Invitatii Ziare.com Radu Magdin: Elena Udrea presedinte!

Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 17:40
4090 citiri
Invitatii Ziare.com Radu Magdin: Elena Udrea presedinte!

"Elena Udrea Presedinte!" nu e nici un deziderat imposibil pentru unii, nici un scenariu de ignorat total pentru altii.

Asta pentru ca omul si candidatul Elena Udrea are potential de a se ridica si de a face surprize. Daca face si surpriza finala, de a deveni candidatul dreptei unite si de a invinge fie candidatul USL Crin Antonescu, fie pe cel al stangii, Victor Ponta, depinde de mai multi factori.

In acest sens, trebuie schimbata carma (mult) mai mult inspre valori, principii si o imagine de "mama" - fie ea si neasteptat de tanara - a natiunii. In continuare, va propunem o comparatie cu cateva femei care au "reusit", sau au pierdut la limita dar au ramas cu potential/influente in politica mondiala. Desi fiecare popor are categoric specificul ei politic, nu trebuie sa ignoram experienta altor tari caci anumite valori si instincte sunt universale, umane.

Iata cateva exemple de femei care au facut cariera politica - si au avut vizibilitate internationala - in ultimii ani: Angela Merkel, cancelarul german aflat in pragul unui al treilea mandat, Yulia Tymoshenko, fostul premier ucrainean, Hillary Clinton, fost "ministru de Externe" american, Segolene Royal, fosta candidata cu sanse la prezidentialele franceze, si doua doamne presedinte din America Latina, Cristina Kirchner si Dilma Roussef.

Sa incepem cu Angela Merkel, considerata cea mai puternica femeie din lume. A ajuns la putere in 2005, in fruntea unei mari coalitii CDU-SPD, dupa "sacrificiul" de dragul partidului al fostului cancelar social-democrat Schroeder. O caracterizeaza moderatia, pragmatismul, si faptul ca intra periodic pe teritoriul ideologic al adversarilor social-democrati.

Insa sa nu uitam un lucru, este un insider al politicii, crescut in umbra lui Helmuth Kohl (si E.U. a crescut in umbra lui Traian Basescu de la care a invatat meserie politica), pe care l-a si inlocuit: a fost ministru pentru Femei si Tineret in 1991 si ministrul Mediului in 1994; dupa infrangerea coalitiei CDU/CSU in 1998, a fost aleasa secretar-general CDU, si apoi primul lor lider femeie in 2000.

E un model apropiat de Margaret Thatcher, fara a polariza insa atat. Va invit la un exercitiu pe care il vom face, la final, si pentru doamna Udrea, o cautare google images cu Angela Merkel - sesizati sobritatea si pozitiile de putere aici. Inca un exercitiu, repetat mai jos: Merkel a ajuns la putere la 51 de ani, iar caracterizarea facuta acum de Economist ("mama", a natiunii - detalii aici) i s-ar fi potrivit si atunci.

Yulia Tymoshenko, fostul premier ucrainean, a pierdut la limita alegerile din 2010, si a fost condamnata la scurt timp la 7 ani in inchisoare pentru abuz de putere. Paradoxal, condamnarea sa ii poate reconsolida, prin victimizare politica, imaginea publica, cu atat mai mult cu cat are sprijin din exterior.

In alegerile din 2010 a intrat cu dezavantajul uzurii guvernamentale si a lipsei unui front unit impotriva lui Ianukovici. Avea 50 de ani cand a candidat la Presedintie si 45 cand a devenit prim ministru prima data, in 2005; nu a crescut in umbra unui alt om politic, ci a fost unul din co-liderii Revolutiei portocalii. Asemanarea cu Elena Udrea: o femeie atragatoare - si tanara - poate face cariera politica.

Hillary Clinton, pierzatoare in cursa democrata in 2008, dar in poll position pentru nominalizare - si victorie - prezidentiala in 2016, dupa un mandat de succes la Departamentul de stat. E interesant ca nu a fost de ajuns sa fie sotia unuia din cei mai de succes presedinti SUA (e adevarat ca si contracandidatul democrat in cursa interna, Obama, a fost foarte bun) ci a facut miscarea inteligenta de a dovedi ca "poate", ca face treaba ca membru al Executivului, si acum se poate concentra pe valul pre-2016. Asemarea cu Elena Udrea ar fi, in opinia mea, ca 2014 pentru Udrea ar putea fi, daca nu e jucat rapid strategic, un 2008 pentru Hillary. Daca sloganul pentru 2016 s-ar parea ca va fi "pregatiti pentru Hillary", e interesant de vazut daca nu va fi la fel cu 2019 pentru Elena Udrea.

