Elena Udrea: Voi castiga alegerile (Video) - Interviu

Autori: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor , Emilian Isaila
Joi, 21 Martie 2013, ora 13:11
26754 citiri
Elena Udrea: Voi castiga alegerile (Video) - Interviu

Elena Udrea, candidat la presedintia PDL, este convinsa ca va castiga alegerile din cadrul conventiei de la sfarsitul acestei saptamani. Ea sustine ca are deja 300 de voturi in fata lui Vasile Blaga.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Elena Udrea si-a exprimat totusi temerea ca la congres vor aparea nereguli importante, avand in vedere ca in comisia de organizare a conventiei sunt in special sustinatori ai lui Vasile Blaga. Totusi, afirma Elena Udrea, nu intentioneaza sa paraseasca PDL, chiar daca va pierde alegerile in conditii suspecte. Ea considera ca reformistii ar trebui sa aiba un rol important in conducerea partidului.

Elena Udrea regreta desemnarea lui Silviu Prigoana drept candidat al PDL la Primaria Capitalei, dar nu si proiectul aliantei cu UNPR, pe care il socoteste o solutie pragmatica.

Mai sunt doua zile pana la Conventia in care se va decide noua conducere a PDL. Ce sanse credeti ca aveti sa preluati conducerea PDL?

Voi castiga aceste alegeri si din calculele pe care le facem pe delegatii care isi exprima sustinerea fata de noi, dar si din perceptia pe care o avem general vorbind, pornind de la faptul ca pe ultima suta de metri, lideri importanti de organizatii locale isi exprima sustinerea fata de aceasta motiune. Primarii, in special de mari municipii, dar si primari cu care am lucrat ca ministru al Dezvoltarii, sunt in marea lor majoritate de partea mea si incep acum sa-si exprime public sustinerea.

Aveti un sondaj la nivelul partidului?

Pe sondaje, la nivelul partidului sunt peste Vasile Blaga, insa mai mult decat sondaje, noi avem pe fiecare lista de sustinatori in parte, sigur lasam o marja de siguranta de 10% in minus.

Cati delegati participa si cati va sustin?

5.000 participa si pot sa va spun ca in acest moment avem cu 300 de delegati mai multi decat Vasile Blaga. Va conta enorm ce se va intampla in ziua alegerilor, discursurile, mesajele, vor conta sustinatorii fiecaruia dintre candidati.

Faceti campanie om la om sau prin mesaje? Cu cati delegati ati vorbit?

Noi sustinatori avem pe fiecare lista, din fiecare judet. Chiar si acolo unde presedintele de organizatie sustine un alt candidat, pe Vasile Blaga spre exemplu, foarte multi dintre delegati s-au exprimat public pentru Elena Udrea.

PDL are incredere in Traian Basescu

Care e rolul lui Traian Basescu in aceasta campanie interna? Mesajele presedintelui va ajuta, va fac rau sau sunt neutre?

Cred ca ceea ce spune Traian Basescu pentru partid e foarte important. Partidul a avut un parteneriat de succes cu Traian Basescu, are incredere in Traian Basescu si sunt foarte multi cei care cred ca trebuie continuat acest parteneriat si eu sunt unul dintre ei. Deci ceea ce spune presedintele e important.

Pe de alta parte, de data aceasta sunt convinsa ca cel mai mult conteaza care dintre cei trei candidati ofera perceptia in randul colegilor ca aduce viitor acestui partid, ca poate strange echipa, pentru ca a fi liderul PDL inseamna sa fii liderul unei echipe. Dar in acelasi timp are si un proiect care inseamna recastigarea electoratului si a alegerilor.

