Batalia sterila pentru Bucuresti (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 17:44
8056 citiri
Batalia sterila pentru Bucuresti (Opinii)
Foto: RealitateaTV (arhiva)

Elena Udrea pare convinsa ca va castiga Primaria Capitalei. Atat de convinsa incat a scos de la naftalina initiativa fostului primar de sector, Vasile Gherasim, candva social democrat, acum democrat liberal convins, cum ii sta bine traseistului cu vocatie, privind reorganizarea Bucurestiului.

Proiectul, editie revizuita si adaugita, prevede atributii sporite pentru Primaria Generala in detrimentul celor de sectoare. Acestea nu ar mai avea consilii locale, iar primarii lor ar fi alesi de consilierii generali, din randul lor. Si atributiile acestor primari urmeaza sa fie drastic reduse, inclusiv in materie imobiliara. Elena Udrea ar dori ca noua lege sa intre in vigoare inca de anul viitor.

Daca ar fi una serioasa, discutia despre reorganizarea unui oras fracturat si mereu siluit legislativ ar trebui purtata. Caci actuala legislatie nici nu permite Bucurestiului sa fie un oras unitar, ci un fel de monstru cu sapte capete, fiecare dezvoltat dupa priceperea si gradul de coruptie al primarului. De la urbanism, la salubrizare, de la fiscalitate la deszapezire, Capitala Romaniei este rupta in sapte bucati. Si atunci nu e de mirare ca sectorul 3 si sectorul 5 arata ca doua orase diferite din tari diferite.

Si cum sa fie altfel cat timp Bucurestiul nu are un buget unitar, ci sapte bugete fara legatura intre ele, nu are o politie comunitara, ci sapte fara o subordonare comuna, are sapte servicii de salubritate fara legatura intre ele, cat timp consiliile locale pot modifica prin PUZ orice decizie urbanistica a Primariei Generale, cat timp intre primarii de sector de o anumita culoare politica si cel general de alta culoare politica se poarta mereu un razboi sangeros pe banii si nervii bucurestenilor?

Sa ne amintim ca la actuala situatie s-a ajuns in vremea mandatului lui Traian Basescu, cand Adrian Nastase, din dorinta de a-l sufoca si de a-i taia cat mai multe dintre parghii, a taiat drastic atributiile primarului general, trimitandu-le catre primarii de sectoare, in marea lor majoritate, pe atunci, PSD.

Nici Adrian Nastase atunci, nici Elena Udrea acum nu au avut si nu au vreun interes pentru problemele reale ale Capitalei, dintre care am mentionat mai sus doar cateva. Dupa cum nu are nicio legatura cu ele nici Opozitia de acum care, in frunte cu Andrei Chiliman (campionul autorizatiilor de demolare in putinele zone ramase inca din vechiul Bucuresti), acuza intentiile ticaloase ale acestui proiect.

Totul se reduce la un joc de putere si la intentia de a-si maximiza dominatia asupra celei mai importante fortarete electorale a tarii. Caci daca doamna Udrea ar fi fost manata cu adevarat de grija pentru oras si locuitorii, ar fi inceput prin a da raspunsuri la intrebarile lui complicate. Ar fi inceput, de exemplu, prin a initia in Guvern, impreuna cu colega sa Anca Boagiu eventual, un proiect de unificare a transportului in comun prin trecerea Metrorex in subordinea Primariei Generale. Ma indoiesc insa ca o preocupa subiectul.

Chiar nu stiu cine o fi blestemat orasul acesta sa aiba parte numai de initiative neserioase, demagogie si lupta pentru putere. Poate ca ar merita totusi ceva mai mult.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Elena Udrea reorganizare Bucuresti, #Elena Udrea primar Bucuresti , #PDL