Segolene Royal a pierdut alegerile prezidentiale din 2007 din Franta, Sarkozy dominand clar dezbaterea cu ea. Nu a ajutat-o prea mult - ca sa nu spunem deloc - legatura cu Hollande (cu care are si mai multi copii) ; fostul ministru francez avea 54 de ani la momentul candaturii prezidentiale. Asemanarea cu Elena Udrea e o mai mare variatie vestimentara, fiind insa mai sobra. Diferenta e clara pentru cine revede dezbaterea cu Sarkozy, doamna Udrea fiind mai percutanta ca replica, mai combativa.

America de Sud ne ofera in prezent doua exemple de femei care au facut istorie politica, ca lider de tara: Cristina Kirchner in Argentina si Dilma Rousseff in Brazilia. Stilul lor seamana mai mult, ca efuziune si personalitate, cu modelul Udrea (in special in cazul Cristinei Kirchner). Ascensiunea lor e diferita, Kirchner fiind sotia fostului presedinte argentinian cu acelasi nume (intr-o tara care a cunoscut-o pe "Evita" alaturi de Juan Peron) iar Roussef a fost ministru respectiv sef de cabinet pentru presedintele Lula da Silva (si doamna Udrea a fost ministru si sefa Cancelariei Prezidentiale). Kirchner avea 54 de ani la preluarea mandatului, Roussef 64.

Sa ne uitam acum cu atentie la Romania. Ultima data cand s-a pus problema in termeni de popularitate pentru o femeie cu sanse reale la presedintie, a fost cazul Mona Musca. Dupa cum bine sublinia sociologul Barbu Mateescu, Musca avea sanse din perspectiva portretului de bunica activa, respectabila. Intr-adevar, distinctia firelor albe mergeau mana in mana, ca respect impus, cu femeia de actiune. Dar Mona Musca nu mai este, din pacate, pe scena politica.

Elena Udrea va avea anul viitor (in noiembrie), anul unei eventuale candidaturi, aproape 41 de ani; trece pragul psihologic de 40, dar e in continuare foarte tanara pentru a fi "mama natiunii", presupunand ca am confirma teza conform careia romanii cauta un "tatuc", un parinte al poporului.

Desigur, dincolo de comparatia de mai sus, pe mai multe tari si continente, fiecare popor are specificul sau si fiecare candidat drumul sau politic. Orice lider are nevoie de valori, viziune, vointa si o poveste de viata. Acestea trebuie identificate de votanti, depinzand desigur nu numai ce calitati ai tu, dar si cat de slab iti e adversarul. Daca vor ajunge in cursa finala candidati cu varste apropiate (precum cuplul politic aparent dihotomic Udrea-Ponta), desigur va conta strategia si disciplina de partid (si aici doamna Udrea trebuie sa devina intre timp candidatul necontestat al dreptei) dar chestiuni precum "e femeie, nu suntem pregatiti pentru asa ceva" nu vor valora prea mult, daca doamna Udrea joaca cum trebuie.

Nici faptul ca e divortata s-ar putea sa nu conteze atat (cu atat mai mult cu cat daca contracandidatul o va ataca "la familie" risca sa ii aduca voturi de la cei care se identifica familial cu situatiei ei - din ce in ce mai multi).

Vulnerabilitatea Elenei Udrea ca si candidat nu sta in faptul ca e femeie, sau in faptul ca e perceputa ca (prea) apropiata de Traian Basescu, ci ca nu si-a conturat inca un narativ de viata clar, nu a stiut sa prezinte toate realizarile sale (desi are fani in mai multe administratii si comunitati locale pentru lucrarile de infrastructura) si ca nu urmeaza o linie mai conservatoare (daca nu schimba modelul vestimentar nu va avea succes - comparatia cu celelalte Doamne politice intareste aceasta concluzie).

Candidatul mai are timp, dar trebuie sa se miste accelerat, daca vrea sa aiba succes. Cateva premise de victorie are: comunica clar si percutant, iar asta e esential pentru omul politic, indiferent de sex. Valorile trebuie clar expuse mai des, ca si o viziune pentru Romania sub eventuala sa conducere; aceste chestiuni ar trebui analizate prioritar. Vointa si ambitia par a fi deja acolo. "Elena Udrea Presedinte!" depinde mult de calitatea pasului sau urmator.

Radu Magdin este CEO Smartlink Communications si un pasionat al politicii, lucrand anterior la Parlamentul European si in mai multe proiecte de comunicare politica, in Romania si in strainatate.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Elena Udrea presedintie, #Elena Udrea alegeri prezidentiale, #alegeri prezidentiale candidati , #PDL