Acum sa va vad, dragi "pmp-isti"! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 07 Iunie 2014, ora 11:05
7786 citiri
Acum sa va vad, dragi "pmp-isti"! (Opinii)

Partidul Miscarea Populara se reuneste in primul sau congres pentru alegerea viitoarei conduceri a partidului.

In cursa pentru functia de presedinte sunt cinci candidati: Adrian Papahagi, unul dintre fondatorii Fundatiei Miscarea Populara si ai noului partid, un politician care s-a retras o vreme din politica in semn de protest fata de admiterea in PMP a lui Marin Anton, Daniel Funeriu, fostul ministru care a incercat o reformaa a Educatia si care, pe cont propriu, a reusit la Timisoara un scor de trei ori peste cel national al partidului, Adrian Radulescu, fostul consilier prezidential, Gelu Visan, fost membru PDL, si Elena Udrea.

In opinia mea, alegerea nu este atat intre oameni, ci intre doua moduri de a face politica: cel cu adevarat reformist, foarte greu, cu succes pe termen mediu si lung, sau cel traditional, care a alungat de la urne mai bine de jumatate de electorat si care pe termen scurt poate crea niste valuri, dar pe termen mediu si lung nu are nicio sansa.

Dna Udrea se arata indurerata de asprimea analizelor din presa in privinta rezultatului PMP la europarlamentare, 6%, in comparatie cu scorul cu doua cifre pe care si-l propusese si il anticipa noua formatiune.

Ce putea sa faca mai mult un partid infiintat in urma cu numai 4 luni si fara structuri solide in teritoriu?, se intreba dna Udrea.

Da, un partid cu adevarat nou nu putea face mai mult. Dar, pe de-o parte, PMP nu este un partid nou, precum, sa zicem, Noua Republica, ci un partid care a aspirat sau a incercat sa aspire mare parte din structura unui partid vechi, PDL, si care a beneficiat de una dintre locomotivele electorale cu cea mai mare expunere publica posibila - Traian Basescu.

Marele esec al PMP nu este scorul in sine, ci faptul ca nu a reusit sa atraga decat o parte, nu foarte mare, din electoratul lui Traian Basescu si pare sa fi ratat accesul la electoratul nehotarat.

Dna Udrea insasi recunoaste ca, potrivit studiilor sociologice, electoratul PMP este in topul absenteismului. De ce oare?

Lipsa structurilor nu este o explicatie acoperitoare pentru ca, teoretic, electoratul PMP nu este unul pe care il aduc la urne metodele clasice de mobilizare. As spune chiar ca electoratul pe care ar fi trebuit sa mizeze PMP este, dimpotriva, demobilizat de metodele clasice de mobilizare ale politicii romanesti. Structuri in teritoriu nu a avut nici Daniel Funeriu. El cum a adus atat de multi alegatori la urne?

Dar acest electorat nu va veni niciodata sa acrediteze prin vot salturi cu parasuta si partide populate de oameni precum Marin Anton sau Florin Popescu. Daca ii placea asa ceva, daca era multumit de mijloacele clasice ale politicii romanesti, era activ, avea optiuni, nu avea nevoie de un partid nou.

Sub conducerea de facto a Elenei Udreea, PMP a devenit un partid in rand cu restul, nu le-a spus nimic celor care asteptau o reala schimbare si care au stat acasa.

In aceste conditii, da, PMP a intrat in batalia pe aparate de partid si a pierdut. Si la asta va ramane daca va merge in continuare pe mana Elenei Udrea care cred ca alta politica nu stie sa faca si care, din punctul meu de vedere, pentru alt tip de politica nu este credibila.

Probabil ca dna Udrea va sti sa dezvolte structura teritoriala, va avea si banii necesari pentru asta, va face bungee jumping sau surfing, va mai smulge poate ceva din electoratul PDL, dar acces la electoratul indecis, exigent si independent de aparatul de partid tot nu consider ca va avea.

Domnii Papahagi si Funeriu nu stiu daca se pricep la aparatul de partid, dar pot invata. Cu siguranta ca nu vor dispune de banii pe care ii poate investi sau atrage Elena Udrea pentru partid. Dar sunt convinsa ca numai ei pot oferi o sansa reala de crestere a partidului pe baza electoratului care chiar vrea sa vada si sa auda altceva. Nu peste noapte, desigur, dar cresterea prea rapida, expandarea artificiala nu rezolva nimic.

Iar momentul poate fi favorabil pentru PMP, pentru ca parte din acest electorat nu este deloc, dar deloc incantat de fuziunea in mare viteza intre PNL si PDL, fara clarificarea unor principii, fara asumarea unor responsabilitati. Pentru el, un PMP proaspat, reformist putea fi o optiune viabila.

In plus, Elena Udrea este complet izolata pe scena politica. Respinsa de toata lumea, dintr-un apostol al unificarii dreptei, in care vedea singura solutie posibila pentru infrangerea PSD, Elena Udrea a ajuns sa se opuna acestei idei: "De-abia ne-am rupt de PDL, de ce sa fuzionam?".

Asa e, dar intrebarea era la fel de valabila cand d-na Udrea propovaduia unirea si ii reprosa lui Vasile Blaga dezbinarea. Iata ce spunea dna Udrea in decembrie 2013: "nu cred ca solutia este sa dea drumul acum competitiei interne, ci sa incercam unificarea partidelor de centru-dreapta, mai intai".

Daca si PMP va ramane la fel de izolat, si nu vorbesc aici neaparat de participarea la vreo fuziune, ci la o alianta de dreapta, nu are nicio sansa sa depaseasca modesta conditie de balama.

PMP este asadar in fata unei mari alegeri de viitor: politica traditionala cu mijloace clasice sau reforma autentica si urcus greu, dar curat? Astept cu mare curiozitate rezultatul de azi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#congres PMP, #Udrea Papahagi Funeriu presedinte, #presedinte PMP Udrea , #Partidul Miscarea Populara