Care este principalul atu cu care credeti ca ati intors corabia? In sondajele de la inceputul campaniei dl. Blaga era favorit net

Da, a plecat mai devreme, din functia de presedinte, a avut parghii ca presedinte. Eu si d-na Macovei am venit mai din urma, ne-am anuntat mai tarziu. Comisia de organizare e toata formata din sustinatorii d-lui Vasile Blaga. Cred ca faptul ca m-am pliat prin motiunea prezentata, dar si prin prestatia in fata colegilor, pe ceea ce trebuie sa fie liderul actual al PDL, adica un om care sa aiba forta, energie, sa vrea sa se lupte cu adversarul politic, sa fi lucrat cu oamenii si oamenii sa aiba incredere in el.

Acum baza partidului nu are o relatie directa cu conducerea PDL. Am fost tot timpul un om foarte apropiat de organizatii. Oriunde a fost nevoie m-am dus, oriunde cineva a vrut sa-l sprijin, am fost acolo si ca ministru si inainte. Atunci oamenii au identificat in mine un om apropiat cu care vor putea sa colaboreze pe viitor si care va asculta si baza partidului, ceea ce lipseste astazi.

Oamenii se simt abandonati, nu mai au incredere in conducerea PDL. Pe de alta parte, in fruntea partidului e nevoie de un om energic care sa ridice stindardul luptei cu Puterea, care sa aiba vointa si forta de a o duce, din strada dintre oameni, din teritoriu, de la tv, a contat si asta in castigul pe care l-am avut in ultimele trei saptamani.

Suspiciuni de frauda sunt, raman in orice conditii in PDL

Vorbeati de comisia de organizare compusa preponderent din oamenii lui Vasile Blaga. D-na Macovei se teme de potentiale nereguli la conventie. Aveti aceeasi teama?

Sigur, chiar am fost sunata de la Galati, s-a facut o contestatie si s-a acceptat partial, in schimb au ramas pe lista oameni care sunt in partid de cateva luni, fiind scosi consilierii municipali. Noi am stabilit in CNC ca pe listele cu delegatii la conventie trebuie sa fie cu prioritate alesii locali. Daca nu pui consilierii si primarii, dar aduci oameni care au venit in partid dupa referendum, generezi neincredere si suspiciunea ca promovezi oameni care sa voteze cu un candidat.

Contestatiile trebuie urmarite cu atentie, pentru ca daca nu se inchide suspiciunea de la intocmirea listelor de delegati, sigur ca va fi neincredere si legata de ziua conventiei si de rezultatul votului. Nu e doar cazul de la Galati, avem si alte situatii in care primari importanti, precum cel de Turnu Severin, nu au fost trecuti pe lista. Cati primari de municipii mai are PDL sa-si permita asa ceva? Deci sunt situatii din cauza carora s-a creat perceptia ca au fost pusi pe liste delegati care sa voteze cu Vasile Blaga.

Ati spus ca, in principiu, daca veti pierde, nu veti pleca din PDL. Dar daca veti pierde cu suspiciuni majore de frauda?

Raman in orice conditii in PDL. Sper sa nu ajungem sa acuzam fraudele. Asta se intampla la PSD. Mai nou si in PNL, dl. Chiliman acuza modul incorect in care s-au intocmit listele de delegati la congresul lor. Nu trebuie sa se intample si la PDL. Vremurile in care se vota cu biletele, cine pe cine sustine, ar trebui sa nu le repetam. Si se incearca acum o negociere, astfel incat acolo unde noi am contestat sa punem jumatate - jumatate sustinatori ai candidatilor. E absurd, noi discutam un principiu, nu impartim sustinatori. Asa discutam la masa verde si decidem cine e presedinte.

Intelectualii trebuie sa ramana in conducerea partidului

Daca veti deveni liderul PDL, ce se va intampla cu aripa Macovei, cu intelectualii din PDL?

Eu sper ca vor ramane in PDL, vor fi in conducerea partidului isi vor asuma in continuare un rol.

Deci le veti da o sansa?

Categoric, trebuie sa ramana in echipa de conducere a partidului, trebuie sa-si asume un rol pe care numai ei il pot avea.

Care e rolul lor?

