Udrea: Turismul are nevoie de mai multa atentie din partea MDRT

Marti, 11 Septembrie 2012, ora 21:43
3079 citiri
Udrea: Turismul are nevoie de mai multa atentie din partea MDRT

Fostul ministru al Dezvoltarii si Turismului Elena Udrea a depus, marti, o declaratie politica la Parlament privind necesitatea unei atentii sporite din partea ministerului pe care l-a condus vis-a-vis de turismul autohton.

Elena Udrea critica, pe blogul personal, dezinteresul si pasivitatea pe care o afiseaza Ministerul Turismului si Dezvoltarii in relatie cu turismul din Romania.

"Guvernarea USL a adus dupa sine o multitudine de deficiente cauzate de lipsa de pricepere si imaturitatea oamenilor pusi in fruntea ministerilor. Poate nicaieri insa nu s-a instalat o delasare si o pasivitatea mai mare decat in cazul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului", scrie pe blog Elena Udrea.

In opinia sa, pasivitatea de la MDRT se vede foarte bine in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene. "De unde MDRT avea cea mai buna rata de contractare si decontare dintre toate ministerele, acum lucrurile au fost stopate aproape total. Practic, se bate pasul pe loc", atrage atentia Udrea, avertizand ca "se anuleaza astfel toata munca depusa in ultimii ani si progresele reale facute de Romania".

"Practic, in afara de finantarea catorva concerte, pe care nici macar nu a dorit sa si le asume, noul ministru nu a facut absolut nimic. Se margineste doar sa constate faptul ca evaziunea din turism depaseste 50% si ca este nevoie de o noua lege a Turismului, dupa ce chiar USL a respins proiectul anterior, continua aceasta.

Udrea subliniaza ca aceasta atitudine "s-ar putea sa ne coste foarte scump", intrucat "exista deja foarte multe deficiente aparute in cadrul procesului de comunicare cu partenerii nostri institutionali".

"Asa se face, spre exemplu, ca am fost la doar un pas ca TUI, poate cel mai important tour-operator european, sa plece din Romania. Asta dupa ce, in calitate de ministru, am facut eforturi uriase pentru a readuce in tara compania germana, ea plecand in timpul mandatului Guvernului Tariceanu. De unde Romania era privita anul trecut ca o destinatie interesanta si atractiva, dovada in acest sens stand premiile primite de brandul turistic national si organizarea Congresului FIJET la Bucuresti, dar si realizarea unor documentare despre Carpati foarte bine primite la nivel international, acum tara noastra s-a reintors intr-un con de umbra", continua textul.

Udrea atrage atentia si ca organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European este in continuare pusa sub semnul intrebarii, "pentru ca noul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului nu a binevoit nici pana acum sa adjudece licitatia pentru refacerea patinoarului din Poiana Brasov, necesar pentru antrenamentele sportivilor. In conditiile acestea, dupa ce ne-am zbatut foarte mult sa organizam o competitie sportiva de asemenea magnitudine, eforturile noastre pot fi in zadar".

Elena Udrea considera ca aceasta atitudine se datoreaza faptului ca noii guvernanti "nu au gasit la minister banii pe care ii doreau cu atata ardoare. Au cazut, practic, in campania propriei propagande negative, crezand propriile minciuni referitoare la miliardele avut in buget de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului".

In fine, fostul ministru de la MDRT arata care ar trebui sa fie prioritatile: elaborarea unei Legi a Turismului, combaterea evaziunii fiscale din turism si continuarea promovarii turistice a Romaniei.

"Este absolut esential sa se continue pe linia reformelor incepute si in acest domeniu... Nu putem sa ne batem joc de banii europeni si de progresele deja facute. Turismul romanesc are un potential extrem de mare, dar in niciun caz nu se poate dezvolta in salturi. Este nevoie de continuitate si de consecventa, indiferent de culoarea politica a celor aflati la putere", incheie Udrea.

A.I.

Citeste si:
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, l-a contrazis luni, 8 august, pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a declarat că localităţi din România subvenţionează metroul din...
Rotativa de premier. Ce șanse sunt ca Ciolacu să rămână pe tușă: "Se testează apele și în rândurile pesediștilor"
Rotativa de premier. Ce șanse sunt ca Ciolacu să rămână pe tușă: "Se testează apele și în rândurile pesediștilor"
În plin scandal cu UDMR-ul privind declarațiile lui Viktor Orban, PNL și PSD reaprind discuția privind rotativa scaunului de premier care ar trebui să ajungă la social-democrați. Liderul...