scandinavia, va trebui sa pregatim o locatie Blue Village in zona de sud. Asta inseamna un complex de 400 - 500 de locuri, in care turistii care vin cu copii, dar nu numai, sa aiba la dispozitie toate facilitatile la un loc", mai anunta ministrul.

De asemenea, aceasta avertizeaza ca MDRT va inteti controalele, acest lucru dovedindu-se eficient pana acum.

"Cred ca, de la vara la vara, va fi mai bine. Odata rezolvate problemele cu constructiile pe plaja si cu hotelurile inchise de catre speculatorii imobiliari, adevaratii investitori in turism se vor simti stimulati si, sunt sigura, vor investi mai mult. (...)

In incheiere, nu pot decat sa ma declar multumita de progresele facute de turismul litoral romanesc in 2011 si sa astept o evolutie si mai buna pentru anul viitor. Mai ales ca multe dintre probleme vor fi rezolvate si vom avea, in sfarsit, o Lege a turismului", conchide Elena Udrea.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Elena Udrea ministrul Turismului, #numar turisti litoral, #Udrea turisti, #Udrea infrastructura , #ministrul Dezvoltarii si Turismului