Trebuie sa dea un mesaj pentru societatea civila, un mesaj prin care sa incerce sa apropie acest electorat de noi, in baza credibilitatii pe care ei o au in acest tip de electorat, cu un mesaj pe care ei s-au definit pana acum pe scena politica, un mesaj pe care tot partidul il impartaseste, dar care este mult mai credibil venit din partea lor. Statul de drept, lupta impotriva coruptiei...

Dar cand au incercat sa impuna un cod etic sau o formula de promovare a candidatilor, la nivelul partidului a fost o reactie de respingere. De exemplu, codul etic promovat pana la urma, dar intr-o forma nu tocmai...

A fost, cum spuneti, totusi promovat. Uitati-va la celelalte partide, care nu numai ca nu accepta coduri etice, dar au venit in alegerile parlamentare cu oameni arestati sau cu dosare penale. Noi totusi am facut un pas important. Orice partid are in sutele de mii de membri si oameni cu profil etic imperfect, dar care castiga voturi. Un partid e greu sa-l faci sa respecte un tipar perfect. Totusi noi am acceptat acest cod etic, in mare parte aplicat.

Faptul ca nu ati reusit sa negociati codul etic cu grupul Macovei a dat foarte prost. Senzatia este ca acest cod a fost promovat doar pentru publicitate.

Nu e asa. Datorita codului etic, multi oameni care nu respectau criteriile certe, nu cele de imagine, relative, nu au mai candidat. Nu am avut asa ceva.

Inainte de localele de anul trecut, dl. Preda a fost foarte aproape de excluderea din partid. La momentul respectiv nu ati fost o sustinatoare a domniei sale, dimpotriva. Ati realizat ulterior potentialul pe care il au pentru partid reformistii?

Inca de atunci era evident. Ceea ce li se reproseaza este ca lucrurile pe care doreau sa le reformeze, criticile erau formulate in exteriorul partidului.

Si nu mai fac asta acum?

Nu, Cristi Preda a devenit mult mai mult un om de partid.

Deci schimbarea nu e la dvs, ci la reformisti?

Categoric si la noi. Eu m-am impacat de pe atunci cu Cristi Preda. Am vorbit cu el si am o relatie buna cu el.

Exista o evolutie in interiorul partidului in privinta comunicarii cu grupul Macovei?

Categoric da, si ei s-au apropiat de partid si au inteles ca el e un organism care mai are defectiuni.

Dar aceasta evolutie nu a aparut dupa ce ati pierdut alegerile? Mi s-a parut ca atunci cand erati la guvernare era o mare reticenta fata de acest grup, iar cand a existat amenintarea pierderii guvernarii, abia atunci atitudinea s-a schimbat. Ma refer, in principal, la referendum.

Dupa ce partidul a criticat iesirile publice ale lui Cristi si faptul ca a sanctionat erorile partidului in mod public, si Cristi si-a schimbat discursul. Acum critica mai mult USL si comunica foarte bine in interiorul partidului.

Dar cand s-a retras Sever Voinescu nu a fost o reactie de recuperare din interiorul partidului.

Inteleg ca i s-a reprosat sustinerea unui contracandidat la Constanta. Eu am vorbit cu Sever, mi-a zis ca nu e asa. Iata ca partidul a inteles ca solutia nu e excluderea. Sever e in PDL. Trebuie mediata situatia de acolo, in mod sigur o neintelegere. Ideea e sa vezi ce n-a mers.

Nu i-am facut lui Stolojan oferta pe care i-a facut-o Blaga

De ce ati pierdut sprijinul lui Theodor Stolojan la Conventie?

Eu am intrat in politica pentru Traian Basescu si Theodor Stolojan si m-am mirat sa vad ca de data aceasta dl. Stolojan a mers cu dl. Blaga. Data trecuta, dl. Stolojan a fost in echipa lui Emil Boc. Sper ca nu e alaturi de Vasile Blaga doar pentru ca i s-a oferit primul loc pe listele europalamentare.

