Udrea, despre reorganizarea administrativa: Lupta noastra este cu baronii locali

Marti, 14 Iunie 2011, ora 15:01
1218 citiri
Udrea, despre reorganizarea administrativa: Lupta noastra este cu baronii locali

Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, sustine ca motivatia principala care trebuie avuta in vedere in cazul reorganizarii administrative o reprezinta "lupta cu baronii locali", care fac "smecherii" cu fondurile europene.

Ministrul Dezvoltarii comenteaza pe marginea unui interviu din Adevarul cu ministrul Dezvoltarii Regionale din Polonia, Elizbieta Bienkowska, tara care a avut cea mai mare rata de absorbtie a fondurilor europene.

Elena Udrea sustine ca, in Romania, una dintre tarile cu cea mai mica rata de absorbtie, "problema nu tine de contractarea fondurilor", ci de implementare.

"Licitatiile nu se fac la MDRT, se fac in teritoriu de catre baronii locali. Iata un motiv pentru care multi dintre ei nu se agita prea tare sa deruleze proiectele pe care le-au castigat sau, din contra, fac diverse 'smecherii' si atribuie contracte firmelor prietene. Daca mass media doresc sa gaseasca fraudele cu fonduri europene si alocarile clientelare de contracte, sa le caute mai ales la nivelul administratiilor locale.

Iata, daca vreti, motivatia principala pe care trebuie sa o avem in vedere in perspectiva reorganizarii administrative. Asta am spus de fiecare data cand am vorbit despre subiect: reorganizarea trebuie sa se faca si ca o solutie pentru o mai buna accesare a fondurilor europene. Lupta noastra este cu baronii locali si felul in care stapanesc ei teritoriul. Reforma administrativ-politica pe care am impus-o in administratia centrala trebuie neaparat sa coboare si spre administratiile locale", scrie Elena Udrea, pe blogul sau.

Ministrul Dezvoltarii adauga ca in Romania, contractarile de fonduri se vor face anul acesta, "urmand ca absorbtia efectiva sa se faca in urmatorii ani". O alta problema a Romaniei, sustine ministrul Udrea, este lipsa de co-finantare, care in Polonia s-a facut in intregime de la bugetul de stat.

"Romania este departe de a avea posibilitatea Poloniei de a finanta ea proiectele, urmand ca apoi banii sa vina de la Comisia Europeana. In plus, daca ar face si MDRT acelasi lucru, cred ca Opozitia si mass media ostile m-ar ataca de dimineata pana seara, spunand ca folosesc banii bugetului statului pentru plati catre administratii locale (eventual ale PDL) sau catre firme private (automat clientela politica)", mai scrie ministrul Dezvoltarii.

In ceea ce priveste sfatul ministrului polonez, de a "tine totul intr-o singura mana", pentru a se sti cine e responsabil de proiectele cu fonduri europene, Elena Udrea adauga: "Sunt curioasa ce ar spune Antenele, Realitatea, Ponta sau Antonescu daca am propune un singur minister ca sa gestioneze fondurile europene? Ei nu mai contenesc cu speculatiile si acuzatiile pentru infiintarea unui comitet interministerial pe turism si urla toata ziua minciuna ca MDRT are cel mai mare buget dintre toate ministerele."

Polonia a reusit sa utilizeze in intregime sumele acordate de Uniunea Europeana in acest exercitiu bugetar, suma alocata Poloniei ridicandu-se la peste 100 de miliarde de euro.

Potrivit unui raport al Consiliului Fiscal publicat recent, la sfarsitul anului 2010, Romania se afla pe ultimul loc in randul celor sase tari analizate, cu un grad de absorbtie aferent perioadei 2007-2013 de 8,6%, sub Bulgaria (10,2%), Cehia (12,4%), Polonia (20,4%), Estonia (26%) si Letonia (29%).

(L.S.)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Elena Udrea, #Udrea baroni locali, #Udrea lupta baroni, #Udrea regionalizare , #ministrul Dezvoltarii si Turismului