Opinii: Udrea, prima si ultima turista a tarii

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Marti, 10 August 2010, ora 19:11
5860 citiri
Opinii: Udrea, prima si ultima turista a tarii

Romanii si-au dat iarasi masura inventivitatii. Geniul creativ in privinta economiilor pe timp de criza a creat turistii navetisti de weekend. Pentru ca a fost mai ieftin sa te sui in masina dimineata, sa pleci spre mare, iar seara sa te intorci acasa, romanii au transformat in acest weekend soselele intr-un cosmar. Iar astfel turismul practic a disparut.

In acest ritm, hotelurile vor privi la turisti cu nostalgie, iar tot ce vor vinde vor fi cafelele si berea din restaurante. Doar Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, nu vede nicio problema in disiparea turismului si transformarea litoralului romanesc intr-o enorma terasa de servit berea la malul Marii Negre.

Ca de obicei, Elena Udrea vorbeste despre toate si nimic, sfidand logica, realitatea, bunul simt economic si turistic. Incepand cu banalitati de genul "pe litoral exista si lucruri bune si lucruri rele", in ideea clasicului "iarna nu-i ca vara" prezidential, Elena Udrea isi exprima cateva panseuri turistice pe blog cu o lejeritate scolareasca de gimnaziu.

"Sunt prima care recunoaste ca mai sunt multe de facut..." daca nu ar fi fost facute aceste precizari, am fi putut banui ca ministrul Turismului si-a incheiat misiunea odata cu moartea activitatii turistice. Lipsa oricarui plan de dezvoltare real in privinta infrastructurii, singura care conteaza pentru un turism real, transforma consideratiile blogosferice ale Elenei Udrea intr-o confesiune fara cap si fara coada.

Fara niciun rezultat pozitiv, activitatea ministerului Turismului este perfect nejustificata. Numarul turistilor a scazut incontinuu in ultimii doi ani, infrastructura nu s-a imbunatatit deloc, iar investitiile au fost facute doar la nivelul imaginii, adica exact acolo unde ar fi trebuit sa se investeasca in ultimul rand, abia dupa ce gravele probleme ar fi fost rezolvate.

Insa lipsa simtului realitatii se exprima perfect in gandirea strategica a Elenei Udrea. Nici nu a lansat bine ultimul slogan care ne indemna sa exploram Gradina Carpatilor, cu o sigla copiata si o frunza suspecta, ca acum Udrea isi da seama ca "si-ar dori ca litoralul sa fie punctul forte al Romaniei, pentru ca tarmul Marii Negre si Delta Dunarii trebuie sa atraga mai multi turisti straini"....

Asadar, trebuie... Turismul nu face deja acest lucru, asa cum ar trebui. Dincolo de aceasta realitate, exista doar visele si sperantele turistului perfect Elena Udrea. Ea considera ca in urma "succesurilor" nenumarate pe care le-a obtinut in acest domeniu are si de ce sa "continue sa investeasca zeci de milioane de euro, asa cum a facut-o si in ultimii doi ani".

Pentru cineva care refuza sa accepte realitatea si isi creeaza o lume fantastica in care rezultatul fanteziilor personale capata contur gratie puterii politice pe care o detine, in aceast scenariu doar Elena Udrea este, intr-adevar, primul turist al unei tari fara turism. Dincolo de aceasta singura certitudine, Elena Udrea ramane ceea ce a fost intotdeauna - o ambitie exagerata, o imagine falsa si o promisiunea pentru naivi.

Citeste si:
Nicușor Dan, despre studiul privind ciorile din Cișmigiu: „Unii umblă cu cioara vopsită. Este un proiect decis de cetățeni pe baza unui concurs”
Nicușor Dan, despre studiul privind ciorile din Cișmigiu: „Unii umblă cu cioara vopsită. Este un proiect decis de cetățeni pe baza unui concurs”
Primarul Capitalei Nicușor Dan a venit vineri, 28 ianuarie, cu o explicație după ce în presă a apărut informația că primăria ar fi pregătit un milion de lei pentru un studiu de...
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...