Dvs nu i-ati putea oferi acelasi lucru?

Eu nu as vrea ca sustinerea sa se faca pentru asa ceva. Fiecare are si un proiect personal, insa cred ca la aceste europarlamentare va trebui sa castigam cat mai mult ca sa incapa si oamenii care chiar conteaza la Bruxelles. Eu nu i-am facut aceasta oferta.

Sperati sa aveti sprijinul d-lui Videanu?

Dl. Videanu isi doreste sigur ca partidul sa aiba un viitor, sa inverseze trendul si sa inceapa sa creasca in sondaje. Daca va sustine pe cineva, va anunta singur.

Bucurestiul s-a pierdut in 2008

Va propuneti un proiect managerial foarte mare. Liderul principalului partid de Opozitie. Aveti in spate experienta de lider al organizatiei Bucuresti. Intre momentul preluarii organizatiei Bucuresti si cel al plecarii la conducerea organizatiei ati preluat organizatia cu cati primari de sector?

Doi.

Si cu un numar de parlamentari. Au disparut parlamentarii, au disparut primarii

Bucurestiul s-a pierdut in 2008 cand, desi PDL era pe val, candidatul de atunci, Vasile Blaga, a obtinut mai putin decat partidul. A luat 29%, 15 procente in spatele lui Oprescu.

Dar atunci niciun lider al partidului nu l-a criticat si nu i-a limitat puterea

Nu va contrazic. Eroarea pe care mi-am asumat-o a fost aceea de desemnare a unui candidat la Primaria Capitalei care nu a a avut niciun chef sa se bata cu Sorin Oprescu. Este o eroare pe care n-as mai repeta-o, dar toate sondajele ne-au aratat luni de zile ca Silviu Prigoana era cel mai credibil dintre cei care puteau sa se angajeze. A castigat parlamentul cu 59% in 2008, cel mai mare scor de la Capitala.

Am incercat totusi sa propun alti candidati la Capitala, dar nimeni nu a vrut sa candideze. In ajunul depunerii candidaturii d-lui Prigoana am repetat un sondaj sperand ca o sa candidez eu, mi-as fi dorit lucrul acesta. Doream sa ma bat cu dl. Oprescu.

Cat aveati in sondaje?

Prigoana avea 18% cu un potential de crestere pana la 40, iar eu aveam potential de crestere pana la 26. Daca as fi candidat, eu chiar faceam 26%. Prigoana n-a atins.

N-a fost totusi o eroare mai mare alierea initiala cu UNPR si, mai ales, desemnarea d-lui Popescu Piedone ca sef de campanie, acesta defectand in preziua anuntarii candidaturilor?

Dl. Piedone n-a functionat ca sef de campanie.

Dar l-ati anuntat ca atare

A fost un anunt cu un an inainte, in ideea in care voiam sa face o alianta cu UNPR. Am fi avut 4 primari, de 70-80%. Cu patru primari altul era scorul partidului.

Defectarea aceea nu v-a lasat intr-un offside urias si cu impresia unei lipse de organizare si de viziune?

Faptul ca a picat Guvernul si s-a rupt parteneriatul PDL-UNPR a fost la nivel national. Acolo unde a fost gandita alianta cu UNPR, ea a picat. N-a fost o eroare, a fost o intamplare nefericita care ne-a adus dintr-o data in situatia sa candidam cu doi primari mari impotriva noastra.

Dar defectarea d-lui Piedone s-a intamplat inainte de caderea Guvernului Ungureanu. Domnia sa a plecat din UNPR la PC, de unde si venise.

Da, plecarea d-lui Piedone si ruperea protocolului inainte de alegeri a fost o lovitura data constructiei facuta de noi. Una e ca un primar de 80% sa dea semnalul de vot cu Silviu Prigoana catre ai lui. Eroarea ca l-am desemnat pe dl. Prigoana mi-am asumat-o singura, desi e o conducere colectiva, presedintii de sectoare au statut egal cu presedintii pe Bucuresti. Candidatii care au obtinut in alegeri 9% au candidat si au devenit vicepresedintii partidului.

