Are Elena Udrea stofa de presedinte al Romaniei? (Opinii)

Miercuri, 07 August 2013, ora 18:46
6016 citiri
Are Elena Udrea stofa de presedinte al Romaniei? (Opinii)
Foto: Realitatea

Intrebarea pare retorica, dar daca o nuantam, as zice ca e loc de comentarii si de interpretari. Nuantarea apare mai ales daca am pune intrebarea altfel: are Crin Antonescu mai multa stofa de presedinte, decat Elena Udrea?

Mi-e teama ca, punand astfel problema, multi s-ar simti incurcati. Cu ce e mai bun Antonescu decat Udrea, sau daca vreti, cu ce e mai rau unul decat altul, pentru ca, din doua rele, romanii s-o aleaga pe cea mai putin rea?

Elena Udrea

Pe Elena Udrea o dezavantajeaza in ochii unora imaginea de femeie cocheta. Dupa mintea lor, cochetaria sfideaza. S-au zbatut cat au putut unii jurnalisti sa-i filmeze poseta si pantofii, pentru ca romanul naiv sa simta un fel de contrast, atunci cand pune poseta langa desaga si pantofii langa descult.

Nu toata lumea stie vorba inteleapta, conform careia cochetaria este un har atribuit femeii, nu un pacat. Insusi Dumnezei l-a facut pe barbat puternic, ca sa fie ocrotitor al familiei si pe femeie cocheta, ca sa-i faca placere cand se priveste in oglinda.

Poate ca generatiile noi stiu mai putine, dar cele vechi isi amintesc desigur cu dezgust de imaginea cazona a Anei Pauker, sau de fotografia gretoasa a celei care nu se stie daca i-a fost sotie sau concubina lui Lenin: Nadejda Krupskaia.

Sigur ca exista destule alte situatii care o dezavantajeaza realmente pe Elena Udrea, iar icebercul lor este fara indoiala acea gafa de proportii, cand a cazut in capcana intinsa de un jurnalist abil, punand-o sa confunde regatul Norvegiei cu o republica inexistenta. Asa ceva merge la un elev de clasa a patra, dar la un presedinte nu.

Pe de alta parte, in ciuda faptului ca Antenele ii stropesc aproape zilnic imaginea cu vitriol, Elena Udrea a lasat urme onorabile pe unde a trecut, cat a fost ministru.

In perioada 2009-2011, a atras 612 milioane euro fonduri europene din care 215 milioane au fost folosite pentru restaurarea si valorificarea turistica a patrimoniului cultural, pentru proiecte privind manastirile din Bucovina, bisericile fortificate sasesti, bisericile de lemn din Transilvania, centre istorice, muzee, case memoriale, monumente.

De 330 milioane euro, veniti de la CE, au beneficiat investitorii privati, finantand proiecte de investitii iar 150 de milioane euro au revenit indeosebi actiunilor de promovare turistica la nivel local.

Proiectele initiate pentru baze de schi in judete ca Bihor, Brasov, Covasna, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramures, Prahova, Suceava, Valcea si numeroase sali de sport poarta toate amprenta ministrului Udrea.

In 2011, a fost primita de printul Charles la Clarence House din Londra, iar prilejul l-a folosit ca sa faca lobby turismului romanesc, caruia printul ii tot descopera calitati, in timp ce multi politicieni de-ai nostri l-au dus de rapa.

S-ar mai putea spune multe, dar n-as vrea sa las impresia de sustinator al doamnei Udrea, cu atat mai mult cu cat rostul unora din obiectivele realizate cu bani europeni (pe care altii i-au pierdut) este violent contestat de slujitorii catorva Antene aflate de partea cealalta a baricadei.

Crin Antonescu

Imaginea antenista din jurul numelui sau este inaltatoare, dar in ochii omului simplu Antonescu este indolentul care adoarme atunci cand altii dezbat si caruia nu i-a fost rusine sa incaseze o indemnizatie regeasca pentru un serviciu la care a fost ani in sir absent.

Nu-i un titlu de glorie faptul ca a ramas de doua ori repetent, iar justificarea data de el ca ar fi facut-o intentionat, ca gest de nonconformism, pare rusinos de ipocrita. Mutatis mutandis, toti cei cazuti la bacalaureat asta primavara se pot declara nonconformisti.

E greu sa pui fata in fata eforturile Elenei Udrea de a lasa ceva in urma sa cu singurele doua probleme mari de care s-a ocupat Crin Antonescu intr-un an incheiat: esecul cu suspendarea presedintelui si chixul cu revizuirea Constitutiei.

In rest, s-a dat in spectacol ca la circ: rafuiala cu Chiliman, procopsirea cu Gigi Becali, tinerea sub propria fusta a lui Fenechiu, agatarea de propria coada a tinichelei Felix si inca altele, destule.

Nu mai pun la socoteala concediile de lux, pe care nu stie nimeni unde si le petrece, dar s-au obisnuit toti sa-l stie in concediu totdeauna prezent, iar la serviciu de obicei absent.

Una peste alta, Antonescu n-are stofa de presedinte, Udrea nu pare sa aiba nici ea prea multa, iar presedintia tarii pare o treaba atat de neatractiva, incat nu se observa sa se inghesuie oameni de nadejde in aceasta directie.

Din pacate, Isarescu nu doreste, Oprescu nu pofteste, asa ca degeaba avem noi stofe, daca le tinem in raft, ca sa le manance moliile si ne imbracam numai cu stamba.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Elena Udrea politician, #Crin Antonescu PNL, #Sorin Oprescu primar independent, #mugur isarescu bnr , #PDL