Udrea demareaza un megaprogram national de investitii, cu plata dupa alegeri

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 07:50
2075 citiri
Udrea demareaza un megaprogram national de investitii, cu plata dupa alegeri
Foto: Gazetarul

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a publicat pe pagina electronica de achizitii publice anuntul de intentie privind achizitionarea de lucrari de constructie de conducte, de linii de comunicatii si electrice, de autostrazi, de sosele de aerodromuri si de cai ferate, lucrari de nivelare, precum si de constructii de cladiri in cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI).

"Cel mai important program al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului de anul acesta va fi Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii in valoare de circa 4 miliarde de euro.

Este un program complex, care se refera la proiecte ale tuturor autoritatilor publice locale la nivel national. In februarie vrem sa demaram acest program", a declarat acum doua zile Elena Udrea.

Cu ce se lauda si ce promite Elena Udrea in 2011

Valoarea totala a Programului este de 13.870.967.741,94 RON fara TVA (adica circa 3,3 miliarde de euro, la care se va adauga 24% TVA), insa valoarea poate fi ajustata prin hotarare de guvern, ca urmare a actualizarii valorii proiectelor, potrivit articolului 7 al Ordonantei 105/2010, publicata in Monitorul Oficial 790 din data de 25 noiembrie 2010.

PNDI are trei axe de investitii, respectiv infrastructura, modernizarea satului romanesc si realizarea, modernizarea sistemului de canalizare, epurare a apelor uzate si alimentarea cu apa a localitatilor. Problema o reprezinta modalitatea de finantare a acestui program, respectiv credit furnizor.

Modalitatea aleasa ofera posibilitatea realizarii lucrarilor pe banii constructorilor desemnati prin licitatie, urmand ca statul sa ii plateasca incepand cu anul 2013, adica dupa alegeri, cand este foarte posibil sa se schimbe guvernarea.

Astfel, acum sunt alese firmele care vor realiza lucrarile, care pot contracta si credite pentru realizarea acestora, cu garantie de la stat, iar din 2013 statul roman va plati inclusiv dobanzile la creditele facute de constructori pentru realizarea acestor lucrari.

Perioada de rambursare a sumelor cheltuite de constructori pentru lucrarile din cadrul PNDI este 2013-2017. Mai exact, banii vor fi utilizati pentru realizarea, modernizarea si reabilitare a a 10.000 km de drumuri judetene si de interes local, reabilitarea si modernizarea satelor, precum si racordarea mai multor localitati la reteaua de apa si canal. Durata contractului este de 60 de luni de la data contractarii, potrivit informatiilor publicate pe SEAP.

Prin Program se vor finanta proiecte noi, insa se pot continua si cele eligibile, ramase fara finantare. Programul are si o componenta care se refera la Infrastructura in domeniul mediului, gestionata de Ministerul Mediului si Padurilor, cu subprogramele: Programe multianuale de mediu si gospodarire a apelor, infrastructura in domeniul gospodaririi apelor, lucrari hidrotehnice de aparare impotriva inundatiilor, marirea gradului si/sau de siguranta a barajelor si reabilitarea si protectia zonei costiere.

Furnizor de voturi pentru PD-L

Practic, potrivit Jurnalului National, programul de investitii este destinat aducerii de voturi pentru PD-L. Elena Udrea i-ar fi convocat, in octombrie 2010, la Ministerul Dezvoltarii, pe baronii PD-L din judete, insotiti de primarii partidului din fiecare judet in parte, pentru a le explica strategia electorala (si financiara) a Guvernului, bazata pe demararea unui megaprogram de investitii, la nivel national, care sa aduca voturi pentru PD-L si profit pentru prietenii din business ai partidului. Totul pe banii guvernelor care vor veni la putere in 2013-2017. Este vorba despre Programul National de Dezvoltare (PND).

Surse participante la intalnirea dintre primarii PD-L si Elena Udrea au declarat pentru Jurnalul National ca aceasta a explicat mecanismul de functionare a Programului: licitatiile nu vor mai fi demarate la nivelul primariilor, ci vor fi centralizate de Compania Nationala de Investitii, condusa de Ana Maria Topliceanu, nu vor mai fi accesibile firmelor mici, ci numai celor cu potential financiar mare, de genul celor administrate de "regii asfaltului", pentru ca acestea trebuie sa suporte costul lucrarilor din cheltuieli proprii sau din credite bancare pana in 2013 sau 2017.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Udrea program investitii, #program national investitii Romania , #ministrul Dezvoltarii si Turismului