Dl. Popescu Piedone are un profil mai aparte de restul UNPR, venea direct de langa domnul Voiculescu...

Eu n-as face alianta cu dl. Piedone, nici cu Marian Vanghelie, dar la Bucuresti alianta cu UNPR la fel ca alianta din Guvern a fost o chestiune pragmatica. N-a fost o eroare. Cu un alt candidat nici nu conta atat de mult ca s-a rupt alianta cu UNPR. El insusi ar fi ridicat partidul mai mult.

As fi putut candida oriunde in tara la parlamentare

La alegerile parlamentare, de ce nu ati ramas in colegiul din Bucuresti? Ati fi obtinut si aici scorul mult peste scorul partidului obtinut in Neamt?

Nu acelasi scor neaparat. Dar uitati-va ca in colegiul meu s-a obtinut in continuare cel mai bun scor pentru ca oamenii erau obisnuiti sa aiba un deputat preocupat.

De ce nu ati ramas atunci in Bucuresti?

Presiunea televiziunilor centrale era atat de mare incat s-a considerat ca prezenta mea la Bucuresti va face ca televiziunile Puterii sa stea dupa Elena Udrea. Ceea ce au facut oricum in Neamt, au venit dupa Elena Udrea. S-a considerat ca daca plec din Bucuresti nu va mai fi o presiune la fel de mare pe candidatura mea.

Plecarea in Neamt a fost deci un sacrificiu pentru partid?

Pe de-o parte. Pe de alta parte, as fi putut candida oriunde in tara. Ideea a fost sa merg intr-un loc unde am facut ceva pentru oameni, comunitatea este mai mica, sa ma pot intalni cu oamenii si sa pot discuta cu ei de toate.

Unii ar spune ca a fost un colegiu pregatit.

Nu-i asa. A fost o intamplare. Sa va spun cum am ajuns sa candidez la Neamt. Propunerea s-a facut dupa ce dl. Antonescu a anuntat la televizor ca Elena Udrea va candida la Pinalty unde a facut telegondola. Nu-i adevarat. N-am facut-o eu, s-a facut in 2007. Propunerea a plecat de la primarul de Roman, primar de 70%. De aici i-a venit insa ideea. Au fost oferte de la Suceava, Bistrita, Mures, Tulcea.

Ce nu am inteles eu: de ce liderii PDL nu si-au asumat guvernarea Boc in campanie. Mai multi lideri din partid s-au simtit traumatizati. Desi populatia activa si-a dat seama, confruntarea dvs cu oamenii USL a fost timorata.

A fost prea tarziu pentru schimbarea perceptiei. Nu poti schimba o perceptie creata in ani de zile si prea putin combatuta. A existat opinia de a schimba brandul partidului, tot bazandu-ne pe sondaje care aratau ca PDL este un brand controversat ca sa nu spun ca starneste nemultumire. Si atunci au fost pareri ca ar trebui sa mergem pe alt brand. De asta ma intorc la portocaliu. Prea multe incercari au dat neincredere membrilor de partid.

Daca esti consecvent, ai de unde sa incepi sa cresti. Multi s-au speriat si au incercat solutii. Unii au plecat, altii au vrut schimbarea brandului, prea putini au avut curajul sa se lupte pentru partid si pentru masurile luate de Guvern.

Cititi maine in partea a doua a interviului cu Elena Udrea despre guvernul din umbra pe care ar trebui sa-l aiba PDL, despre politica de aliante a partidului in viziunea Elenei Udrea si despre felul in care intentioneaza sa recupereze electoratul pierdut al partidului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Udrea presedinte PDL, #Udrea sefa PDL, #Udrea alegeri PDL , #PDL