Opinii: Un brand nou, pentru un turism vechi

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 30 Iulie 2010, ora 18:00
5949 citiri
Opinii: Un brand nou, pentru un turism vechi

Absolut regretabil si penibil scandalul care a insotit lansarea brandului turistic de tara al Romaniei.

Este inadmisibil sa decoperim dupa luni de secret bine pazit si o caciula de bani cheltuiti, ca frunza folosita in logo este plagiata sau cumparata cu numai 250 de euro de pe internet, iar domeniul "carpathian garden" a fost deja inregistrat pe Internet de o persoana particulara.

Ministerul Turismului se apara spunand ca logo-ul ar fi trebuit sa fie original, potrivit unei prevederi exprese a contractului incheiat cu firma care a realizat intreg pachetul.

Chiar daca este asa, nu poate fi scuzata neatentia, daca nu chiar indolenta, reprezentantilor ministerului incapabili sa descopere in saptamani de zile, ceea ce ziaristii au aflat in mai putin de o zi. Dupa cum inregistrarea domeniului "carpathian garden" cu numai cateva zile inainte de lansarea brandului sugereaza o scurgere de informatii de la niveluri inalte ale ministerului d-nei Udrea.

Asa ca, oricum am lua-o, indiferent de prevederile contractului invocat, ministerul Dezvoltarii poarta o foarte mare raspundere pentru aceasta situatie penibila, dupa cum poarta raspunderea si pentru lansarea de la Shanghai pe care Dan Suciu, prezent la fata locului, o caracteriza drept desprinsa din anii '80, desfasurata mai mult in prezenta romanilor, decat a strainilor, carora le era adresata, la fel ca brandul. Chiar daca nu discutam despre coruptie, tot vorbim despre o lipsa crasa de profesionalism pe bani publici.

N-au fost bani din bugetul Romaniei, ci bani europeni, care oricum nu se puteau duce pe salarii si pensii, se apara Elena Udrea. Si acestia trebuie risipiti? Banii europeni sunt bani publici, adunati prin contributii din fiecare tara, deci inclusiv din Romania, care varsa anual 1 miliard de euro in visteria de la Bruxelles. Printr-o astfel de abordare, d-na Udrea nu face decat sa confirme spaima occidentalilor, care se intrebau oripilati la inceputul anului pe mana cui incap fondurile europene pe care le are la dispozitie ministerul Dezvoltarii din Romania.

Dincolo de acest scandal, despre brandul de tara chiar ar merita discutat, pentru ca, in pofida confuziei involuntare sau nu, el nu se reduce la logo. Si ,,land of choice" si "Romania, tara tuturor posibilitatilor", cu spoturile TV aferente, au fost astfel de logo-uri. Brand inseamna cu mult mai mult, adica un concept complex care presupune studii de piata si, in baza lor, strategii de promovare.

Decoamdata, strategiile nu au fost detaliate, dar, din ce s-a prezentat, exista un aspect pozitiv: disparitia obsesiei litoralului romanesc, care nu mai este si nici nu poate fi varful de lance al strategiei din cateva motive. Sezonul este prea scurt, investitile sunt, din acest motiv, modeste, aspectul este extrem de prafuit, iar peisajul si posibilitatile de distractie modeste. Sunt motive din cauza carora litoralul romanesc nu are cum sa fie competitiv la concurenta cu cel turcesc, grecesc, croat si chiar bulgaresc.

Accentul va fi pus pe turismul montan, cultural, pe manastiri, si chiar pe turismul de aventura, ceea ce este, cu siguranta, cu mult mai realist decat pana acum. "Grupul tinta vizat este reprezentat de calatorii cu discernamant, dispusi sa intreprinda eforturi suplimentare pentru a ajunge in locuri neexplorate si sa evadeze din zonele aglomerate de turismul de masa", arata ministerul Turismului.

Dar de la vorba la fapta e cale lunga. Ramane de vazut cum va promova in mod concret ministerul aceste directii, caci simplul spot publicitar nu este suficient pentru a contracara renumele negativ, relevant chiar de studiile realizate in cadrul acestui proiect. Au fost consultati 10.000 de straini in cadrul a 90 de interviuri si cinci studii de grup, iar concluzia a fost ca Romania este perceputa ca o tara, nesigura, cu drumuri si servicii proaste.

In plus, chiar in splendida Bucovina strainii intampina imense dificultati de la indicatoarele de pe sosele, pana la lipsa totala a oricaror afisaje in limbi straine prin obiectivele turistice foarte interesante.

Cu alte cuvinte, strategiile, oricat de bune, trebuie bazate pe o infrastructura la nivel ridicat, inclusiv pe zona care revine autoritatilor locale si asociatiilor patronale inca foarte pasive.

E foarte bine sa promovezi destinatiile turistice interne, e foarte bine sa incercam sa atragem turistii straini, dar numai in masura in care strategiile nu sunt dinamitate de chiar realitatea de la fata locului, incepand cu muntii de gunoaie care stapanesc natura virgina din Carpathian Garden.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#Elena Udrea brand Romania, #brand tara Romania Udrea, #brand logo slogan Udrea , #ministrul Dezvoltarii si Turismului